Även barn ska omfattas av nationell patientenkät
- Det är oerhört viktigt att unga blir hörda inom vården, att vi fångar in barns och ungas upplevelser av vård och bemötande. En barnenkät kan stärka barns möjligheter att påverka och förbättra vården både regionalt och nationellt, säger Klas Ekström, verksamhetschef för Akademiska barnsjukhuset.
- Patienters synpunkter på vården är en viktig källa för att ständigt förbättra vården och det är roligt att vi får vara först med att låta barnens röster bli hörda. Resultaten används för att förbättra och utveckla vården utifrån ett patientperspektiv. De är också underlag för jämförelser mellan vårdenheter och ett redskap för styrning och ledning, säger Malin Sjöberg Högrell, ordförande i sjukhusstyrelsen (L).
Nationell Patientenkät, NPE, är återkommande nationella undersökningar av patientupplevelser inom hälso- och sjukvården. Undersökningarna görs både inom öppen- och slutenvården vid sjukhus och inom primärvården. Hittills har endast patienter från 15 års ålder omfattats. För de som är yngre har det krävts tillåtande av målsman. Sedan 2009 deltar samtliga regioner i NPE, som samordnas av Sveriges Kommuner och Regioner, SKR.
I det aktuella pilotprojektet har man under hösten 2021 testat en så kallad väntrumsenkät specifikt riktad till barn, som även kan genomföras/besvaras på webben. Detta för att undersöka hur man bäst fångar in barns och ungas upplevelser av vården. Enkäten har riktat sig till barn i åldern 10-14.
På Akademiska barnsjukhuset har flera enheter medverkat: barnakuten, ortopedmottagningen för barn och ungdom samt specialiserad pediatrik. Exempel på frågor är; När du ställde frågor; förklarade personalen så du förstod? Kände du dig trygg under besöket? Kände du att du fick den hjälp du behövde?
Klas Ekström understryker att Akademiska barnsjukhuset månar om en bra kommunikation med patienterna för att utveckla och kvalitetssäkra vården.
- Sedan 2016 får barn över fyra år svara på frågor via en pekskärm i väntrummet till barnakuten. I samarbete med Barnombudsmannen i Uppsala län har vi också inrättat tonårsråd, Unga Experter, för patienter i 13-18 årsåldern. Syftet är att i dialog med oss som jobbar i barn- och ungdomssjukvården förstå unga patienters tankar om vården och ta del av deras förslag om förbättringar avseende både vår information till dem och vårt omhändertagande, berättar han.
FN:s konvention om barnets rättigheter är svensk lag sedan den 1 januari 2020. Här fastställs att varje enskilt barn ska ses som rättighetsbärare med egna rättigheter. En viktig rättighet är att få vara delaktig och få uttrycka sina egna tankar och att dessa ska beaktas i frågor som rör barnet.
Nästa steg innebär att SKR ska ta ställning till när och hur nationell patientenkät riktad till barn kan genomföras nationellt.
För mer information/intervju kontakta:
Klas Ekström, verksamhetschef Akademiska barnsjukhuset, tel: 018-617 14 90, e-post: klas.ekstrom@akademiska.se
Malin Sjöberg Högrell, regionråd (L), sjukhusstyrelsens ordförande, tel: 072-227 02 37, e-post: malin.sjoberg.hogrell@regionuppsala.se
Malin Conde, utvecklingsstrateg och projektledare inom hälso- och sjukvårdsavdelningen
Region Uppsala, tel: 076-1035629
e-post: malin.conde@regionuppsala.se
Nyckelord
Bilder
Om
Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.
Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare och 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor.
Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 722 000 öppenvårdsbesök, 45 300 slutenvårdstillfällen och 32 200 operationer.
Följ Akademiska sjukhuset
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset
Effektivare diagnostik och behandling vid sepsis hos barn med leukemi fokus för studie på Akademiska17.12.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Sepsis innebär att en infektion ger en livshotande påverkan på kroppens organ och innebär att hjärtat, lungorna, hjärnan och njurarna inte fungerar som de ska. Barn med leukemi har en förhöjd risk att drabbas eftersom sjukdomen i sig och många behandlingar, exempelvis cytostatika, påverkar immunförsvaret. På Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet har en studie startats som syftar till att utveckla mer träffsäker diagnostik och behandling för denna patientgrupp.
Magnetstimulering och tuberkulosläkemedel prövas mot svårbehandlad depression6.12.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Magnetstimulering av hjärnan används sedan några år inom rutinsjukvården till patienter med svårbehandlad depression. I en klinisk behandlingsstudie, ledd från Akademiska sjukhuset, ska forskare utvärdera magnetstimulering i kombination med läkemedlet d-cycloserin, ett gammalt välbeprövat tuberkulosläkemedel, för att boostra effekten.
Uppsalaforskare får miljonanslag för parkinsonforskning28.11.2024 11:37:56 CET | Nyheter
På Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet pågår flera kliniska studier inriktade på bland annat tidig diagnostik vid Parkinsons sjukdom. Nu har forskare i Uppsala tilldelats 1,25 miljoner kronor i projektanslag för 2025 från Parkinsonfonden vilket bidrar till att forskningen kan drivas framåt.
Studie på Akademiska: Kan sjuksköterskeledd intervention öka rörelse och näringsintag hos patienter i samband med stamcellstransplantation?25.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Att snabbt komma i rörelse och få i sig tillräckligt med näring kan ha stor betydelse för återhämtning i samband med stamcellstransplantation. En studie på Akademiska sjukhuset har prövat om en sjuksköterskeledd intervention kan öka viljan till fysisk aktivitet och ge förbättrat energi- och proteinintag hos patienter med blodsjukdomar som fått sådan behandling.
Ortopedchefen på Akademiska: Nu är det dags att ta fram broddarna!20.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Kung Bore har kopplat greppet om landet. Enligt väderprognosen blir det ett kraftigt snöfall i Uppland onsdag-torsdag samtidigt som vinden blir hård. Därefter väntas temperaturen sjunka till flera minusgrader. Med snö och halka ökar risken för fall och benbrott. På akutmottagningen vid Akademiska sjukhuset brukar antalet olycksfall öka vilket vissa dagar kan leda till mycket långa väntetider. Ortopedchefens rekommendation är att inte ha bråttom och gärna använda skor med broddar.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum