Västerås stift, Svenska kyrkan

Biskop Mikael Mogren fyller 50 år

Dela

Den 6 september fyller biskop Mikael Mogren 50 år. Det firas med öppet hus i Biskopsgården, en hyllningskonsert i Västerås domkyrka och en föreläsning av professor Marcia J Bunge, en av biskopens favoriter bland teologer som forskar om barn och religiositet.

– Helst skulle jag hålla mig borta och inte berätta för någon att jag fyller 50, säger Mikael Mogren med ett leende. Nu blir det en glad fest i stället som är öppen för alla. Så är gudstjänsterna i vår kyrka, och därför vill jag ha en sån födelsedag. Det ska bli härligt att träffa dem som kommer. 

Barn har en särställning för biskopen och det kommer att märkas i firandet. Festen i Biskopsgårdens trädgård är planerad för att vara familjevänlig. Även kvällens föreläsning, en överraskningspresent till biskopen från stiftet, handlar om barn.

– Marcia J Bunge är en amerikansk stjärnteolog. Det är fantastiskt att hon kommer till Västerås. Hon har forskat om barn och spiritualitet och det kommer hon berätta om. När jag var barn tyckte jag det var jättespännande med Gud och gudstjänster. Så jag har alltid varit öppen för att barn ska vara hemma i kyrkan. 

Intervju med biskop Mikael Mogren
Vänligen kontakta sekreterare Isabel Karlsson, 021-17 85 44, isabel.karlsson@svenskakyrkan.se

PROGRAM
14.00 Öppet hus i biskopsgården med trädgård
Plats: Västra Kyrkogatan 7, Västerås.
Lättare förtäring och dryck. Barnhörna med hoppborg.

18.00 Hyllningskonsert, ”Ordet blev människa”
Plats: Västerås domkyrka
Västerås domkyrkas alla körer, solister från Musik- och operahögskolan, Johannes Skoog, orgel, Eva-Marie Hopstadius, Joakim Olsson Kruse & Johan Hammarström, dirigenter.

19.00 Föreläsning: Nurturing the Religious and Spiritual Lives of Children and Youth:
Why and How?
Plats: Västerås domkyrka
Öppen föreläsning av professor Marcia J Bunge som är biskop Mikaels favorit bland teologer som ägnar sig åt barn och ungas tro, religiositet och plats i kyrkan. Föreläsningen ges på engelska.
 
Gåvor
Biskop Mikael önskar ett bidrag till ACT Svenska kyrkan, som genom kyrkornas globala nätverk kämpar för alla människors rätt till ett värdigt liv.
Swish: 9001223
Plusgiro: 90 01 22-3
Bankgiro: 900 1223

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Västerås stift, Svenska kyrkan
Västra Kyrkogatan 9
72215 Västerås

021-17 85 00https://www.svenskakyrkan.se/vasterasstift

Västerås stift är Svenska kyrkans regionala nivå i Dalarna, Västmanland och norra delen av Örebro län. Biskop sedan 2015 är Mikael Mogren. Stiftets uppgift är att stödja de 76 lokala församlingarna i den grundläggande uppgiften att fira gudstjänst, undervisa, utöva mission och diakoni, kyrkans sociala arbete.

Följ Västerås stift, Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Västerås stift, Svenska kyrkan

Biskopen: Begravningsseden riskerar att brytas19.5.2020 06:00:00 CESTPressmeddelande

Svenska kyrkans biskopar har tagit fram en särskild ordning för minnesgudstjänst som ska kunna användas då människor inte kan närvara vid en vanlig begravningsgudstjänst. Samtidigt väcker coronakrisen i kombination med en vikande begravningstrend frågan om vad pandemin gör med begravningsseden. ”Begravningar är jätteviktiga för ett samhälle och nu riskerar seden att brytas”, säger biskop Mikael Mogren som ser med oro på utvecklingen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum