Familjebostäder

Besked om ny hyra för 2021 dröjer

Dela

De lokala hyresförhandlingarna mellan de kommunala bostadsbolagen Familjebostäder, Stockholmshem, Svenska Bostäder och Hyresgästföreningen i Region Stockholm avslutades i början av december utan att parterna har nått en överenskommelse för nya hyror 2021. Ärendet hänskjuts därmed till Hyresmarknadskommittén för avgörande.

- Vår ambition har varit att komma överens och vi har även i år varit villiga att kompromissa. Vi lever i en orolig tid och endast ett mindre antal hyresgäster har varit i kontakt med oss gällande svårighet att betala hyran och då finns ett skyddsnät. En hyreshöjning är nödvändig även i år för att säkerställa hyresrättens och allmännyttans roll på lång sikt, säger Jonas Schneider, vd för Familjebostäder.

- Alla som värnar allmännyttan och vår roll på bostadsmarknaden måste inse att en utveckling där kostnadsökningarna varje år överstiger intäktsökningarna är något som missgynnar hyresgästerna i ett längre perspektiv. Inom allmännyttan stannar alla pengar i bolaget och används till att utveckla och förbättra verksamheten för våra hyresgäster, säger Anette Sand, vd för Stockholmshem.

- Den årliga hyreshöjningen används till att underhålla våra fastigheter och skapa trygga utemiljöer i våra bostadsområden. Våra hyresgäster är värda en bra service och bra bostäder, vilket även gäller för kommande generation som vill bo hos oss. Det är därför avgörande att båda parterna framgent tar ett långsiktigt ansvar för att relevanta förutsättningar återspeglas i den årliga justeringen av hyresnivån, säger Stefan Sandberg, vd för Svenska Bostäder.

De tre kommunala bostadsbolagen  i Stockholm yrkade initialt 2,8 procent i hyreshöjning från 1 januari 2021. Hyresgästföreningens motbud var en hyressänkning motsvarande -2,8 procent från 1 januari 2021. Efter förhandlingar under mer än två månader konstateras att parterna står allt för långt i från varandra och förhandlingarna avslutades. Ärendet hänskjuts till Hyresmarknadskommittén för avgörande.

Kontakter

Om

Familjebostäder
Familjebostäder
Hammarby Fabriksväg 67, Box 92100,
120 07 Stockholm

https://www.familjebostader.com/
Familjebostäder har jobbat för allas rätt till ett tryggt hem sedan 1936. Vi äger och förvaltar över 20 000 hyresrätter i Stockholm. Just nu bygger vi mer än på 40 år. Vi tar klivet in i framtiden med bostäder som är energisnåla och uppkopplade. Vi förbättrar möjligheterna att leva utan bil – med bilpooler och bra service för cyklar. Vi lägger mer tid på utemiljöer, portar och källare för att det ska vara tryggt överallt. Vi bygger inte bara hus. Vi bygger hem – för dagens och morgondagens stockholmare.

Följ Familjebostäder

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Familjebostäder

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum