Trafikverket

Avstängning av E6 – nästa steg på resan mot en bättre järnväg

Dela

Torsdagen den 11 oktober stänger Trafikverket E6 för att möjliggöra utbyggnaden av järnvägen mellan Lund och Arlöv. Trafiken leds om till andra vägar med stora trafikstörningar som följd.

– Det här är en av de mest omfattande vägavstängningarna som Trafikverket har genomfört, sett till hur många fordon som påverkas. Dagligen passerar cirka 55 000 fordon genom Trafikplats Alnarp. Dessa fordon ska ledas om till andra vägar i regionen, vilket ställer stora krav på planering av omledningar och beredskap för det oförutsedda, säger Göran Holmberg, Trafikverkets verksamhetssamordnare på trafikledningen.

Sedan hösten 2017 pågår ombyggnaden av järnvägen mellan Arlöv och Lund. Två spår ska bli fyra för att öka kapaciteten på sträckan. För att få plats med de fyra nya spåren, och de tillfälliga spår som krävs under bygget, måste motorvägsbron för E6 vid trafikplats Alnarp byggas om.

Noggrann planering

Under sommaren har två broar byggts vid sidan om motorvägen, och parallellt har själva lanseringen av broarna planerats i detalj. Tidplanen är snäv och inget får gå snett, riskhanteringen är mycket viktig. Ett exempel är att den utrustning och de maskiner som krävs under de mest kritiska momenten finns i dubbel uppsättning så att ett haveri inte ska fördröja arbetet.

På kvällen den 11 oktober stängs E6 helt och grävmaskinerna börjar schakta bort vägbanken. 40 000 kubikmeter massa ska flyttas och cirka 30 000 kubikmeter ska sedan tillbaka. 27 oktober, drygt två veckor senare, ska E6 öppnas igen med två helt nya broar.

Alternativa resvägar skyltas tydligt

Avstängningen kommer att påverka trafiken på alla vägar i sydvästra Skåne. Att leda om trafiken är ett jättepussel som planerats i samarbete med många andra aktörer inom och utanför Trafikverket, inte minst med andra myndigheter, till exempel Skånetrafiken, sjukvård, länsstyrelsen, räddningstjänst och polis.

– För att kunna leda om trafiken till andra vägar i regionen har vi planerat avstängningen och de alternativa vägarna noggrant. Skyltar på cirka 150 platser kommer att visa omledningsvägar och alternativa vägar. Men vi räknar trots det med mycket stora trafikstörningar och köer på många vägar i sydvästra Skåne, säger Kristofer Söderberg, Trafikverkets biträdande projektledare för Lund-Arlöv, fyra spår.

Lämna bilen hemma

Varje fordon som inte kör på E6 under avstängningen underlättar för de som måste köra och de som har vägen som arbetsplats.

– Den som kan arbeta hemma, planera för ledighet, samåka eller välja andra färdsätt, bidrar till att minska trafiken och slipper själv köa under avstängningen, säger Kristofer Söderberg, bitr. projektledare Lund-Arlöv, fyra spår, .

Fakta: Projekt Lund-Arlöv, fyra spår

Södra stambanan mellan Ringvägen i Lund och Arlöv byggs ut från två till fyra spår. Utbyggnaden ger ökad kapacitet, färre trafikstörningar och minskat buller. Stationerna Burlöv, Åkarp och Hjärup byggs om och en ny station byggs vid Klostergården i Lund.

Byggperiod:
2017-2024
Budget: cirka 5 miljarder
Entreprenör: Joint Venture NCC/OHL

Läs mer om projektet: www.trafikverket.se/lund-arlov

Kontakter

Kristofer Söderberg, bitr. projektledare Lund-Arlöv, fyra spår, Trafikverket, 010-123 72 74.
Eva Oskarsson, kommunikationsansvarig region Syd, Trafikverket, 010-123 71 48
Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00

Bilder

Om

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt.
På Trafikverket jobbar cirka 8000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.

 

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

Nu startar ombyggnationen av gångbron mellan Södermalm och Munkbrohamnen13.5.2019 08:12:00 CESTPressmeddelande

Gångbron mellan Södermalm och Munkbrohamnen kommer att vara helt avstängd från och med onsdagen den 15 maj till och med torsdagen den 31 oktober. Anledningen är att Trafikverket utför ett omfattande underhållsarbete på järnvägsbron över Söderström, vilket även påverkar gångbron som kommer att rivas och ersättas med en ny. Slutresultatet blir en bro med förbättrad miljö för gångtrafikanter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum