Strängnäs stift

Efter fem års uppehåll träffas 275 präster och diakoner i Strängnäs stift

Dela

Den 31 maj-2 juni samlas omkring 275 präster och diakoner för "Präst- och diakonmöte". Dagarna gästas även av internationella representanter från Strängnäs vänstift samt diplomaten Jan Eliasson.

Exempelbild från Präst- och diakonmöte 2013, ej för publicering.
Exempelbild från Präst- och diakonmöte 2013, ej för publicering.

Biskop Johan har kallat stiftets samtliga präster och diakoner till Strängnäs och Eskilstuna till präst- och diakonmöte den 31 maj-2 juni. Detta sker normalt sett vart fjärde år, men på grund av pandemin har det nu hunnit gå fem år. Senaste mötet var 2017 i Örebro.

Dagarna inleds traditionsenligt när stiftets präster och diakoner vandrar i procession från Ugglas park till den inledande mässan i Strängnäs domkyrka.

- Högtidligt och varmt. Glatt och allvarsamt. Gudstillvänt och mänskliga möten. Allt det kommer att genomsyra våra dagar. Vi ska fira gudstjänst, samtala och lära tillsammans, säger biskop Johan.

- Formen är gammal, sammansättningen ny och gemenskapen evig - i generationer har stiftets ämbetsbärare mötts på detta sätt för att påminnas om och bekräfta sin samhörighet. Dessa dagar betyder mycket för oss alla - inte minst för mig som stiftets biskop med uppdrag att samla och stärka de våra.

- Min bön är att vi som enskilda och tillsammans, i enlighet med dagarnas tema, får verka "Så att Gud blir ärad". Eller med Dag Hammarskjöld ord: Tänka icke så mycket jag som Gud i mig, säger biskop Johan.

Under dagarna medverkar även representanter från Strängnäs vänstift; Tammerfors stift, Tunsbergs stift, Evanglisk-lutherska kyrkan i Jordanien och det Heliga landet, Truro stift och Nordvästra stiftet i Tanzania.

Jan Eliasson, mångårig diplomat och bland annat tidigare vice generalsekreterare för FN, medverkar i ett samtal om försoningsprocesser.

Välkommen att närvara:

31 maj
Procession från Ugglas park till Strängnäs domkyrka, kl. 09:45.
Inledningsmässa, domkyrkan kl. 10:00.
Minnesgudstjänst över präster och diakoner, domkyrkan kl. 18:30.

1 juni
Morgonmässa i Fors respektive Klosters kyrka i Eskilstuna kl. 8:30.

2 juni
Morgonbön med biskop Johans ämbetsberättelse, domkyrkan kl. 9:00.
Jan Eliasson om ett liv med ord och handling, samtal om försoningsprocesser, domkyrkan kl. 09:45.
Sändningsmässa, domkyrkan kl. 11:30.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Exempelbild från Präst- och diakonmöte 2013, ej för publicering.
Exempelbild från Präst- och diakonmöte 2013, ej för publicering.
Ladda ned bild

Om

Strängnäs stift
Strängnäs stift
Box 84,
64522 Strängnäs

+46(152)23400http://www.svenskakyrkan.se/strangnasstift

Strängnäs stift är ett av Svenska kyrkans 13 stift. Biskop sedan 2015 är Johan Dalman. Stiftet omfattar Närke och Södermanland. Strängnäs stift har 72 församlingar och över 170 kyrkor. Stiftskansliets uppgift är att stödja och stimulera församlingsverksamheten, samt förvalta stiftets jord, skog och fonder. Högsta beslutande organ är stiftsfullmäktige. Genom domkapitlet prövas om beslut är fattade enligt kyrkoordningen.

Följ Strängnäs stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Strängnäs stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum