Luleå stift, Svenska kyrkan

Biskop Åsa Nyström om sorg och allhelgona: Gud vandrar med oss

Dela

Inför allhelgonahelgen delar biskop Åsa Nyström ett samtal om sorg. Samtalet är inspelat på Örnäskyrkogården i Luleå.

Biskop Åsa Nyström i samtal om sorg på Örnäskyrkogården i Luleå.
Biskop Åsa Nyström i samtal om sorg på Örnäskyrkogården i Luleå.

Biskop Åsa Nyström besöker gärna kyrkan under allhelgonahelgen, tiden på året då kyrkan så tydligt talar om livet som kommer efter.
   – Vi får vända vår sorg, saknad och längtan till Gud i bön, och får höra hur Gud bär och tar emot. När vi sörjer får vi också vila i att Gud vandrar med oss som på olika sätt står kvar med vår sorg, säger Åsa Nyström.
   För många människor har allhelgonahelgen blivit en viktig helg. Oavsett om man går i kyrkan eller inte, går man till kyrkogården för att minnas sina nära.
   – Vi ser att ljuständningarna på kyrkogårdarna har ökat oerhört mycket under senare tider. Vi har hittat ett sätt att, tillsammans i vårt land, få minnas, få uttrycka sorg, längtan, kärlek och tacksamhet, säger Åsa Nyström.

Sorgen kärlekens syster
I samtalet, som filmats på Örnäskyrkogården i Luleå, beskriver biskop Åsa Nyström den livsviktiga sorgen som kärlekens syster, de hänger så intimt samman.
   – Vi behöver sorgen, och resan i sorgen, för att hitta ett sätt att leva när den vi saknar inte längre finns där, säger Åsa Nyström.
   Det är inte bara när en person avlidit som sorgen kommer till oss. Den kan också komma när människor i vår närhet lämnar oss av andra anledningar.
   – Om kärleken tar slut på ett annat sätt blir det en annan resa. Sorgen är resan till att låta kärleken få en annan plats i sinnet, livet och kroppen, säger Åsa Nyström.

Biskop Åsa Nyström om sorg och allhelgona

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Biskop Åsa Nyström i samtal om sorg på Örnäskyrkogården i Luleå.
Biskop Åsa Nyström i samtal om sorg på Örnäskyrkogården i Luleå.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Luleå stift, Svenska kyrkan
Luleå stift, Svenska kyrkan
Stationsgatan 40
972 32 Luleå

0920-26 47 00https://www.svenskakyrkan.se/luleastift

Luleå stift är ett av Svenska kyrkans 13 regionala stift. Luleå stift omfattar Norrbotten och Västerbotten, en tredjedel av Sveriges yta. Här finns 56 lokala församlingar och 196 kyrkor. Stiftet ska bland annat stödja församlingarna och förvalta egendomar som jord och skog. Biskop sedan 2018 är Åsa Nyström.

Följ Luleå stift, Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Luleå stift, Svenska kyrkan

- Få sitter kvar i bänkarna - det är en glädjande förändring!22.1.2020 10:00:00 CETPressmeddelande

Samtidigt som Svenska kyrkans biskopar samlas till möte i Göteborg idag släpps det nya biskopsbrevet "Fira nattvard". Brevet behandlar teologiska och historiska perspektiv men också praktiska frågor som vad man ska göra av bröd och vin som blir över efter mässans slut. Luleå stifts biskop Åsa Nyström berättar om synen på nattvarden - som idag är en helt annan än för några decennier sedan.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum