Universal Robots

Cobotar förbättrar framtidens patologilabb

Dela

Automation är en viktig del av lösningen för att möta framtidens kvalitetskrav inom medicin- och läkemedelsbranschen. Nederländska Sakura Finetek Europe har påbörjat sin automationsresa med cobotar från Universal Robots som förenklar och optimerar arbetsflödet i patologilabbet. Resultatet är bland annat jämnare kvalitet, bättre arbetsmiljö och bättre utnyttjande av anställdas tid.

Foto: Universal Robots
Foto: Universal Robots

Precis som många andra branscher genomgår även läkemedelsbranschen en omfattande digitalisering och artificiell intelligens blir allt vanligare förekommande i patologilabben – något som kräver automatisering för att lyckas fullt ut.

Vävnadsprover tolkas av AI

I Sakura Fineteks labb bearbetas och analyseras vävnadsprover för att kunna ställa diagnoser på en mängd olika sjukdomar och medicinska avvikelser. Patologernas användning av AI i analysen gör standardisering av den preanalytiska fasen ännu viktigare. Till exempel måste vissa sektioner alltid vara av samma tjocklek och identiskt färgade för att den artificiella intelligensen ska kunna göra en korrekt tolkning.

Efterfrågan på patologianalyser ökar världen över, samtidigt som många analytiker beräknas gå i pension under kommande år. Dessa två faktorer riskerar tillsammans leda till brist på arbetskraft. Därför tittar många på verksamheter inom läkemedelsbranschen på vad samarbetsrobotar kan tillföra.

Högre produktivitet med cobotar

– Fördelarna med cobotar inom läkemedelsindustrin är många. Genom att installera en cobot i labbet kan den ta över ett monotont arbete som annars kräver mycket tid från anställda. Det innebär att man kan låta medarbetare använda sin spetskompetens till rätt saker vilket leder till högre produktivitet, mer innovation och motiverande medarbetare, säger Ola Mellström, försäljningschef Sverige.

I labbet på Sakura Finetek tar coboten bort magasinen från laddstationen och tar dem till en skanningsdel där kassetterna skannas för spårbarhet, skannar dem genom en streckkodsläsare innan de överförs till den automatiska mataren och inbäddningsmaskinen. Till skillnad från när man manuellt genomför processen ger coboten ett kontinuerligt flöde av inbäddade vävnadsblock snarare än en stor sats åt gången. Det ger i sin tur mindre och jämnare arbetsbelastning för analytikerna och högre produktivitet.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Universal Robots
Foto: Universal Robots
Ladda ned bild

Om

Om Universal Robots

  • Universal Robots grundades 2005. Idén var att göra robotteknologi tillgänglig för alla genom att utveckla små, användarvänliga, prisvärda, flexibla industrirobotar som är säkra att arbeta med. Sedan den första samarbetsroboten (cobot) lanserades 2008 har företaget växt betydligt och UR-cobotar säljs nu över hela världen.

  • Företaget, som är en del av Teradyne Inc., har sitt huvudkontor i Odense, Danmark, och har dotterbolag och regionkontor i USA, Tyskland, Frankrike, Spanien, Italien, Tjeckien, Polen, Ungern, Rumänien, Ryssland, Turkiet, Kina, Indien, Singapore, Japan, Sydkorea, Taiwan och Mexiko.

  • Teradynes Industrial Automation Group bildades 2020 och inkluderar Universal Robots, Mobile Industrial Robots (MiR) och AutoGuide. Företagen i Industrial Automation Group använder samverkande automatiseringstekniker för att i grunden förändra tillverkning och materialhantering.

  • År 2020 hade Universal Robots en omsättning på 219 miljoner USD.

  • Mer information finns på universal-robots.com/se

  • Bloggen med insikter, kunskap och tips kring automation finns på https://blog.universal-robots.com/se

Följ Universal Robots

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Universal Robots

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum