Den trendiga lilla gråärten
En kulturväxt
Gråärten är en av våra äldsta kulturväxter. Den har tidigare odlats på åkrarna både till foder och mat, ofta tillsammans med korn, havre eller bondbönor. Den har också utvecklats till trädgårdsärt med en stor mängd variationer. Alla ingår i arten Pisum sativum, därunder kan grupperingar göras på många sätt, botaniskt eller efter användning.
En anspråkslös ärt
Gråärter är lättodlade och anspråkslösa. De tar som alla baljväxter själva upp sitt kväve ur jorden. Alla sorter lämpar sig också väl för trädgårdsodling. De pryder sin plats med vackra mångfärgade blommor och genom att de inte korsar sig kan man odla flera sorter samtidigt. De blir ofta höga och behöver stöd. Se upp för fåglar, de tycker också om ärtor!
En proteinrik ärt
Odling i större skala inom landet börjar så smått åter komma igen. Allt fler uppmärksammar den stora potential som gråärterna utgör. Ett högklassigt proteinrikt födoämne med många ännu outforskade smaker och möjligheter.
En rar ärt
-Om vi vill bevara denna smakrika mångfald så får vi odla själva, säger Agneta Magnusson som är ålderman i ärtskrået och ordförande i Sesam. Få sorter finns i handeln. Den som är intresserad kan gå med i föreningen Sesam, där man som medlem fröodlar och delar med sig av sitt överskott. På lokala fröbytarträffar kan man också göra fynd.
Fröuppropet
Många av de gamla sorterna har samlats in av POM, Programmet för Odlad Mångfald. Genom Fröuppropet har både ärter och historia tagits tillvara. De går att finna NordGens databas Sesto. Alla sorterna hålls också i aktiv odling inom Föreningen Sesam, ett sällskap för fröodling och beskydd av kulturväxter i Sverige.
Föreläsningen Gråärtskolan 22 mars
Agneta Magnusson har en föreläsning i Skånska gruvan den 22 mars om gråärternas kulturhistoria, de olika sorterna, hur man odlar gråärter och deras användning.
-De gamla kultursorterna bär på en smakrik mångfald, som snart är borta om vi inte fortsätter att odla dem, säger Agneta som också har med sig ett par fröprover till dem som vill odla själva och upptäcka skillnaden.
Mer information:
Lena Nygårds, Matti Wiking Leino: Klint Karins kålrot och mor Kristins böna. Om Fröuppropets kulturarv. POM www.slu.se/centrumbildningar-och-projekt/programmet -for-odlad-mangfald-pom/
Agneta Börjeson: Odla och smaka gråärt, www.rottle.se
NordGen Sesto www.nordgen.org
Föreningen Sesam, www.foreningensesam.se
Text och kontakt
Agneta Magnusson, ålderman ärtskrået och ordförande för Föreningen Sesam
0709-45 17 18, agneta.magnusson@live.se
Gråärtskola i Skånska gruvan
22 mars kl 18.00
Bilder
Om
Mitt på den gröna ön Djurgården i Stockholm finns Skansen. En plats som levandegör upplevelser av natur och kultur – nu, då och i framtiden. Stiftelsen Skansen är världens äldsta friluftsmuseum, grundat 1891 av Artur Hazelius, och varje år kommer cirka 1,4 miljoner gäster till oss.
Följ Stiftelsen Skansen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Stiftelsen Skansen
För första gången Jul – Allsång på Skansen13.11.2024 07:59:43 CET | Pressmeddelande
För första gången i Skansens historia bjuds gäster in till en vintrig upplaga av Allsång på Skansen. Tisdag den 3 december 2024 kläs Sollidenscenen i julens tecken. Tillsammans med Pernilla Wahlgren och orkestern, i ledning av kapellmästaren Stefan Brunzell, ges tillfälle att sjunga in julen med en rad älskade artister. Programmet spelas in under kvällen och kommer att sändas i SVT den 23 december, dagen före julafton.
Relationsvårdande aktiviteter på Skansen i oktober24.9.2024 08:55:00 CEST | Pressmeddelande
Skansen välkomnar relationscoacherna Linda Hedberg och Magnus Reinfeldt från Recouple för att erbjuda en unik möjlighet till relationsutveckling. Varje lördag i oktober arrangeras aktiviteter och workshops i Bredablick, där besökarna kan lära sig färdigheter och verktyg för att fördjupa och stärka alla typer av relationer i livet.
Samisk samtidskonst i ny utställning på Skansen28.8.2024 08:55:00 CEST | Pressmeddelande
I utställningen Vuoi ihán skildras berättelser från en samtid och en upplyst framtid där historien alltid är närvarande.Genom verk av sex samiska samtidskonstnärer tar den samiska mångfalden, som ofta har förbisetts och förenklats, en självklar och livskraftig plats i Ekshäradsgården på Skansen. Utställningen, som är öppen helger 7 september till 27 oktober 2024, är ett samarbete med konstinstitutionen Verdde.
Skansen utsedd till vinnare av Stimgitarren 202422.8.2024 11:02:38 CEST | Pressmeddelande
Skansen har blivit utnämnd till årets vinnare av den prestigefyllda Stimgitarren 2024. Priset är ett erkännande av Skansens långvariga engagemang i att bevara och sprida den svenska musiktraditionen.
Nu blir det jazz på Skansen igen!4.7.2024 09:32:49 CEST | Pressmeddelande
Skansen presenterar med stolthet årets upplaga av "Jazz på Skansen". Under fem kvällar, 17, 24 och 31 juli samt 14 och 21 augusti, kommer Sollidenscenen att fyllas av jazztoner från några av världens främsta artister. Jazzen leds av den uppskattade trombonisten och sångaren Nils Landgren, som med sin charm och kunnighet guidar publiken genom kvällarna. Vid sin sida har han den internationellt renommerade basisten, tillika husbandets kapellmästare, Hans Backenroth.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum