Göteborgs stift

Där fick du lille Paulus! 28 september

Dela

Samtal och konsertkväll om Sveriges första kvinna på tjänsten som domkyrkoorganist, Elfrida Andrée. Medverkar gör bl a Ebba Witt-Brattström, Ruth Pergament, Eva Öhrström, Knutson samt musiker och sångare från Göteborgsoperan.

Elfrida André, domkyrkoorganist  i Göteborg under åren 1867-1929. Den första kvinnan i Sveriges som innehade tjänsten som domkyrkoorganist.
Elfrida André, domkyrkoorganist i Göteborg under åren 1867-1929. Den första kvinnan i Sveriges som innehade tjänsten som domkyrkoorganist.

Elfrida Andrée var en svensk tonsättare, dirigent och Sveriges första kvinna på posten som domkyrkoorganist. Hon föddes i Visby och arbetade i Göteborgs domkyrka under hela 62 år. Hon var dessutom Sveriges första kvinnliga telegrafist och räknas ofta som en kvinnlig pionjär. Hon blev 1879 ledamot i Kungliga Musikaliska Akademien och 1921 invald i Föreningen Svenska Tonsättare.

Det finns ett fotografi av Elfrida Andrée där systerdottern Elsa på baksidan har noterat: ”Elfrida Andrée f 19. 2. 1841. D 1929. Domkyrkoorganist i Göteborg fr 1867. Stor musiker, kompositör. Fick leva sitt liv innanför Göteborgs kinesiska mur. Storslagen.” Och storslagen var hon, Sveriges första kvinnliga domkyrkoorganist. Elfrida Andrée var dessutom dirigent och tonsättare av större orkesterverk – en banbrytare på en rad områden. Den kvinnliga pionjären bröt ny mark inom områden där kvinnor inte verkat tidigare och lyssnade inte till kyrkans påbud om att kvinnan ska tiga i församlingen. Hon njöt då hon ensam i kyrkan om kvällarna lät orgelklangen fylla kyrkorummet. Vid ett av dessa tillfällen, då hon till slut måste ta hela orgelns resurser i tjänst, för att uttrycka det som brusar i hennes själ, utbrister hon, sedan orgeln tystnat: ”Där fick du, lille Paulus!”

Premiären på internationella kvinnodagen 2019 av operan Fritiofs sagaväckte åter liv i intresset för Elfrida Andrée, en kvinna med friheten som livsprojekt.

Medverkande under kvällen i Domkyrkan den 28 september:
Litteraturprofessorn och författaren Ebba Witt-BrattströmRuth Pergament, pianist och instuderare vid GöteborgsOperan, samt Eva Öhrström, musikvetare och författare till biografin Elfrida Andrée: Ett levnadsöde, samtalar om den jämlikhetsivrande rebellen Elfrida Andrée med journalisten och författaren Ulrika Knutson.
Biskop Susanne Rappmann, den första kvinna som innehar tjänsten som biskop i Göteborgs stift, hälsar välkommen och inleder kvällen.

Kvällen avslutas med att musiker från GSO och GöteborgsOperan - Erik Heide violin, Johan Stern cello och Mårten Landström piano - framför Elfrida Andrées pianotrio i g-moll. Därefter sjunger sopranen Julia Sporsén ett utdrag ur operan Fritiofs saga, ackompanjerad av Ruth Pergament på piano.

Dag: lördag 28 september
Tid: kl. 18.00-20.00
Fritt inträde.

Lunchkonsert i Domkyrkan 27 september
Förutom konserten på lördagskvällen, går det att lyssna till Elfrida Andrées orgelverk under Fredagsmusiken i Domkyrkan, då Lina Lindkvist, kantor i Domkyrkoförsamlingen, spelar orgelverk av Elfrida Andrée.

Dag: fredag 27 september
Tid: kl 12.00
Fritt inträde.

Nyckelord

Kontakter

Torgny LindénPressekreterare

Kontaktperson för biskop Susanne Rappmann samt stiftsstyrelse och domkapitel i Göteborgs stift. Även länk till församlingar i stiftet (Bohuslän, Halland och Sydvästra delen av Västergötland)

0706-331287torgny.linden@svenskakyrkan.se

Bilder

Elfrida André, domkyrkoorganist  i Göteborg under åren 1867-1929. Den första kvinnan i Sveriges som innehade tjänsten som domkyrkoorganist.
Elfrida André, domkyrkoorganist i Göteborg under åren 1867-1929. Den första kvinnan i Sveriges som innehade tjänsten som domkyrkoorganist.
Ladda ned bild

Om

Göteborgs stift
Göteborgs stift
Lilla Bommen 1
411 04 Göteborg

031-771 30 00https://www.svenskakyrkan.se/goteborgsstift

Göteborgs stift är ett av Svenska kyrkans 13 stift. Geografiskt omfattar det Bohuslän, Halland och den västra delen av Västergötland. Stiftet består av 178 församlingar samlade i 69 enheter under ledning av kyrkoherde och kyrkoråd.

Stiftets uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingslivet. Stiftet leds av biskop och stiftsstyrelse. Stiftskansliet finns i Göteborg. Domkapitlet utövar tillsammans med biskopen tillsyn över verksamheten i stiftets församlingar och stiftsorganisationen. Stiftet förvaltar också den kyrkliga jorden och skogen i Prästlönetillgångarna.

Följ Göteborgs stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Göteborgs stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum