Göteborgs stift

Biskop Susanne medverkar vid invigningen av Gaia – en världsutställning i Mölndal

Dela
Gaia är ett konstverk som turnerar jorden runt och gör sitt första Sverigestopp i Fässbergs kyrka i Mölndal. Globen med NASA:s fotografier av jordytan mäter sju meter i diameter och kommer att hänga under valven i Fässbergs kyrka, 18 okt – 8 nov. Konstverket ger besökaren möjlighet att se vår planet tredimensionellt svävande och långsamt roterande i rummet. PRESSVISNING 18 oktober kl 18.30
Gaia har tidigare visats i Liverpools Anglikanska katedral. (Foto: Gareth Jones)
Gaia har tidigare visats i Liverpools Anglikanska katedral. (Foto: Gareth Jones)

Konstverket Gaia turnerar jorden runt och fanns bland annat i kongresshallen under klimatmötet i Glasgow hösten 2021. Konstverket är skapat av multikonstnären Luke Jerram från England. Gaia mäter sju meter i diameter och är skapad av bilder från NASAs fotografier av jordytan.

– I Fässbergs kyrka är det tolv meter från golv till tak längst fram i kyrkan – konstverket kommer att uppta sju meter av dessa. Det kommer att bli en otroligt mäktig upplevelse, säger Johannes Imberg, församlingsherde i Fässbergs församling!

Förundran och förändring
När Gaia hänger i Fässbergs kyrka omges den av ett specialskrivet soundtrack komponerat av tonsättaren Dan Jones. Soundtracket är på när det inte är annan verksamhet i rummet.

– Vi vill med konstverket väcka Förundran och förändring, säger Johannes Imberg. Förundran, på samma sätt som de första astronauterna blev förundrade när de första gången 1972 såg jorden från håll. Såg dess skönhet och dess skörhet. Och vi vill också väcka viljan till Förändring – vad kan jag göra?

Alla är välkomna
I den grekiska mytologin är ”Gaia” jorden personifierad, på svenska säger vi ”Moder jord”.

– Alla är välkomna till Fässbergs kyrka för att bli förundrade, säger kyrkoherde Carl Sjögren. I alla kyrkorum finns bilder, symboler och påminnelser om att livet alltid är större, att Gud som har skapat allt också älskar varje människa med förundrad och oförutsägbar kärlek.

Fässbergs kyrka i Mölndal
18 oktober – 8 november 2022 gör konstverket Gaia sitt första stopp i Sverige då det visas i Fässbergs kyrka, Terrakottagatan 3B, Mölndal. Kyrkan har öppet alla dagar kl 11.00-19.00, samt vid aktiviteter under utställningen. Öppna guidningar och bokade guidningar för grupper erbjuds.

Pressvisning 18 oktober kl 18.30

Kl 18.30 inbjuds pressen till pressvisning i samband med minglet före gudstjänsten. Då finns det möjlighet att träffa biskop Susanne Rappmann, kyrkoherde Carl Sjögren och församlingsherde Johannes Imberg.
Kl 19.00 börjar gudstjänsten Från Big Bang till 2022 av Stefan Edman och Magnus Sjöqvist. Recitatörer: Stefan Edman, Susanne Rappmann och Hanna Esping Östlin.

Ett axplock av aktiviteter under utställningen

18 oktober kl. 18:30
Big Bang – Invigning av Gaia-utställningen och konsert!
Gudstjänsten inleds med mingel 18:30-19:00, därefter börjar mässan (gudstjänst med nattvard) och musikprogrammet Från Big Bang till 2022
Medverkande: Författare Stefan Edman och kompositör Magnus Sjöqvist, Biskop Susanne Rappmann, Hanna Esping Östlin, poet och fotograf, kör och musiker.

19 oktober kl. 19:15-20:15
Föreläsning: Gör skillnad – från klimatångest till handlingskraft
Klimataktivisten och influencern Emma Sundh föreläser om hur vi kan ställa om och göra skillnad för klimatet i vårt liv.

22 oktober kl. 19:00-02:00
Drop-in-vigsel under Gaiautställningen

Par välkomnas att gifta sig under jordgloben i Fässbergs kyrka. Det enda de behöver ha med sig en giltig hindersprövning, legitimation och en ring.
– Vi har redan 15 par som har bokat in en drop-in vigsel, säger Johannes Imberg, det är fantastiskt roligt. Vi försöker få plats med så många som möjligt detta datum (221022) och under konstverket Gaia. Vi kommer att erbjuda fler tillfällen längre fram i höst också.

23 oktober kl. 18:00-19:10
Konsert: Sofia Källgren och kören Voice
Sofia Källgren, en av Sveriges duktiga sångerskor, bördig från Göteborg, har medverkat i otaliga kyrkokonserter, visfestivaler och ”lånat ut” sin röst till flera animerade filmer Hon har också medverkat i Melodifestivalen. Här framträder hon med sin pianist David Carbe och kören Voice som leds av Georg Kezcán.

Tisdag 25 oktober: kl. 18:30-20:00
Föreläsning: 
OFFER, vad behöver vi offra för klimatomställningen?

OFFER – En förberedelse för de offer vi behöver göra inför klimatomställningen.
Vilka offer krävs av oss för att klara av att möta klimatkrisen? Och kan pandemin ha fungerat som en första katalysator för de offer vi nu står inför, och kanske höga elpriserna fungera som en andra? Många har varit snabba med att ställa om sin livsstil snabbt när pandemin kom och när elpriserna har stigit, men det ligger inte lika nära till hands att göra uppoffringar för undvika en annalkande klimatkatastrof? Vad beror det på? Och är det alltid en så dålig sak att behöva göra ett offer?
Gäster:
Cecilia Solér, lektor vid Handelsögskolan i Göteborg, med inriktning på hållbar konsumtion och hur konsumtionskultur och identitet påverkar vårt sätt att konsumera.
Sverker Jagers, professor vid statsvetenskapliga institutionen i Göteborg med ett brett fokus på klimatpolitik i sin forskning.
Emanuel Karlsten, journalist, föreläsare, krönikör och vinnare av Stora journalistpriset – Årets förnyare.

29 oktober kl. 10.00-13.00
Drop-in-dop under Gaiautställningen
Möjlighet att döpa sitt barn i Fässbergs kyrka, under jordgloben som hänger från taket.

30 oktober kl. 18.00-19.10
Dansbandsmässan: Människan och skapelsen
En gudstjänst med texter av Jan-Arvid Hellström (som var biskop i Växjö) och musik skriven av Bert Månsson (från Ingemar Nordströms dansband). Texter som uttrycker vårt ansvar för vår Skapelse, om förtvivlan, meningslöshet men också glädje och förundran inför vår blå planet i Kosmos och viljan till förvandling.

1 november kl. 18:30-19:30
Föreläsning: SKULD, Kan skuld och skam rädda klimatet?

Hur kan skuld och skam spela roll när det kommer till att möta klimatkrisen och vad betyder en enskild människas känsla av hopp eller hopplöshet? Vilka lösningar som måste till – både nationellt och internationellt – och vem bär egentligen ansvaret?
Gäster:
Thomas Sterner, professor i miljöekonomi vid Handelshögskolan i Göteborg, fokuserad på design av policyinstrument för miljöfrågor.
Frida Boräng, docent och biträdande lektor vid statsvetenskapliga institutionen. Undervisar bland annat om miljöpolitikens villkor och har själv en bakgrund som miljöaktivist.
Emanuel Karlsten, journalist, föreläsare, krönikör och vinnare av Stora journalistpriset – Årets förnyare.

3 november kl 14.00-16.00
Familjeföreställning: Hakuna matata

En färgsprakande familjeföreställning under höstlovet, med Mama Gumbo med band, för alla åldrar. Genom sång och korta berättelser lär publiken känna den afrikanska kulturen, människorna och djuren.

Kontakt:
Kommunikatör Carina Etander Rimborg, 073-852 04 26
Församlingsherde Johannes Imberg, 073-852 04 63
Kyrkoherde Carl Sjögren, 073-852 03 23

Mer information:

Svenska kyrkan i Mölndal

Programtidningen

Luke Jerram, konstnär 

Boka Gaia-guidning

Utställningsplanen ut för konstverket Gaia hösten 2022:

  • Derby Cathedral, UK, 22 september – 16 october
  • Rockhampton River Festival, QLD, Australia, 7 – 9 october
  • Wells Cathedral, UK, 11 october – 12 november
  • Southwark Cathedral, London, 11 – 29 october
  • Chelmsford Cathedral, UK, 11 – 30 october
  • Fässbergs Kyrka, Sweden, 18 october – 8 november
  • EXPERIMENTA, Grenoble, France, 20 – 22 october
  • Holy Trinity Boar Lane Church, Leeds, UK, 7 – 26 november

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Gaia har tidigare visats i Liverpools Anglikanska katedral. (Foto: Gareth Jones)
Gaia har tidigare visats i Liverpools Anglikanska katedral. (Foto: Gareth Jones)
Ladda ned bild
Gaia i Belfast.
Gaia i Belfast.
Ladda ned bild
Storleken på människa, T Rex och Gaia.
Storleken på människa, T Rex och Gaia.
Ladda ned bild
Gaia i Liverpool Cathedral. (Foto: Gareth Jones)
Gaia i Liverpool Cathedral. (Foto: Gareth Jones)
Ladda ned bild

Om

Göteborgs stift
Göteborgs stift
Lilla Bommen 1
411 04 Göteborg

031-771 30 00https://www.svenskakyrkan.se/goteborgsstift

Göteborgs stift är ett av Svenska kyrkans 13 stift. Geografiskt omfattar det Bohuslän, Halland och den västra delen av Västergötland. Stiftet består av 178 församlingar samlade i 69 enheter under ledning av kyrkoherde och kyrkoråd.

Stiftets uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingslivet. Stiftet leds av biskop och stiftsstyrelse. Stiftskansliet finns i Göteborg. Domkapitlet utövar tillsammans med biskopen tillsyn över verksamheten i stiftets församlingar och stiftsorganisationen. Stiftet förvaltar också den kyrkliga jorden och skogen i Prästlönetillgångarna.

Följ Göteborgs stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Göteborgs stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye