Region Örebro länRegion Örebro län

En dag i forskningens tecken, den 20 maj

Dela

Forskningsdagen, Clinical trials day, firas varje år den 20 maj i världen. ”För att uppmärksamma vår forskning i regionen bjuder vi in till En dag i forskningens tecken”, säger Jonas Appelberg, verksamhetschef vid Kliniskt forskningscentrum.

Inom Örebro län pågår det dagligen forskning inom ett brett spektrum av områden. Illustration: Mattias Käll.
Inom Örebro län pågår det dagligen forskning inom ett brett spektrum av områden. Illustration: Mattias Käll.

Det var den 20 maj år 1747 som den första kända forskningsstudien påbörjades ombord på ett fartyg i Engelska kanalen. Kirurgen James Lind ville se hur han på bästa sätt kunde hjälpa de engelska sjömännen som hade skörbjugg.

Sedan studien på fartyget har forskningen gjort många och stora framsteg. Inom Örebro län pågår det dagligen forskning inom ett brett spektrum av områden och det kommer att uppmärksammas denna dag.

– Målet med dagen är att vi önskar ge allmänheten en inblick i aktuell forskning som bedrivs inom länet och skapa en yta för möte mellan invånarna och forskarna, säger Anna Axelsson, projektledare på staben för forskning och utbildning.

Ta del av forskarnas föreläsningar och besök utställare

Forskare från både Örebro universitet och Region Örebro län kommer att presentera sin forskning i Wilandersalen på Universitetssjukhuset Örebro. Föreläsningarna kommer att direktsändas till föreläsningssal på Lindesberg och Karlskoga lasarett.

Utanför Wilandersalen kommer det att vara utställare som är lokala och externa aktörer. Det kommer även att delta olika samverkansparter såsom branschorganisationen för de forskande läkemedelsföretagen i Sverige, LIF, och Kliniska Studier Sverige. Det kommer att finnas möjlighet att prova på aktiviteter från verkliga forskningsstudier.

Dagen är ett samarrangemang mellan Region Örebro län och Örebro universitet. Arrangemanget är öppet för allmänheten och kostnadsfritt.

Läs mer om dagen i Region Örebro läns kalendarium eller Örebro universitets kalendarium på respektive hemsida.

Vid ytterligare frågor kontakta
Jonas Appelberg
Verksamhetschef
Kliniskt forskningscentrum
Universitetssjukhuset Örebro
Region Örebro län
Mobil: 079 – 061 03 33
E-post: jonas.appelberg@regionorebrolan.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Inom Örebro län pågår det dagligen forskning inom ett brett spektrum av områden. Illustration: Mattias Käll.
Inom Örebro län pågår det dagligen forskning inom ett brett spektrum av områden. Illustration: Mattias Käll.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Region Örebro län
Region Örebro län
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.regionorebrolan.se

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

Kunskapsdag för att säkra kompetensen på framtidens arbetsmarknad7.6.2022 08:41:32 CEST | Pressinbjudan

Samtidigt som arbetslösheten är fortsatt hög i länet finns en kraftig efterfrågan inom vissa branscher på kompetent och utbildad personal. Region Örebro län arbetar i flera projekt för att långsiktigt förbättra kompetensförsörjningen och därmed komma tillrätta med den obalans som i dag finns på länets arbetsmarknad. Ett steg för att få fler i studier som kan leda till arbete är den konferens som anordnas i Örebro den 8 juni, Framtidens arbetsmarknad.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum