Örnsköldsviks Kommun

Brandsituationen förbättrad men kommunen understryker fortsatt brandrisk

Dela

Igår meddelande räddningstjänsten i Örnsköldsvik att den stora skogsbranden i Brattsjö som var cirka 500 hektar stor nu är avslutad och överlämnad för efterbevakning till markägaren. Samtidigt vill kommunen understryka den extremt stora risken för nya skogsbränder. Eldningsförbud gäller fortfarande och man uppmanar till fortsatt försiktighet i skog och mark

Branden i Brattsjö bekämpades i samarbete mellan många parter.
Branden i Brattsjö bekämpades i samarbete mellan många parter.

Igår meddelande räddningstjänsten i Örnsköldsvik att den stora skogsbranden i Brattsjö som var cirka 500 hektar stor nu är avslutad och överlämnad för efterbevakning till markägaren. Samtidigt vill kommunen understryka den extremt stora risken för nya skogsbränder. Eldningsförbud gäller fortfarande och man uppmanar till fortsatt försiktighet i skog och mark.

- Räddningsinsatserna för samtliga skogsbränder är just nu avslutade men det fortsatt varma och torra vädret innebär att risken för nya bränder är mycket stor. Därför är det viktigt att människor är försiktiga, säger Victor Kvamme vid räddningstjänsten.

Många har kontaktat kommunen och vill hjälpa till vilket är glädjande och räddningstjänsten känner stor uppskattning för det stora engagemanget från allmänheten. I dagsläget är räddningstjänsten inte i behov av något ytterligare stöd från allmänheten, vare sig personellt eller med mat/dryck eller dylikt. Om läget skulle förändras kommer detta att kommuniceras.

Branden i Brattsjö, samt en mindre brand i Norrälvsjö under helgen, har bekämpats av räddningstjänstens heltids- och deltidsbrandmän med hjälp skogsbrandvärn och hemvärnet samt frivilliga från allmänheten

- Vi är förstås mycket tacksamma för alla de insatser olika personer har bidragit med. Det handlar om allt från att släcka bränder, ordna med mat till att köra transporter, fortsätter Victor Kvamme. Torkan och värmen har bidragit till ovanligt många larm om brand i terräng på kort tid, vilket har lett till ett ansträngt läge i vår organisation, men tillsammans med de som ställt upp trots semestrar och ledighet har vi kunnat hantera situationen på ett bra sätt.

Mer information om övriga skogsbränder i Västernorrland finns på Länsstyrelsens hemsida.

Nyckelord

Kontakter

Kommunens alarmeringscentral, KAC: 0660-787 50

Bilder

Branden i Brattsjö bekämpades i samarbete mellan många parter.
Branden i Brattsjö bekämpades i samarbete mellan många parter.
Ladda ned bild

Om

Örnsköldsviks Kommun
Örnsköldsviks KommunÖrnsköldsviks kommun är kommunens största arbetsplats. Drygt 5 000 personer i kommunal förvaltning och kommunala bolag ser till att kommunens 56 000 invånare får god samhällsservice.

Kommunen är företagstät med många internationella företag, lång företagande- och industritradition och stort utvecklingsfokus där samverkan är en viktig nyckel. Närheten till Umeå gör att Örnsköldsvik är en del av en större arbetsmarknadsregion med totalt 200 000 invånare och 13 000 företag. Örnsköldsvik är en del av natursköna Höga kusten där skärgård och klippor möter skog och vildmark.

Följ Örnsköldsviks Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Örnsköldsviks Kommun

Pressinbjudan – så ska partnerskap ge vetenskapligt lyft inom Örnsköldsviks kommunkoncern21.3.2019 08:02:00 CETPressinbjudan

I samband med signering av partnerskap mellan Örnsköldsviks kommun och Mittuniversitetet (26 mars) respektive Umeå universitet (8 april) är media välkomna att ta del av hur det samarbete som inleds ska bidra till vetenskapligt baserad verksamhetsutveckling inom Örnsköldsviks kommunkoncern. För universiteten innebär samarbetet konkreta utmaningar för akademisk forskning och en ökad närvaro i samhället.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum