Stockholms läns sjukvårdsområde

Bättre vård för personer med funktionsnedsättningar

Dela
Nu erbjuds vuxna personer med omfattande och varaktiga funktionsnedsättningar samordnat medicinskt mottagande. Några offentligt drivna vårdcentraler i Region Stockholm har fått utökat uppdrag att erbjuda anpassade insatser.

Vuxna patienter med omfattande och varaktiga funktionsnedsättningar har ofta någon form av kommunikationssvårighet som medför behov av ett anpassat bemötande. Dessa patienter erbjuds nu kontinuerlig och samordnad vård genom att några vårdcentraler som drivs av Stockholms läns sjukvårdsområde i Region Stockholm får ett utökat uppdrag.

Uppdraget samordnat medicinskt mottagande innebär att dessa patienter får längre besök, de får träffa samma läkare och de får en fast vårdkontakt. Vårdcentralens lokaler anpassas även för att erbjuda hög tillgänglighet och utrustning i form av exempelvis taklyft och bredare brits.

Handens vårdcentral och Kista vårdcentral har redan börjat erbjuda ett samordnat medicinskt mottagande till målgruppen. Täby och Tullinge vårdcentraler kommer att starta successivt under året.

-  Det känns bra att kunna erbjuda dessa personer som har stora behov av vård ett samordnat bemötande och längre tid för besök. Patienten får ett bättre bemötande samtidigt som vi får möjlighet att erbjuda en kvalitativ vård. Många av dem kan ha kroniska sjukdomar som vi följer över tid, säger Åsa Back, verksamhetschef vid Handens vårdcentral.

Förutom vuxna personer med omfattande och varaktiga funktionsnedsättningar ingår också personer som bor på LSS-boenden och korttidsboenden i den egna kommunen/stadsdelen med behov av läkarinsatser i målgruppen.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Stockholms läns sjukvårdsområde
Stockholms läns sjukvårdsområde
Solnavägen 1
113 65 Stockholm

08-123 40 444https://www.slso.regionstockholm.se/

SLSO ansvarar för Region Stockholms egenägda hälso- och sjukvård inom områdena psykiatri, primärvård, geriatrik, ASIH, närakuter, somatisk specialistvård, habilitering och hjälpmedel samt ansvarar för Regionalt kunskapscentrum för kris och katastrofpsykologi. Vi bedriver också omfattande forsknings- och utvecklingsverksamhet inom dessa områden tillsammans med Karolinska Institutet (KI) och andra lärosäten. Tillsammans är vi cirka 12 000 medarbetare och en av Sveriges största vårdgivare. 

Följ Stockholms läns sjukvårdsområde

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms läns sjukvårdsområde

Yrke påverkade inte tiden till återgång i arbete efter covid-1912.3.2023 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Det fanns ingen skillnad i tid till återgång i arbete efter långvarig sjukskrivning för covid-19 mellan olika yrken eller yrkesgrupper, visar en ny rapport från Centrum för arbets- och miljömedicin, (CAMM). Inte heller hög fysisk eller psykisk belastning i arbetet förlängde tiden till återgång i arbete. Däremot påverkade andra faktorer som när under pandemin sjukskrivningen skedde och ifall personen varit sjukskriven tidigare.

Metakognitiv terapi och vårdsamordnare effektivt mot ångestsyndrom och depression20.2.2023 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Metakognitiv terapi är effektivt för att hjälpa den stora andelen patienter i primärvården med ångestsyndrom, vårdsamordnare som stöd leder till stora vinster för patienter med depression och många som är sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa lider ofta av andra eller flera diagnoser än de är sjukskrivna för. Det visar en färsk avhandling av Sandra af Winklerfelt Hammarberg vid Liljeholmens vårdcentral.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum