Avesta kommun

Avesta har Dalarnas bästa tillgängliga bredbandsuppkoppling

Dela

Avesta har Dalarnas bästa tillgänglighet till fast bredband. Post- och Telestyrelsens årliga kartläggning av mobiltäckning och bredband, som sker i november varje år visar att Avesta har en tillgänglighet på 95,69 procent.

Faktum är att Avesta idag kan stoltsera med, att långt före många andra kommuner, ha nått regeringens visionära mål för 2025 redan i år. Regeringens mål är att 95 procent av alla hushåll ska ha tillgång till höghastighetsinternet.

Det som skiljer Avesta från många andra kommuner är den höga tillgängligheten på landsbygden, där Avesta kan stoltsera med över 85 procent av hushållen och 86 procent av företagen. I centrala Avesta är siffrorna 97 respektive 95 procent.

- Vi i Avesta har varit oerhört framgångsrika på landsbygden, där ligger vi långt före många andra kommuner. Framgångsfaktorn heter ”tillsammans”. Vi som kommun har haft en tydlig strategi under en längre tid. Vi visste hur vi skulle bygga oss inifrån och ut mot landsbygden. Men vi har också byggt det här tillsammans; kommunen, de ekonomiska fiberföreningarna och de kommersiella företagen, säger Marcus Eriksson som är Avestas bredbandskoordinator.

Tittar man på Dalarna så har 85 procentav länets hushåll tillgång till höghastighetsinternet. Riksgenomsnittet är knappt 91 procent. Regeringens mål att 90 procent av hushåll och företag ska ha tillgång till fiber år 2020, har Avesta redan klarat av.

Men sedan då? Hur går Avesta kommun vidare för att nå visionen om ett helt uppkopplat samhälle?

- Vi har ett antal fastigheter som inte var klara vid tiden för insamling av data men som har blivit driftsatta i dagarna, så den verkliga siffran är något högre än 95,67 procent.

- Nu fortsätter vi att bygga fiber till bland annat mobilmaster i kommunen för att ge dem en vettig och säker kommunikation till sina etableringar. Vi fortsätter även att hjälpa de lokala företagen med anslutningar och bygger ut vårt fibernät för kommande nyetableringar, säger Marcus Eriksson. För vi slutar inte här!

Att Avesta har en tätposition i Dalarna men också en långt framskjuten plats i landet, vad gäller bredbandsutbyggnaden, är glädjande tycker kommunalrådet Lars Isacsson.

- Jag är mycket nöjd med att vi har så hög andel med tillgång till bredband i hela kommunen. Det är ett målmedvetet arbete med utbyggnad och investeringar i stamnätet för att täcka hela kommunen och ett gott samarbete med lokala fiberföreningar som gjort det möjligt.

Inte minst lyfter han vikten av bredband just nu.

- Det här är en framtidssatsning och det visade sig inte minst nu i Coronatider hur viktigt det är med digital kommunikation och möjlighet att jobba hemifrån.

Närmast efter Avesta i bredbandsutbyggnaden i Dalarna följer Borlänge med 95,48 procent, vad gäller hushåll. Därefter är det ett hopp på 8 procent till Falu kommun.

FOTNOT. Tillgängligt nät betyder inte att lika många är uppkopplade. Att koppla upp sig mot en fibertjänst är varje persons, hushåll eller företags eget beslut.

För frågor kontakta

Marcus Eriksson, bredbandskoordinator tel: 0226 64 56 93

eller

lars Isacsson kommunalråd 0226 645005

Om

Avesta kommun
Avesta kommun
Corneliusgatan 16
774 81 Avesta

0226-64 50 00https://www.avesta.se/

När du kommer till Avesta känner du styrkan i älven och värmen från människorna. En 400-årig industrihistoria blandar sig med allt det gröna, hissnande vackra i Koppardalen. Här hittar du kraften från stålet som formats vid martinugnarna under århundraden, idag en styrka hos alla de företag som hittar hit.
Här är det enkelt att verka, leva och andas. Dra några djupa andetag och dina lungor fylls av energi. Här finns plats för udda och lagom, visenter och köpcentrum. Masar och skating. Avesta är där utomhus är mer än Stora och Lilla Helvetet.

Följ Avesta kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Avesta kommun

Kommuner och företag värnar Godstråket genom Bergslagen4.9.2020 10:14:47 CESTPressmeddelande

Kommuner och företag längs Godsstråket genom Bergslagen tror på en god framtid i stråket. Därför går de nu ut i en gemensam skrivelse till berörda regioner, kollektivtrafiknämnder, Trafikverket och Tåg i Bergslagen med en vädjan om att tillsammans förbättra förutsättningarna för att både personer och gods ska kunna resa på stråket. Risken är annars stor att framför allt persontrafiken skärs ner.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum