Unionen

Coronastöd: En av fyra ser risk för nedläggning av verksamhet

Dela
Nästan var fjärde av de företag och organisationer som idag använder korttidsarbete riskerar att behöva lägga ner hela eller delar av verksamheten om inte stödpengarna betalas ut snabbt. Det visar en ny undersökning från Unionen.
Martin Linder, ordförande Unionen
Martin Linder, ordförande Unionen

– Korttidstöden är avgörande för att rädda jobb och företag tills vi är ute ur krisen. Nu måste regeringen göra allt den kan för att hanteringen av ansökningarna och utbetalningarna av pengarna skyndas på, säger Martin Linder, ordförande i Unionen

Unionen har frågat representanter för Unionens klubbar på företag i det privata näringslivet och organisationer i ideell sektor vilka konsekvenserna skulle bli om utbetalning av stödpengar för korttidsarbete sker i den takt som Tillväxtverket har kommunicerat.

Ungefär hälften av klubbarna på de företag och organisationer som idag använder korttidsarbete ser risker med liggande tidsplan hos Tillväxtverket. Mer än var fjärde klubb bedömer att den långa väntan på stödpengarna kommer leda till personalneddragningar, en lika stor andel bedömer att en konsekvens blir inställda löner eller att leverantörer inte kan få betalt. Nästan var fjärde klubb anger att en följd riskerar att bli nedläggning av hela eller delar av verksamheten.

–I dagsläget säger Tillväxtverket att det kan dröja till maj innan stödet för det korttidsarbete som inleddes i månadsskiftet november/december kommer kunna betalas ut. Det är alldeles för sent, säger Martin Linder.

Service och tjänster, där besöksnäringen ingår, är den bransch som är mest känslig för dröjsmål med stödet. Nästan två tredjedelar av klubbarna på företag i branschen bedömer att liggande tidsplan för utbetalning kommer att få allvarliga negativa konsekvenser. Nästan hälften ser en risk för nedläggning av hela eller delar av verksamheten. Även inom ideella sektorn är situationen enligt klubbarna mycket ansträngd.

–  Självklart har Tillväxtverket ingen lätt uppgift att hantera, men oavsett vad problemet är, så är det regeringens uppgift att se till att de företag som har rätt till stöd får det så snart som möjligt, säger Martin Linder.

FAKTA: Utbetalningar av korttidsstöd

  • 11 november år 2020: regeringen presenterar förslag om att förlänga korttidsarbete från 1 december 2020.
  • 15 februari 2021: förlaget träder i kraft.
  • 29 mars 2021: Tillväxtverket öppnar upp för att ansöka om stödpengar
  • April/maj 2021: Stödpengar betalas ut, men handläggningstiderna förväntas bli långa.

Om undersökningen

I månadsskiftet februari/mars ställde Unionen frågor till sina klubbar om situationen gällande användandet av korttidsarbete. Undersökningen skickades till i Unionens klubbar i privata näringslivet och ideell sektor. Drygt 1 200 klubbar fullföljde hela enkäten, vilket gav en svarsfrekvens på 50 procent. Klubbarna som deltog i undersökningen representerar företag och organisationer med sammantaget cirka 650 000 anställda i Sverige.

 

Bilder

Martin Linder, ordförande Unionen
Martin Linder, ordförande Unionen
Ladda ned bild

Om

Unionen
Unionen
Olof Palmes gata 17
105 32 Stockholm

08-504 151 00http://www.unionen.se/opinion

Unionen är Sveriges största fackförbund med över 690 000 medlemmar på 88 000 arbetsplatser. Vi är 27 000 förtroendevalda på drygt 15 000 arbetsplatser.

Vi finns för tjänstemän på den privata arbetsmarknaden.

Unionen finns i allt från stora internationella koncerner till små familjeföretag, ensamföretag, organisationer och föreningar.

Tillsammans är vi i Unionen den ledande kraften som skapar framgång, trygghet och glädje i arbetslivet.

 

Följ Unionen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Unionen

Unionen om budgeten: satsningar för att stärka svensk konkurrenskraft och kompetens saknas15.4.2024 11:35:00 CEST | Pressmeddelande

Regeringen presenterar flera nödvändiga satsningar på vård, skola och rättsväsendet, men satsningar för att komma till rätta med kompetensgapet på arbetsmarknaden saknas. Unionen hade velat se satsningar på CSN och Försäkringskassan för att hantera omställningsstudiestödet - och pengar till högskolor och universitet för att utveckla kursutbudet för yrkesverksamma.

Svenskt Näringsliv, Unionen, Ledarna, Sveriges Ingenjörer och PTK presenterar förslag till uppdaterad ägarstyrning av Alecta10.4.2024 17:08:44 CEST | Pressmeddelande

Svenskt Näringsliv, Unionen, Sveriges Ingenjörer, Ledarna och Förhandlings- och samverkansrådet PTK har genomfört en översyn av ägarstyrningen av Alecta. Detta i syfte att långsiktigt stärka Alecta genom mer strukturerade processer, ökad transparens och större förutsägbarhet i ägarstyrningen. Mot bakgrund av denna översyn lämnas nu ett antal förslag på förändringar för Alectas överstyrelse att besluta om på nästkommande ordinarie överstyrelsemöte, den 25 april.

Unionens nya rapport Arbetsmiljöbarometern 2023: Stressen bland privatanställda tjänstemän minskar alldeles för långsamt27.3.2024 08:32:22 CET | Pressmeddelande

I dagens Sverige är den arbetsrelaterade pressen och stressen för privatanställda tjänstemän en oroande realitet som inte minskar tillräckligt snabbt. Unionen lanserar idag en ny rapport, Arbetsmiljöbarometern 2023, som fokuserar på att belysa utmaningarna och behoven för en riskfri och god arbetsmiljö för privatanställda tjänstemän.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye