Volkswagen Group Sverige AB

Bilsalongen i Genève: Volkswagen-koncernen tar framtiden till nutid

Dela
  • Koncernens varumärken presenterar ett 60-tal nya fordon till kunder över hela världen under 2017
  • 37 kompetenscentra och laboratorier utvecklar lösningar för den digitala världen
  • Över 30 helt batteridrivna fordon kommer att lanseras till år 2025
  • Sedric – den första gemensamma konceptbilen från Volkswagen-koncernen – är en banbrytande idéplattform för autonom körning
  • Matthias Müller, Volkswagen-koncernens VD: "Framtiden för mobilitet är levande, färgstark och fascinerande. Sedric visar ett framtidsperspektiv och ger en försmak av hur ett nytt, integrerat mobilitetssystem skulle kunna fungera."

Wolfsburg/Genève, 7 mars 2017 – Med framtidsplanen "TOGETHER – Strategy 2025" har Volkswagen-koncernen inlett den största omvandlingsprocessen i företagets historia. Målet är att Volkswagen ska bli en världsledande leverantör av hållbar mobilitet. På vägen mot framtiden står företaget fast vid sina styrkor i traditionell fordonstillverkning, men definierar också nya prioriteringar. Kvällen innan invigningen av den 87: e internationella bilsalongen i Genève, presenterade Volkswagen-koncernen ännu en försmak av hur företaget tänker sig omvandlingen till framtidens mobilitet inför cirka 500 gäster. 

2016 var ett utmanande år för Volkswagen-koncernen, men också mycket framgångsrikt. Under ett år starkt präglat av att hantera dieselkrisen, och trots motvind på viktiga marknader, kunde Volkswagen-koncernen uppvisa en stark verksamhetsutveckling och sätta nya rekord i försäljning per enhet, försäljningsintäkter och rörelseresultat före engångsposter. 

− Mer än 10,3 miljoner kunder över hela världen visade förtroende för oss under förra året. Vi är tacksamma för det. Förtroende för våra varumärken och produkter ser vi som ett uppdrag att fortsätta utveckla och bygga de bästa fordonen här och nu. Det blir ingen minskning i vår nuvarande kärnverksamhet. Och Volkswagen kommer att arbeta lika beslutsamt och passionerat med framtidens mobilitet, sade Matthias Müller, Volkswagen-koncernens VD. 

"TOGETHER – Strategy 2025" visar vägen till framtiden 


− Koncernens varumärken kommer enbart i år att presentera ett 60-tal nya fordon till kunder över hela världen. Oavsett alla reformer och takten vi kommer att sätta under de närmaste åren, strävar vi ständigt efter att bygga vidare på styrkan i våra fordon. Mobilitet, innovationer, teknik och säkerhet för många förblir en del av vårt DNA, underströk Müller. 

Volkswagen-koncernen kommer samtidigt att fortsätta arbeta intensivt med de viktigaste framtidsfrågorna som också finns i "TOGETHER – Strategy 2025". Den tydliga inriktningen på e-mobilitet kommer att fortsätta: över 30 helt eldrivna fordon kommer att lanseras till 2025. Förutom det nya affärsområdet för mobila lösningar, kommer batteriteknik, autonom körning och artificiell intelligens att bli nya kärnkompetenser hos Volkswagen. För att åstadkomma detta utvecklas lösningar för framtidens digitala värld vid totalt 37 kompetenscentra och digitala laboratorier över hela världen – från San Francisco till Berlin och Peking. 

Sedric: en försmak av framtiden på längre sikt 


Autonom körning är en viktig kärnkompetens för framtiden och ett område med intensiv aktivitet. 
− Audi och Volkswagen har länge varit föregångare inom autonom körning. Detta stöder oss i vår strävan att spela en aktiv roll i nästa utvecklingssteg inom autonom körning och ta dessa bilar till produktion för våra kunder. Vi tror på framtiden och en långsiktig banbrytande potential för denna teknik, sade Müller som också meddelade att koncernen ska investera flera miljarder euro i denna teknik under de kommande åren och rekrytera toppspecialister, men även samla koncernens egen kompetens. 

Sedric som blir koncernens första förarlösa bil, ger i Genève en konkret försmak av nivå 5 som är den högsta nivån inom autonom körning. Genom en enda knapptryckning på ”OneButton” kör bilen för att plocka upp sina passagerare. Den är helelektrisk, 100 % uppkopplad och helt självkörande. Sedric utför självständigt samtliga föraruppgifter, den är smart och har varken ratt, pedaler eller cockpit. 

− Vi är övertygade om att helautomatiska fordon kommer att göra livet i våra städer bättre, mer miljövänligt och framför allt säkrare. Sedric ger en försmak av detta redan idag och är en banbrytande idéplattform för autonom körning. Många komponenter och funktioner i denna konceptbil återkommer i fordon från våra varumärken under de kommande åren, kommenterade Müller. 

Studien står för en ny självbild hos Volkswagen-koncernen 


Sedric är mer än bara en studie. Det är också den första gemensamma konceptbilen från Volkswagen-koncernen. Sedric är framforskad, utvecklad och byggd på Volkswagen-koncernens Future Center i Potsdam, i samarbete med koncernens forskningsenhet i Wolfsburg. Konceptbilen visar hur ett nytt integrerat system för mobilitet skulle kunna fungera i framtiden. 
− För att undvika eventuella missförstånd: Volkswagen-koncernen kommer inte heller i framtiden att bygga sina egna bilar. Det är något som våra varumärken gör alldeles utmärkt. Men vår konceptbil står för en ny självbild och en ny form av samarbete och överföring av know-how inom koncernen, avslutar Müller. 

I framtiden kommer Volkswagen-koncernen att spela en större roll som katalysator och inkubator för idéer, ha ett långt framtidsperspektiv och kunna kombinera kreativitet, kompetens och kunskap om koncernen, och dela detta med varumärkena. Resultatet blir att innovationerna kan nå kunderna ännu snabbare. 

Mer information

Filmer och mer information om Sedric finns på: http://www.discover-sedric.com/en 

Är du journalist och önskar ytterligare information? Kontakta då Marcus Thomasfolk, Informationschef, 08-553 867 97 eller 070-35 896 57, marcus.thomasfolk@volkswagen.se

Volkswagen Group Sverige AB är Sveriges största bilimportör och marknadsför bilar av märkena Volkswagen, Audi, Skoda, SEAT och Porsche. Under 2016 sålde Volkswagen Group Sverige AB och dess märken totalt 103 726 personbilar och hade därmed en marknadsandel på 27,9 procent av den svenska personbilsmarknaden. Dessutom sålde man 15 205 lätta transportbilar vilket är 29,4 procent av transportbilsmarknaden. Volkswagen Group Sverige AB är ett helägt dotterbolag till Europas största biltillverkare Volkswagen AG, som sålde 10,3 miljoner bilar på världsmarknaderna under 2016.

Nyckelord

Bilder

Dokument

Om

Volkswagen Group Sverige AB
Volkswagen Group Sverige AB
Hantverksvägen 9
151 88 Södertälje

+46 8 553 865 00http://www.volkswagengroup.se

Volkswagen Group Sverige är ett helägt dotterbolag till Europas största bilproducent Volkswagen AG. Volkswagen Group Sverige är den största bilimportören på den svenska marknaden och har sitt huvudkontor i Södertälje. Gruppen marknadsför bilar av märkena Volkswagen, Skoda, Audi, SEAT, VW Transportbilar och Porsche.

Följ Volkswagen Group Sverige AB

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Volkswagen Group Sverige AB

Volkswagen-koncernen och teknikföretaget Aurora i samarbete om självkörande fordon5.1.2018 11:27Pressmeddelande

Det strategiska samarbetet med Aurora, som är ledande inom teknik för självkörande fordon, meddelades vid CES 2018. Samarbetet innebär utbyte av förstklassig kompetens och erfarenhet för att snabbt, brett och säkert ta fram självkörande fordon för våra vägar. Aurora stöder förverkligandet av Volkswagen-koncernens framtidsvision "Mobilitet för alla med en knapptryckning”. Wolfsburg, 5 januari 2018 – Volkswagen-koncernen och teknikföretaget Aurora har meddelat att de inlett ett strategiskt samarbete med syftet att tillhandahålla självkörande elfordon i städerna genom så kallad Mobility-as-a-Service (MaaS). Volkswagen-koncernen definierade i framtidsprogrammet TOGETHER – STRATEGY 2025 målet att bli världsledande inom autonom körning med självkörningssystemet (SDS). Koncernen har en lång tradition som ledande inom avancerad, automatiserad fordons- och mobilitetsteknik. Redan 2005 vann ett team från Volkswagen Electronics Research Lab vid Stanford University DARPA Grand Challenge, vilket an

Volkswagen-koncernen lanserar "Roadmap E" – fordonsindustrins mest omfattande satsning på eldrift12.9.2017 13:56Pressmeddelande

- Koncernens märken kommer att ta fram 80 nya eldrivna fordon till kunder senast år 2025 - Investeringstakten ökar: över 20 miljarder euro öronmärkta för industrialisering av e-mobilitet- - Batteristrategin drivs framåt: anbudsförfrågan på en global ordervolym på över 50 miljarder euro- - Koncernchefen Matthias Müller inför IAA 2017: "Vi kommer att leda branschens omvandling."

Efter nationellt dieselforum i Tyskland: Volkswagen Group lanserar åtgärdspaket4.8.2017 16:41Pressmeddelande

- Nya incitament ska erbjudas kunderna för att främja inbyte av Euro 1 - Euro 4 dieselmodeller för alla koncernens varumärken - Mjukvaruuppdatering för Euro 5 och vissa av Euro 6s dieselbilar erbjuds dieselkunder i Europa och för alla koncernens varumärken - Volkswagen kommer att ge betydande ekonomiska bidrag till en fond för "hållbar mobilitet för städer" - Koncernchef Matthias Müller: "Det nya åtgärdspaketet är omfattande och kommer att minska utsläppen av kväveoxider avsevärt och förbättra luftkvaliteten."

Volkswagen-koncernen: Sex solida månader banar väg för framtiden28.7.2017 13:07Pressmeddelande

Koncernens rörelseresultat steg till 8,9 miljarder euro under första halvåret 2017. Fortsatt sund nettolikviditet i bildivisionen trots höga utflöden till följd av konsekvenserna av dieselkrisen. Koncernens försäljningsintäkter växte kraftigt till 116 miljarder euro under perioden fram till slutet av juni. Finansdirektör Frank Witter: "Vår finansiella utveckling är tillräcklig för att hantera omvandlingen inom bilindustrin och framtidens frågor."

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum