Siemens AB

Biogasen först ut när Siemens går över till klimatsmartare gasturbinprovning

Dela
Nu har den första leveransen av flytande biogas (LBG) anlänt till gasturbinprovningen hos Siemens Energy i Finspång. Ett viktigt steg mot att bli helt fossilfria till 2030 är därmed taget.

- Premiärkörningen av biogasen i en gasturbin gick jättebra, gasturbinen märkte precis som förväntat ingen skillnad, säger Rickard Olsson, chef för provningen i Finspång.

Den kemiska sammansättningen för biogas och naturgas är nästan exakt lika. Biogas liksom naturgas består till största delen av metan. Det innebär att bränslena kan blandas fritt i tanken utan att någon anpassning behöver utföras på anläggningen.

Biogas är en typ av biobränsle som naturligt produceras från nedbrytning av organiskt avfall. Det anses vara en förnybar resurs eftersom dess produktions- och användningscykel är kontinuerlig och den genererar ingen nettokoldioxid.

Enligt siffror från Naturvårdsverket kan koldioxidutsläppen sänkas med upp till 83 procent för varje ton naturgas som byts mot biogas om man även räknar in bränsleframställningen.

- Det som är riktigt häftigt är att vi genom att använda biogas från rötning av matavfall och andra restprodukter dessutom sluter kretsloppet, det känns riktigt bra, säger Rickard Olsson.

Omställningen från naturgas till biogas hos Siemens i Finspång kommer att ske stegvis. Målet är att ha en helt fossilfri gasturbinprovning till år 2030.

- Genom att gå i bräschen och köra gasturbinerna på fossilfria bränslen är förhoppningen att vi ska inspirera våra kunder i resten av världen att ställa om på samma sätt. Då kan vi få den riktigt stora miljövinsten. Tekniken finns redan, förklarar Hans Holmström, VD på Siemens Energy AB i Finspång.

Nästa år är det även dags att introducera fossilfri vätgas i provningen.

Se gärna filmen från leveransen på vår fb-sida!

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Siemens AB
Siemens AB
Evenemangsgatan 21
169 79 Solna

08 728 10 00https://new.siemens.com/se/sv.html

Siemens AG (Berlin och München) är ett teknikföretag med fokus på industri, infrastruktur, transport och sjukvård. Från mer resurseffektiva fabriker, motståndskraftiga leverantörskedjor och smartare byggnader och nät, till renare och bekvämare transporter samt avancerad sjukvård, utvecklar företaget teknik medsyfte attskapa verkligt värde för kunder och användare. Genom att kombinera den verkliga och den digitala världen ger Siemens sina kunder möjlighet att transformera sina verksamheter och marknader och hjälper dem att förändra vardagen för miljarder människor. Siemens äger en majoritetsandel i det börsnoterade företaget Siemens Healthineers, en globalt ledande medicinteknisk leverantör som formar framtidens hälso- och sjukvård. Dessutom har Siemens en minoritetsandel i Siemens Energy, en global ledare inom överföring och generering av elkraft.  

 Under räkenskapsåret 2022, som avslutades den 30 september 2022, genererade Siemenskoncernenintäkter på 72 miljarder euro och ett nettoresultat på 4,4 miljarder euro. Per den 30 september 2022 hade företaget cirka 311 000 anställda över hela världen. Mer information finns påwww.siemens.com. Under samma tidsperiod genererade Siemens i Sverige en omsättning på 6,2 miljarder kronor och hade cirka 1 500 anställda. Mer information finns på www.siemens.se 

 

Följ Siemens AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Siemens AB

Green Cargo leasar fem nya Vectron-lok från Siemens för den skandinaviska korridoren25.5.2023 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Alpha Trains, det ledande leasingbolaget för lok och passagerartåg i Europa, är stolta över att nu kunna erbjuda helt nya Vectron AC-lok från Siemens till den skandinaviska godstransportmarknaden. Green Cargo, Sveriges största godsoperatör, har tecknat ett långsiktigt leasingavtal för fem Vectron-lok för den skandinaviska korridoren. Dessa Vectron-lok är nya på marknaden och Green Cargo är en av de första operatörerna att leasa denna loktyp. Loken är godkända för drift i Tyskland, Österrike, Danmark, Sverige och Norge och kan köras i en hastighet på upp till 200 kilometer i timmen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum