Stockholms läns sjukvårdsområde

CES publicerar lägesrapport om vaccinationstäckningen i Stockholms län

Dela
Med start den 2 mars publicerar Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin (CES) statistik om de vaccinationer mot covid-19 som har utförts i Stockholms län. Fokus för rapporterna är vaccinationstäckning och ojämlikheter mellan bostadsområden, åldersgrupper och sociodemografiska grupper.

– Vi ser att det finns tydliga skillnader i vaccinationstäckning mellan olika bostadsområden och sociodemografiska grupper i länet. Även om skillnaderna generellt minskat något den senaste tiden, så kvarstår betydande ojämlikheter, säger Stefan Fors, handläggare vid CES inom Region Stockholm.

Rapporterna, som publiceras var tredje vecka, bygger på Region Stockholms uppgifter om de vaccinationer som skett inom Stockholms län.

Den senaste rapporten som sträcker sig till och med vecka sju visar att knappt 81 procent av befolkningen (tolv år och äldre) i Stockholms län fått minst en dos vaccin.

I Stockholms län är vaccinationstäckningen högst bland de äldre. 90 procent av befolkningen som är 65 år och äldre har fått en första dos vaccin, medan motsvarande andel bland de yngsta, 12 till 29 år, är 69 procent. Det är inom dos 3 som de stora förändringarna sker i de yngre åldersgrupperna, där har vaccinationerna ökat med mellan 10 och 16 procent under de senaste tre veckorna. För befolkningen över 50 år är efterfrågan av dos 3 relativt mättad.

Geografiska och sociala skillnader i vaccinationstäckningen i Stockholms län

Rapporten visar att vaccinationstäckningen är ojämnt fördelad i länet. I de områden som har högst vaccinationstäckning, delar av Täby, Norrtälje och Österåker, har omkring 90 procent av befolkningen fått en dos eller mer. I de områden som har lägst vaccinationstäckning, Rinkeby, Tensta och Fittja, är vaccinationstäckningen mellan 52 och 57 procent.

Andelen vaccinerade skiljer sig också åt beroende på var man är född. Vaccinationstäckningen är högst, omkring 85 procent, bland dem som är födda i Sverige och övriga Norden, och lägst bland personer födda i Östeuropa där cirka 52 procent har fått minst en dos vaccin.

– Uppgifterna om födelseregion är viktiga eftersom de kan visa vilka grupper som främst behöver nås för att öka vaccinationstäckningen och minska ojämlikheterna. Med denna kunskap blir det lättare att rikta vaccinationsinsatser till dem som behöver det mest, säger Stefan Fors.

Uppgifterna om vaccinering är hämtade från Region Stockholms administrativa system och omfattar alla vaccinationer som skett inom regionen. Uppgifter om födelseland är hämtade från Statistiska Centralbyrån (SCB).

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Stockholms läns sjukvårdsområde
Stockholms läns sjukvårdsområde
Solnavägen 1
113 65 Stockholm

08-123 40 444https://www.slso.regionstockholm.se/

SLSO ansvarar för Region Stockholms egenägda hälso- och sjukvård inom områdena psykiatri, primärvård, geriatrik, ASIH, närakuter, somatisk specialistvård, habilitering och hjälpmedel samt ansvarar för Regionalt kunskapscentrum för kris och katastrofpsykologi. Vi bedriver också omfattande forsknings- och utvecklingsverksamhet inom dessa områden tillsammans med Karolinska Institutet (KI) och andra lärosäten. Tillsammans är vi cirka 12 000 medarbetare och en av Sveriges största vårdgivare. 

Följ Stockholms läns sjukvårdsområde

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms läns sjukvårdsområde

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye