Bila i Europa – detta gäller för miljözoner
Fler och fler länder inför miljözoner som begränsar tillträde till städerna. Att vara en bilresenär genom Europa ställer därför ökade krav på att förbereda sin resa i god tid.
– Med en relativt ny bil och väl förberedd är bilen fortfarande ett mycket bra sätt att ta sig fram på semester i Europa. Det är bekvämt och du styr själv över din resväg, säger Katja Runestam Prinzell, reserådgivare på Riksförbundet M Sverige.
Nedan ger vi några exempel på miljözoner som gäller för personbilar och husbilar. Mer information finns på M Sveriges webb.
Tyskland
För att få köra i en Umweltzone ska en dekal sitta på vindrutan. Dekalen kallas Feinstaubplakette och visar att bilens partikelutsläpp understiger en viss nivå. Dekalkravet gäller även utlandsregistrerade bilar. I de flesta tyska städer, på vanliga landsvägar och motorvägar behövs ingen miljödekal.
Utöver miljözoner har en del tyska städer utökat kraven och infört förbud mot dieselbilar (Dieselfahrverboten) med euro 5 och äldre i stadskärnan. Syftet är att minska kvävedioxiden i luften. Kontroll av registreringsbevis eller via fordonsregistret sker slumpvis av polis på plats.
Frankrike
En handfull städer har infört permanenta miljözoner Zones à faibles émissions. För att få köra i en miljözon ska en dekal – Vignette Crit´Air – sitta på vindrutan.
Frankrike har två typer av miljözoner. Permanenta (ZFE) där man alltid behöver en godkänd dekal och väderberoende (ZPA) där dekal endast behövs när zonen är aktiverad. Aktivering kan ske från den ena dagen till den andra och annonseras via media.
Spanien
I vissa områden, till exempel Barcelona, är äldre bilar inte tillåtna. I centrala Madrid tillåts endast boende, taxibilar och motorcyklar. Som besökare får du parkera utanför staden och åka kollektivtrafik.
Italien
Förbudsskylten Zona Traffico Limitato ser man i många italienska städer. Ibland gäller förbudet bara vissa dagar och tider. Det framgår av tilläggstavlan.
Som turist kan du endast få tillträde till dessa miljözoner om du bor på ett hotell som ligger i en zon där du även kan parkera. Hotellet ska anmäla bilens registreringsnummer till myndigheterna.
Belgien
Utlandsregistrerade bilar som vill köra i centrala Antwerpen, Ghent och Bryssel måste uppfylla utsläppskraven och ska lista sig i en databas (kostnadsfritt). Dieselbilar i miljöklass Euro 4 eller äldre betalar dock en avgift i vissa städer.
Nederländerna
Även Nederländerna har infört Milieuzon för att få köra i stadskärnan i Amsterdam, Arnhem, Den Haag och Utrecht. Uppfyller fordonet inte utsläppskravet kan man i vissa fall köpa ett dagspass. Går färden till campingplatsen i Amsterdam genom en LEZ begär du dispens hos myndighet. Läs mer här
Norge
Oslo kan från den ena dagen till en annan stänga staden för dieselbilar om partikelhalten i luften blir för hög. Senast detta hände var den 17 januari 2017.
Danmark
Det finns miljözoner i Köpenhamn, Frederiksberg, Aalborg, Aarhus och Odense. De påverkar tunga dieseldrivna fordon inklusive husbil och registreras på miljzoner.dk innan inpassering. Från 2023 kommer även dieseldrivna personbilar att påverkas.
Grekland
De grekiskregistrerade bilarna ges rätt att köra varannan dag i vissa städer framförallt i Athen, som vissa dagar kan stänga helt för biltrafik. Registreringsnumret styr vilken dag man har rätt att köra. Detta påverkar inte utlandsregistrerade bilar på tillfälligt besök men däremot inhemska hyrbilar.
Ungern
Endast bilar med Specialtillstånd har rätt att köra i Castle District, Margaret Island (Margit-sziget) och i centrala Budapest.
Vid smogvarning i Budapest är även utländska bilar från Euro 4 och äldre förbjudna att köra 06.00–22.00. Motorväg 0 är undantagen.
Med uppvisande av registreringsbevis för icke tillåten bil kan du i stället åka gratis med stadens kollektivtrafik.
England
Betalzonen för miljöavgift Low Emission Zone omfattar hela Stor-London = området innanför ringmotorvägen M25. Vanliga personbilar (även dieseldrivna) och motorcyklar berörs inte, däremot husbilar över 2,5 ton som måste lista sig 10 dagar före inresa. Läs mer här
London omfattas av ytterligare en miljöavgift, Ultra Low Emission Zone (ULEZ) för de fordon som inte uppfyller utsläppskraven Bensin Euro 4, Diesel Euro 6 och MC Euro 3 Läs mer här
I centrala London betalar man trängselavgift Congestion Charge dagtid måndag–fredag kl 07–18, lör-sön + helg 12–18. Miljöbilar och motorcyklar är undantagna. Handikappfordon måste betala, om inte dispens givits i förväg. Läs mer.
Betala senast midnatt samma dag inpassagen gjorts i en butik med payzone-möjlighet (se Store locator eller via hemsidan eller mobiltelefon. Betalar man senare blir det dyrare. Betalar man inte alls lämnas kravet vidare till inkasso.
Kontakter
Katja Runestam Prinzellreserådgivare
Tel:072-0703337katja.runestam.prinzell@msverige.seLänkar
Om
Riksförbundet M Sverige är med 70 000 medlemmar Sveriges största konsumentorganisation för bilister och andra trafikanter. Under sin 100 år långa historia har organisationen gett sina medlemmar stöd, råd och inspiration för säkrare och roligare bilresor. M Sverige arbetar för en hållbar, säker och tillgänglig mobilitet. Samtidigt fortsätter engagemanget för trafiksäkerhet och bilkonsumenters rättigheter.
Följ M Sverige
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från M Sverige
Bilister: Oseriösa politiska utspel om bränsle27.6.2022 16:00:48 CEST | Pressmeddelande
Under sommaren har priserna på bränsle fortsatt legat på rekordhöga nivåer. I slutet av juni låg diesel- och bensinpriserna runt 27 respektive 24 kronor per liter. Samtidigt har den aviserade kompensationen till bilägare uteblivit.
Sommarvarm bil: en dödsfälla för barn och hund23.6.2022 05:50:00 CEST | Pressmeddelande
En sommarvarm bil kan snabbt förvandlas till en dödsfälla för ett mindre barn eller ett husdjur. Detta gäller även om du lämnar en glipa i fönstret för ventilation eller parkerar bilen i skuggan. En vuxen person kan klara 50 graders värme, men små barn överlever bara några minuter i sådan temperatur.
Fem stora risker i semestertrafiken22.6.2022 05:50:00 CEST | Pressmeddelande
Under sommaren passar många svenskar på att göra semesterresor med bil. De senaste åren har svemester, det vill säga turistande inom landet, varit en ökande trend. Sverige erbjuder många vackra turistvägar, sevärdheter och stränder, men den som ger sig ut på vägarna i sommar bör också tänka på de risker som finns i trafiken. Tony Gunnarsson, sakkunnig inom trafiksäkerhet på Riksförbundet M Sverige, listar fem saker att se upp med på semesterresan.
Intensivt på vägarna i midsommar21.6.2022 05:50:00 CEST | Pressmeddelande
Midsommarhelgen brukar vara årets mest trafikintensiva helg. Även i år kan man räkna med kraftigt ökad trafik i hela landet, inte minst ut från Stockholm, Göteborg och Malmö och på vägarna mot Roslagen, Dalarna och Öland.
Här är landets bästa rastplatser 202215.6.2022 05:50:00 CEST | Pressmeddelande
Riksförbundet M Sveriges vägombud har i varje län utsett den bästa rastplatsen utifrån tillgänglighet, trygghet, utrustning, funktionalitet och skötsel. Under 2021 bedömdes över 300 rastplatser runt om i Sverige.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum