Region Örebro län

Earth Hour med klimatsmart vegetarisk mat

Dela

Det blir klimatsmart vegetarisk mat i Region Örebro läns lunchrestauranger í dag den 27 mars. Detta för att uppmärksamma Earth Hour, världens största klimatmanifestation som inträffar på lördag 28 mars klockan 20.30 – 21.30.

- Det här är vårt sätt att uppmärksamma Earth Hour som handlar om att visa sitt stöd för klimatfrågan genom att stänga ner elektiska apparater under en timme. Det är flera miljoner människor världen över som gör detta samtidigt. Vi kan inte släcka ner lampor och stänga av utrustning i alla våra verksamheter så istället visar vi vårt stöd för klimatfrågan genom att servera klimatsmart mat i våra lunchrestauranger. Vad vi äter har en stor betydelse för hur stor klimat- och miljöpåverkan vi har. Därför blir det en helt vegetarisk meny med låg klimatpåverkan i dag, säger Anna Jakobsson, hållbarhetschef.

-Genom att alla våra lunchgäster äter vegetariskt istället för kött den här dagen mer än halverar vi koldioxidavtrycket för lunchen. Vi minskar från 1,3 kg till 0,5, koldioxidekvivalenter per kilo för varje måltid. Då vi serverar många portioner i personalrestaurangerna så gör det skillnad, säger Mikael Hulterström, kostenheten, Region Örebro län.

-Vi har minskat vår klimatpåverkan från livsmedel med mer än 17 %. Genom att vi har grönsaksberikat våra måltider har det också medfört att vi äter hälsosammare. För att nå vårt mål med en minskning med 20 % till år 2020, behöver vi äta mer växtbaserat, något vi arbetar aktivt med, säger Mikael Hulterström.

*C02 ekvivalenter är en enhet som gör det möjligt att jämföra olika livsmedels klimatpåverkan. Ju lägre värde desto bättre.


Kontakt

Anna Jakobsson, hållbarhetschef, Region Örebro län, 019-602 17 44

Mikael Hulterström, kostavdelningen, tel. 019-602 65 61

Nyckelord

Om

Region Örebro län
Region Örebro län
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.regionorebrolan.se

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

Här är kulturaktörerna som får ekonomiskt stöd till följd av coronakrisen10.7.2020 09:23:00 CESTPressmeddelande

Det är nu klart vilka av länets kulturskapare och ideella föreningar som beviljas finansiellt stöd från Region Örebro läns kulturnämnd för att klara sig igenom den kris som coronapandemin medför. 48 kulturaktörer får dela på 1,5 miljoner kronor och 23 ideella föreningar delar på 350 000 kronor. "Med våra stödpaket vill vi stödja kulturen i länet för att överbrygga den tid under vilken pandemin slår hårt mot kulturlivet", säger Torbjörn Ahlin (C), ordförande i kulturnämnden Region Örebro län.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum