Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Brudkronor - i nöd och lust

Dela

Nu har en ny utställning öppnat, i Västerås domkyrkas Skattkammare, om äktenskap, kärlek och lycka – igår, idag och imorgon…

Brudkrona.
Brudkrona.

Äktenskap, kärlek och lycka – igår, idag och imorgon är temat utifrån vilket den nya utställningen i Västerås domkyrka skapats, en utställning som också kan ses som en naturlig fortsättning på den tidigare utställningen om Rudbeckius.

- Den 30 januari 2020 kan vi fira 400-års jubiléet av Malin Hisings och Johannes Rudbeckius vigsel. De äkta makarna kom tillsammans att inleda ett betydelsefullt förnyelsearbete som särskilt i vår egen tid är värt att minnas, berättar utställningskurator John Rothlind.

Utställningen berör olika traditioner och ger en historisk tillbakablick kring vigslar. Bl a berättas om ett antal stora historiska vigslar - som den mellan Gunilla Bielke och Johan III, samt Anna Åkesdotter (Bååt) och Axel Oxenstierna - men framför allt lyfter utställningen den viktiga frågan om vägen till äktenskap för alla, och utvecklingen till att samkönade äktenskap idag är en självklarhet.  

Utställningens föremål är ett urval av brudkronor från kyrkorna i Västerås men här finns även ett axplock av föremål kopplade till vigseltraditioner. Bland föremålen kan särskilt nämnas en 1600-tals brudpäll från Tortuna kyrka, brudkläder från 1800-/1900-tal, kryckebrev från Nasta gård på Vallby Friluftsmuseum, en modern brudkrona i mässing som formgivits av Pierre Forssell samt ett antal nutida bröllopsfoton där bl a Elisabeth Ohlson Wallin är representerad.  

- Vi vill att besökare ska få del av vårt rika kulturarv kring vigslar, den urgamla traditionen att ingå äktenskap och kanske rentav få inspiration inför en viktig kommande dag i livet, säger utställningsproducent Johan Sohlberg.

Utställningen visas i Skattkammaren i Västerås domkyrka. Öppen dagligen 9-17. Fri entré.

Kontakt:
Johan Sohlberg, utställningsproducent, johan.sohlberg@svenskakyrkan.se
John Rothlind, utställningskurator, john.rothlind@svenskakyrkan.se

Nyckelord

Bilder

Brudkrona.
Brudkrona.
Ladda ned bild

Om

Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Box 5
721 03 Västerås

https://www.svenskakyrkan.se/vasteras
Svenska kyrkan Västerås möter människor i vardag och högtid, i glädje såväl som sorg. Verksamheten är öppen för alla, oavsett tro eller tvivel. 

Det finns mötesplatser för alla åldrar och för många olika intressen, allt från öppen förskola och ungdomsgrupper till samtalsgrupper och körverksamhet. 
Kyrkan är också en naturlig del av vardagen i till exempel skolor och på sjukhuset. Fler än 60 procent, nästan 90 000, av alla västeråsare tillhör Svenska kyrkan, vilket gör kyrkan till den i särklass största folkrörelsen i Västerås. Här finns 29 kyrkor och 23 begravningsplatser.

https://www.svenskakyrkan.se/vasteras

Följ Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Snapchatta med en vuxen som lyssnar10.6.2020 14:30:00 CESTPressmeddelande

En tid av isolering, global oro och i värsta fall förluster av nära och kära har drabbat många, också ungdomar. Aldrig har det varit så viktigt att finnas tillgänglig som nu. Och just de unga finns i fokus när Svenska kyrkan Västerås nu öppnar sin Snapchat-jour, där du som är ung anonymt och under tystnadsplikt kan få prata med en vuxen som lyssnar. I andra änden finns präster, diakoner, pedagoger och församlingsassistenter som alla är vana vid att samtala om det som rör livet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum