Region Örebro län

Avgiftsfri vaccinering för äldre och fler hjälpmedel med abonnemangsavgift

Dela

Sänkta patientavgifter för digitala besök och avgiftsfri vaccinering mot pneumokocker för alla som är 70 år eller äldre. Det beslutade hälso- och sjukvårdsnämnden i dag, den 30 september. Samtidigt föreslås abonnemangsavgiften för hjälpmedel utökas till att omfatta CPAP-hjälpmedel mot sömnapné och TENS mot smärta.

Regionfullmäktige tar beslut om avgifterna i vården för nästa år i november. Nu har hälso- och sjukvårdsnämnden beslutat om sitt förslag inför fullmäktigebeslutet. En nyhet är att vaccinationer mot pneumokocker, alltså mot bakterier som orsakar luftvägsinfektioner, blir avgiftsbefriad för personer som fyllt 70 år eller som tillhör specifika riskgrupper.

Bra investering i människors hälsa
- Att regionen erbjuder gratis vaccination mot pneumokocker för äldre och riskgrupper, precis som mot influensa, är bra investering i människors hälsa, säger Karin Sundin (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden. Det är en satsning vi gör av omsorg om den enskilde, men också för att prioritera vårdens resurser klokt. Med färre sjuka kan vården satsa mer av resurser där det behövs bäst.

Halverad avgift för digitalt besök
Bland andra förändringar i förslaget till avgifter inför 2021 är att avgiften för digitala besök i primärvården sänks från 200 till 100 kronor och att uteblivandeavgift införs för digitala besök, telefonbesök och preventivmedelsrådgivning. Behandlingsbesök blir avgiftsbefriade om det skrivits en remiss från primärvården medan avgiften för akuta behandlingsbesök i specialistvården och vid vårdcentralernas jourmottagningar höjs.

CPAP och TENS i hjälpmedelssortimentet
Ytterligare några hjälpmedel läggs in i systemet med abonnemangsavgiften, det vill säga en avgift på 65 kr i månaden oavsett om man har ett eller flera hjälpmedel. Det gäller CPAPer (Continuous Positive Airway Pressure som används vid sömnapné) som därmed får sänkt avgift från 100 kr.

Lägre månadskostnad för CPAP
- Just CPAP är ett av de hjälpmedel som många har menat borde omfattas av samma abonnemangsavgift som andra personliga hjälpmedel, säger Karin Sundin. För den här patientgruppen blir det nu en lägre månadskostnad och mer logiskt i jämförelsen med andra, liknande hjälpmedel.

Också avgiften för TENS (transkutan elektrisk nervstimulering, ett hjälpmedel mot smärta), läggs in i abonnemangsavgiften.

Högkostnadsskyddet för öppenvård lämnas oförändrad, 1150 kr per år, samma nivå som i de flesta andra regioner i landet. Förändringarna föreslås träda i kraft den 15 januari 2021.

Kontakt: 
Karin Sundin (S), regionråd, telefon: 072-1420620

Patientavgifter från 2021 (ett urval)

Vaccinering mot pneumokock för 70+ och specifika riskgrupper

0 kr (250 kr i dag)

Digitala besök i primärvården

100 kr (200 kr i dag)

Behandlingsbesök efter remiss från primärvården

0 kr (200 kr i dag)

Behandlingsbesök vid vårdcentralernas

jourmottagningar

300 kr (200 kr i dag)

Behandlingsbesök i specialistvården som är akuta

300 kr (200 kr i dag)

Läkarbesök på vårdcentral

200 kr (200 kr i dag)

Hjälpmedel:

CPAP-hjälpmedel mot sömnapné

TENS mot smärta

65 kr/månaden oberoende av antal hjälpmedel

   

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Karin Sundin
Karin Sundin
Ladda ned bild

Om

Region Örebro län
Region Örebro län
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.regionorebrolan.se

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum