IF Metall

Bra att utredarna respekterar parternas uppgörelse

Dela
I dag presenterades förslagen till ny lagstiftning om trygghet, omställning och anställningsskydd. ”Regeringens utredare har gjort ett bra jobb. Deras förslag respekterar parternas uppgörelse. Om det här blir verklighet får vi skarpare regler mot otrygga anställningar och helt nya ekonomiska möjligheter för den som vill omskola eller vidareutbilda sig”, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.
IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson och avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä. Foto: Daniel Roos
IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson och avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä. Foto: Daniel Roos

Utredarna föreslår ett offentligt omställningsstudiestöd, som gör att man kan studera i upp till ett år med 80 procent av lönen, upp till en lön på 25 575 kronor i månaden. Om man jobbar på en arbetsplats som är med i det nya huvudavtalet får man 80 procent upp till en månadslön på 30 600 kronor. Detta stöd ska kunna användas av alla arbetstagare som vill stärka sin ställning på arbetsmarknaden, oavsett om man är anställd eller uppsagd.

Historisk mångmiljardsatsning

- Det är en historisk mångmiljardsatsning som kommer att skapa mycket goda förutsättningar för industriarbetare som vill vidareutbilda eller omskola sig, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Detta innebär inte att staten tar över arbetsgivarnas ansvar för de anställdas kompetensutveckling i jobbet, poängterar han. Det ska arbetsgivarna fortfarande stå för.

Tidsbegränsat anställda och sjuka får rätt till stöd för omställning om de blir av med jobbet, så att de kan söka sig vidare på arbetsmarknaden och få ett nytt jobb.

- Det skapar större trygghet för många människor. Tidigare har stödet för omställning bara riktat sig till tillsvidareanställda, säger Veli Pekka-Säikkälä.

En bra helhet

Det blir skarpare regler för inhyrning, visstidsanställningar och hyvling av arbetstid. Samtidigt blir det utökade undantag i turordningsreglerna och billigare att säga upp personal som missköter sig. Men om uppsägningen visar sig vara felaktig blir det å andra sidan betydligt dyrare än i dag.

- Detta är en kompromiss mellan parterna, som utredarna har omsatt i lagförslag. Vi i facket får igenom vissa delar, och arbetsgivarna får igenom andra delar. Men helheten är bra, säger Veli-Pekka Säikkälä.

Styrkebesked för svenska modellen

IF Metall, Kommunal, PTK (tjänstemännens förhandlingsorganisation) och Svenskt Näringsliv står bakom partsöverenskommelsen. Att regeringens utredare så tydligt följer parternas uppgörelse är ett styrkebesked för den svenska modellen. Facken och arbetsgivarna, inte politikerna, sätter spelreglerna på arbetsmarknaden.

Det har hela tiden varit IF Metalls ambition.

-  Inhyrda och visstidsanställda har en betydligt sämre trygghet än andra. Det gäller även tillsvidareanställda utan uppdaterade kunskaper, eftersom klimatomställningen gör att den tekniska utvecklingen går oerhört fort i industrin. Den här otryggheten behöver vi komma till rätta med. Därför har vi varit drivande i förhandlingarna. Vi sitter inte på läktaren medan andra avgör industriarbetarnas anställningstrygghet, säger Marie Nilsson.

Partsöverenskommelsen undanröjer risken för att en riksdag med tydlig högermajoritet skulle urholka anställningstryggheten.

-  I stället får vi en bra och långsiktig uppgörelse mellan parterna, som politikerna måste rätta sig efter, fortsätter Marie Nilsson.

 Vägen mot ett nytt huvudavtal

Nu ska utredningarna ut på remiss, och sedan ska regeringen lägga förslag som riksdagen ska rösta om. Tanken är att de nya lagarna ska träda i kraft sommaren 2022.

-  Än är vi inte i mål. Nu är det upp till riksdagen att bevisa att politikerna, precis som utredarna, respekterar överenskommelsen mellan parterna. Först när vi är säkra på att politikerna levererar vad partsöverenskommelsen kräver ska IF Metall fatta beslut om att ansluta oss till det nya huvudavtalet eller inte, säger Veli-Pekka Säikkälä.

Fram till dess ska vi ha en levande diskussion i förbundet, poängterar Marie Nilsson.

Bilder

IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson och avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä. Foto: Daniel Roos
IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson och avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä. Foto: Daniel Roos
Ladda ned bild

Om

IF Metall
IF Metall
Olof Palmes gata 11
105 52 Stockholm

08-786 80 00http://www.ifmetall.se

IF Metall är ett feministiskt fackförbund med cirka 300 000 medlemmar som tillsammans arbetar för rätten till ett bra och tryggt arbete.Vi arbetar inom stora delar av den svenska industrin, bland annat inom plast-, läkemedels-, byggnadsämnes-, stål-, kemi- och verkstadsindustrin.

Följ IF Metall

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från IF Metall

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye