Universal Robots

Cobotar förändrar framtiden – och nutiden

Dela

Bara fantasin sätter gränser. Automatisering av industrin går framåt och försäljningen av robotar ökar, vilket bland annat IFR statistik för 2021 visar. Universal Robots ser en tillväxt på 30 % under de två första kvartalen 2022 jämfört med första halvåret 2021. Och behovet av automationslösningar ökar hela tiden.

Coboten hanterar böcker på Helsingfors nya allmänna centralbibliotek Oodi. Foto: Universal Robots
Coboten hanterar böcker på Helsingfors nya allmänna centralbibliotek Oodi. Foto: Universal Robots

Två anledningar till detta är att e-handeln ökar och att flera företag väljer att ta hem produktion. Men det är även ett led i att fler och fler branscher inser mervärdet av att använda robotar och att kollaborativa robotar, cobotarna, öppnar upp för nya användningsområden då coboten är billigare än en industrirobot, är lättprogrammerad, har litet foot print och kan arbetat sida vid sida med människor.

– Cobotar kostar en bråkdel av traditionella automatiserade system och har en kort återbetalningstid. Repetitiva uppgifter kan automatiseras så att personalen i stället kan få tid att göra mer kvalitativa uppgifter och utveckling. Det resulterar i bättre arbetsmiljö, mer konsekvent kvalitet och nöjdare medarbetare, menar Ola Mellström, Universal Robots försäljningschef i Sverige.

Kollaborativa robotar öppnar upp för nya möjligheter

Universal Robots lyfter fram den ökade efterfrågan på automatisering inom svetsning som en stor del i den starka tillväxten under första halvåret. Men vi kan även se andra branscher som nyttjar cobotar för att utvecklas. Några exempel på det är användning av cobotar:

E-handel – en logistisk utmaning

Precis som att robotförsäljningen ökar så gör även e-handeln det. Enligt Postnords E-barometer växte e-handeln med 20 % under 2021. Ökad e-handel innebär ofta logistiska utmaningar. Det är inget nytt att cobotar används av olika branscher för att både paketera och palletera. Men de kan även användas för styckeplockning av specifika ordrar, en flexibilitet som är en framgångsfaktor för att möta dagens behov. Nätapoteket Apotea  är en av de e-handlare som arbetar med automatisering av sin logistik.

Automation är en förutsättning för framtidens industri

Den ökande automatiseringen är en viktig del för att uppnå Europeiska kommissionens vision för industrin i framtiden (Industry 5.0): en industri som är hållbar, människocentrerad och motståndskraftig. Pandemin har belyst sårbarheten i långa leveranskedjor och tvingat många företag att titta mer på sina produktionsprocesser. Att fler och fler företag tar hem produktionen började redan före pandemin som ett resultat av stigande arbetskostnader i andra länder och stigande transportkostnader, men leveransosäkerheten och förseningar under pandemin har skyndat på processen och det har även förstärkts med det osäkra läget i Europa.

– Precis som regeringen skriver i sin nya strategi ”Framtidens industri” så skapar automation och robotisering konkurrenskraft och framtidssäkrade produktionssystem. Behovet av automatisering och av cobotar är stort. Egentligen är det bara fantasin som sätter gränser för vad som kan göras. Vi på Universal Robots är världsledande inom cobotar, vi har mångårig erfarenhet och omfattande kunskap, tillsammans med våra distributörer och integratörer tar vi ständigt fram nya spännande lösningar för kunder, fortsätter Ola Mellström.

Robotteknik ger företag en möjlighet att flytta hem produktionen, vilket gör inhemska industrier mer motståndskraftiga och minskar den betydande klimatpåverkan från globala transporter och i produktion genom att optimera produktionsprocessen. Förutom att det är bra för miljön och för att skapa konkurrenskraftiga verksamheter, så är det även bra för människan. Automationslösningar kan svara upp och förbättrar i de yrken där det är brist på arbetskraft och kompetens, men även förbättrar arbetsmiljön då coboten kan utföra uppgifter som annars är tunga och repetitiva.

– Det handlar inte om att byta ut människor med cobotar och göra människor överflödiga, utan om att stärka upp och avlasta. Människor behövs fortfarande men till andra typer av uppgifter – vi ska jobba med robotar, inte som robotar, avslutar Ola Mellström.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Coboten hanterar böcker på Helsingfors nya allmänna centralbibliotek Oodi. Foto: Universal Robots
Coboten hanterar böcker på Helsingfors nya allmänna centralbibliotek Oodi. Foto: Universal Robots
Ladda ned bild
Ola Mellström, Universal Robots försäljningschef i Sverige. Foto: Universal Robots
Ola Mellström, Universal Robots försäljningschef i Sverige. Foto: Universal Robots
Ladda ned bild
Cobot hanterar blodprov. Foto: Universal Robots
Cobot hanterar blodprov. Foto: Universal Robots
Ladda ned bild
Svetsande cobot. Foto: Universal Robots
Svetsande cobot. Foto: Universal Robots
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Om

Om Universal Robots

  • Universal Robots vill möjliggöra förändringar i hur arbete utförs med hjälp av sin robotplattform

  • Universal Robots (UR) grundades 2005 och tre år senare, 2008, lanserade UR den första samarbetsroboten (cobot). Idén var att göra robotteknologi tillgänglig för alla genom att utveckla små, användarvänliga, prisvärda, flexibla industrirobotar som är säkra att arbeta med. Sedan dess har en produktportfölj som inkluderar UR3e, UR5e, UR10e och UR16e utvecklats. Varje modell stöds av ett brett urval av mjukvara, tillbehör och applikationer i UR+-ekosystemet. Detta gör att cobotarna kan användas inom ett brett spektrum av branscher och innebär att de flexibelt kan distribueras över olika uppgifter.

  • Företaget, som är en del av Teradyne Inc., har sitt huvudkontor i Odense, Danmark, och har dotterbolag och regionkontor i USA, Tyskland, Frankrike, Spanien, Italien, Tjeckien, Rumänien, Turkiet, Kina, Indien, Japan, Sydkorea, Singapore och Mexiko.

  • Universal Robots har sålt över 50 000 cobotar över hela världen. De har 800 distributörer och integratörer, varav 3 återförsäljare i Sverige.

  • År 2021 hade Universal Robots en omsättning på 311 miljoner USD.

  • UR Academy (onlineutbildning) har mer 130 000 användare från över 130 länder. Utbildningarna finns tillgängliga på 16 språk. Dessutom finns det 97 st auktoriserade training centers, där fysisk utbildning bedrivs.

  • Mer information finns på universal-robots.com/se

  • Bloggen med insikter, kunskap och tips kring automation finns på https://blog.universal-robots.com/se

Följ Universal Robots

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Universal Robots

Begränsa inte digitalisering till några branscher – locka och behåll personal med cobotar22.9.2022 11:01:33 CEST | Blogginlägg

Under pandemin fick digitalisering och automatisering en rejäl skjuts framåt, världen fick även upp ögonen för flexibelt arbete och balans mellan arbete och privatliv. Många verksamheter tog kliv framåt i den digitala omvandlingen men det kan inte sluta där. Digitalisering och automatisering behöver fortsätta och breddas till fler branscher, exempelvis tillverkningsindustrin och lagerhantering. Det kan ge stora vinster för företagen, medarbetarna och samhället.

Specialleverans: Samarbete har övervunnit globala problem med leveranskedjan7.9.2022 07:23:00 CEST | Pressmeddelande

Belastningen på de globala leveranskedjorna fortsätter att göra rubriker i tidningar och på nyheterna, från halvledarbrist till arbetskraft och tillgång till utrustning, allt förvärrat av det osäkra läget i världen. En cobot består vanligtvis av cirka 600 olika delar, från mer än 100 olika leverantörer. Om någon av dem drabbas av fördröjningar kan det leda till förseningar i att slutföra produktionen och leverera en färdig cobot till kunden.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum