Film i Väst

Children of the Enemy tävlar på dokumentärfilmsfestivalen CPH:DOX 2021

Dela

Göteborgsregissören Gorki Glaser-Müllers dokumentär Children of the Enemy får världspremiär på dokumentärfilmsfestivalen CPH:DOX 2021, där den tävlar i internationella huvudtävlan International Main Competition, Dox:Award. Filmen handlar om Patricio Galvez kamp för att rädda sina föräldralösa barnbarn, som i sociala medier kallas IS-barn och terroristbarn, från mardrömslägret al-Hol i Syrien. Filmen produceras av Erika Malmgren och Kristofer Henell, Cinenic Film, i samproduktion med Film i Väst.

Bild: Rena Effendi
Bild: Rena Effendi

Children of the Enemy handlar om Patricios Galvez dotter, som i hemlighet gifte sig med den ökände IS-terroristen Michael Skråmo och följde honom till kriget i Syrien 2014. Fem år senare dödas båda när kalifatet bryter samman. De efterlämnar sju små barn som placeras i mardrömsläget al-Hol, där förhållandena är livshotande. När den svenska regeringen inte agerar för att få hem barnen blir Patricio alltmer desperat. I sorgen över att ha förlorat sin dotter ger han sig själv ett löfte – han måste rädda sina barnbarn innan det är för sent.

Gorki Glaser-Müller är filmskapare, manusförfattare för film, tv och radio och multikonstnär. Han föddes i Santiago, Chile 1973 och kom till Sverige som 13-åring. Sedan han tog examen från Valand Academy i Göteborg har han experimenterat med audiovisuellt berättande i olika former. Hans första långfilm var den kritikerrosade En gång om året, samproducerad med Film i Väst (2013). Children of the Enemy är hans dokumentärfilmsdebut.

 - Å ena sidan berättar Children of the Enemy historien om hur Patricio Galvez steg för steg kämpar för att rädda sina barnbarn. Å andra sidan är detta en historia om att vara människa idag. Världen är polariserad, mer extrem. I dagens politiska klimat ses inte dessa barn som oskyldiga svenska barn. I sociala medier kallas de IS-barn och terroristbarn. De är dömda för sina föräldrars val.

- Det var den bristen på civilisation som fick mig att göra den här filmen. Även i de gamla grekiska berättelserna från Iliaden tillämpas den besegrade fiendens öde på sina barn. Children of the Enemy är en universell berättelse om David mot Goliat, om den lilla mannen mot ett politiskt system. Men på sin djupaste nivå är detta en berättelse om förlusten av ett barn, den kanske största smärtan för en förälder. När Amanda dör lovar Patricio att rädda sina barnbarn, oavsett riskerna, säger Gorki Glaser-Müller.

Kristofer Henell och Erika Malmgren producerade Gorki Glaser-Müllers kritikerrosade debut En gång om året (2013). Kristofer är grundare av produktionsbolaget One Night Picture och medlem i EAVE. Erika är producent på Cinenic sedan 2016 och har arbetat med bland andra Thomas Vinterberg, Per Fly och Gabriela Pichler.

Så här kommenterar producenterna filmen:
I Children of the Enemy följer vi Patricio Galvezs allt mer desperata kamp för att rädda sina barnbarn från det fruktade lägret al-Hol. Vi kommer också bakom kulisserna och får en inblick i en fars sorgearbete och försök att förstå den dotter han förlorat till IS. Han förmådde inte rädda henne, men han måste till varje pris försöka rädda sina barnbarn.

Gorki följde varje steg som Patricio tog 24 timmar om dygnet - genom all osäkerhet, stress, byråkrati, politiska beslut och internationell medierapportering som pågick, och genom all frustration, skuld och panik som Patricio upplevde. Det är en intim och nervig skildring av den lilla människans kamp. Vi ser Children of the Enemy som ett viktigt tidsdokument som berättar om den polariserade värld vi lever i idag.

Problematiken med barnen i lägren i Syrien är dessvärre fortfarande brännande aktuell. I dagsläget finns mellan 50-70 svenska barn kvar där nere och tusentals barn från andra länder. Omständigheterna i lägren är livsfarliga och präglade av kidnappningar, våldtäkter, sjukdomar och död. Vår film ger en inblick i barnens utsatta situation och en mänsklig vinkel på en komplex situation. Ska barn straffas för sina föräldrars livsval?

Filmen har mottagit Malik Bendjelloul Memorial Foundation Grant i konkurrens med 100 internationella filmprojekt av en jury bestående av bl.a James Marsh (Oscarsvinnarna Man on Wire och The Theory of Everything).

Exekutiv producent är John Battsek/Ventureland som är en av världens främsta dokumentärfilmsproducenter (Searching for Sugarman och The Final Year). World Sales hanteras av israeliska Cinephil, aktuella med tvåfaldigt Oscarsnominerade Collective.

TEAM

Manus & regi: Gorki Glaser-Müller Producenter: Erika Malmgren, Kristofer Henell Klippning: Åsa Mossberg, Kasper Leick, Søren B. Ebbe, Erika Gonzales Ljuddesign: Jonas Jansson, Martin Mighetto Musik: Lisa Nordström

Produktion: Cinenic Film i samproduktion med Film i Väst, SVT, Toolbox Film, GGM Film, One Night Picture med stöd av Svenska Filminstitutet, Danska Filminstitutet, Nordisk Film & TV Fond, Doha Film Institute, Göteborgs Stad, Malik Bendjelloul Memorial Foundation, i samarbete med Ventureland, DR, NRK och YLE.

Bild: Rena Effendi

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Bild: Rena Effendi
Bild: Rena Effendi
Ladda ned bild

Länkar

Om

Film i Väst
Film i Väst
Åkersjövägen 4
46153 Trollhättan

0708-643736http://www.filmivast.se

Film i Väst är en av Europas mest framgångsrika regionala filmfonder och efter Svenska Filminstitutet näst största finansiären av svensk film och TV-drama. Sedan starten 1992 har Film i Väst samproducerat fler än 1 000 svenska och internationella långfilmer, TV-drama, dokumentär- och kortfilmer. Samproduktionerna har vunnit Oscar, Golden Globe, Emmy och European Film Awards. Även på världens främsta filmfestivaler som Berlin och Cannes har Film i Västs samproduktioner varit framträdande. Film i Väst är en del av Västra Götalandsregionen, Sveriges ledande filmregion.

Följ Film i Väst

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Film i Väst

Bakgrund: Thomas Vinterbergs Oscarsnominerade En runda till spelades in i Västra Götaland21.4.2021 11:09:26 CEST | Pressmeddelande

Thomas Vinterberg är dubbelt Oscarsnominerad för sin film En Runda Till, både som Bästa internationella film och Bästa regissör. En Runda Till är en av Europas mest framgångsrika filmer såväl publikt som konstnärlig på senare år. Inspelad i Västra Götaland och samproducerad med Film i Väst och Zentropa Sweden. Här är en bakgrundsartikel inför Oscarsgalan natten till måndag 26 april.

Trots pandemin: framgångsrikt år för Film i Väst 202019.4.2021 11:13:25 CEST | Pressmeddelande

15 inspelade långfilmer och tv-draman samt två animerade filmer. Trots pandemin gick den västsvenska filmindustrin för högvarv under 2020. Dessutom firade flera samproduktioner framgångar i Cannes, Berlin och på European Film Awards. - Vi ska vara stolta över att vi som en av få regioner i världen lyckats hålla produktionen igång under säkra former. Samtidigt har vi lagt grunden till nya tittarupplevelser och festivalbidrag, säger Mikael Fellenius, vd för Film i Väst.

Sanna Lenken filmatiserar Jenny Jägerfelds prisade bok Comedy Queen16.3.2021 08:30:00 CET | Pressmeddelande

4 maj startar inspelningen i Göteborg av Sanna Lenkens (Tunna blå linjen, Min lilla syster) nya film Comedy Queen. Den är baserad på Jenny Jägerfelds prisade roman med samma namn och för manus står Linn Gottfridsson (Björnstad, I taket lyser stjärnorna). Huvudrollen Sasha spelas av Sigrid Johnson, som vi tidigare sett i bland annat Maria Wern, julkalendern Tusen år till julafton och hyllade sketcher i Melodifestivalen. Sashas pappa Abbe spelas av Oscar Töringe, aktuell som Magnus i Tunna blå linjen på SVT, och i rollen som Sashas bästis Märta ser vi långfilmsdebutanten Ellen Taure. Filmen är producerad av FLX i samproduktion med Film i Väst, SVT och SF Studios, som också hanterar distributionen i Norden.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum