Region Örebro län

Dags för årets influensavaccination

Dela

Från och nästa vecka kan Örebro läns invånare vaccinera sig mot årets influensa på någon av länets vårdcentraler eller vaccinationsmottagningar.

Om du tillhör en riskgrupp - tacka ja till influensavaccination.
Om du tillhör en riskgrupp - tacka ja till influensavaccination.

- Vi vänder oss speciellt till gravida, personer som är över 65 år, eller som tillhör någon typ av medicinsk riskgrupp, till exempel kronisk hjärt- eller lungsjukdom,  och nedsatt immunförsvar, säger Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare i Region Örebro län.

Viruset ändrar sig

- För att ha ett skydd mot influensan måste man vaccinera sig inför varje säsong. Skyddet räcker ungefär ett halvår. Viruset ändrar också lite på sig mellan varje säsong. Vaccinering ger inte ett 100-procentigt skydd. Men de som insjuknar trots vaccinering kan få lindrigare symtom och färre komplikationer.

Influensa orsakas av influensavirus och är mycket smittsamt. Viruset smittar genom luften och sprids framför allt om någon som är sjuk hostar eller nyser. Influensa kan också spridas som kontaktsmitta, tex via händerna på någon som är sjuk. Bästa sättet att skydda sig själv och andra mot influensa är genom vaccination.

Mer information och en film om influensavaccination finns på:

https://www.1177.se/orebrolan/behandling--hjalpmedel/vaccinationer/vaccination-mot-influensa/

Fakta: riskgrupper

Riskgrupper är alla över 65 år, gravida, personer – både barn och vuxna - med olika kroniska sjukdomar som hjärt-kärlsjukdom, lungsjukdom, annan sjukdom som ger nedsatt lungfunktion eller försämrad hostkraft, diabetes, leversjukdom och njursjukdom. Försämrat immunförsvar är också en risk att bli mer allvarligt sjuk om man får influensa, för den gruppen är det också viktigt att personer i nära omgivningen vaccineras, tex de som vårdar eller finns i familjen.

För riskgrupper är vaccinationen gratis. Övriga personer betalar 180 kronor. Vaccin omfattas inte av högkostnadsskyddet.

Nyckelord

Kontakter

Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare
Telefon: 019-6023443
E-post: smittskydd@regionorebrolan.se

Bilder

Om du tillhör en riskgrupp - tacka ja till influensavaccination.
Om du tillhör en riskgrupp - tacka ja till influensavaccination.
Ladda ned bild
Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare, Region Örebro län
Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare, Region Örebro län
Ladda ned bild

Om

Region Örebro län
Region Örebro län
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.regionorebrolan.se

Region Örebro län - för oss tillsammans

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

Att samla administrationen i befintliga lokaler ska utredas ytterligare29.11.2019 14:29:54 CETPressmeddelande

Region Örebro läns administration i Örebro är i nuläget lokaliserade i flera olika fastigheter runt om i Örebro. Flera av lokalerna är i behov av upprustning och är svåra att anpassa till ett modernt arbetssätt. En förstudie har sett över förutsättningarna för en nybyggnad för att samla administrationen på ett ställe. Regiondirektören får nu ett tilläggsuppdrag av regionstyrelsen att fördjupa utredningen genom att undersöka möjligheten att samla administrationen i moderna befintliga lokaler på ett fåtal platser i Örebro.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum