Region Örebro län

Earth Hour med klimatsmart vegetarisk mat

Dela

Det blir klimatsmart vegetarisk mat i Region Örebro läns lunchrestauranger í dag den 27 mars. Detta för att uppmärksamma Earth Hour, världens största klimatmanifestation som inträffar på lördag 28 mars klockan 20.30 – 21.30.

- Det här är vårt sätt att uppmärksamma Earth Hour som handlar om att visa sitt stöd för klimatfrågan genom att stänga ner elektiska apparater under en timme. Det är flera miljoner människor världen över som gör detta samtidigt. Vi kan inte släcka ner lampor och stänga av utrustning i alla våra verksamheter så istället visar vi vårt stöd för klimatfrågan genom att servera klimatsmart mat i våra lunchrestauranger. Vad vi äter har en stor betydelse för hur stor klimat- och miljöpåverkan vi har. Därför blir det en helt vegetarisk meny med låg klimatpåverkan i dag, säger Anna Jakobsson, hållbarhetschef.

-Genom att alla våra lunchgäster äter vegetariskt istället för kött den här dagen mer än halverar vi koldioxidavtrycket för lunchen. Vi minskar från 1,3 kg till 0,5, koldioxidekvivalenter per kilo för varje måltid. Då vi serverar många portioner i personalrestaurangerna så gör det skillnad, säger Mikael Hulterström, kostenheten, Region Örebro län.

-Vi har minskat vår klimatpåverkan från livsmedel med mer än 17 %. Genom att vi har grönsaksberikat våra måltider har det också medfört att vi äter hälsosammare. För att nå vårt mål med en minskning med 20 % till år 2020, behöver vi äta mer växtbaserat, något vi arbetar aktivt med, säger Mikael Hulterström.

*C02 ekvivalenter är en enhet som gör det möjligt att jämföra olika livsmedels klimatpåverkan. Ju lägre värde desto bättre.


Kontakt

Anna Jakobsson, hållbarhetschef, Region Örebro län, 019-602 17 44

Mikael Hulterström, kostavdelningen, tel. 019-602 65 61

Nyckelord

Om

Region Örebro län
Region Örebro län
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.regionorebrolan.se

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

Solskensreportage: EVA-kooperativet ger människor en chans8.4.2020 13:11:00 CESTPressmeddelande

Allt började med en dröm om en mer hållbar framtid, ett stort intresse för grovsopor och en vilja att jobba efter flera års arbetslöshet. I dag driver EVA-kooperativet en secondhand-butik, en skaparverkstad och en servicegrupp, men framför allt driver de en verksamhet som är till för människor. Människor som, precis som de själva, stått långt ifrån arbetsmarknaden och som nu får en chans.

Solskensreportage: Samarbete i Hallsberg gör skillnad på riktigt8.4.2020 13:11:00 CESTPressmeddelande

ATV & Maskin och Aniara Maskin & Fastighet har ett gott och välfungerande samarbete. När försäljningen ökar i butiken kan arbetskapaciteten öka i verkstaden – en vinst för båda företagen, för kunderna och kanske främst för de som arbetar i verkstaden. Tillsammans ger de nämligen ungdomar en chans att komma in i arbetslivet. Ungdomar som annars står långt ifrån arbetsmarknaden.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum