Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Erik XIV:s död

Dela

Mannen, myten, legenden… Tja i alla fall för många västeråsare som vuxit upp med skrönan om ”kungen som dog av förgiftad ärtsoppa”. Vad som egentligen är sant eller inte kan en nu få reda på i en specialvisning på hans dödsdag.

Erik XIV var Gustav Vasas äldste son och Sveriges kung åren 1560-1568. Hans tid som kung var dock kantad av bl a sjukdom, och Erik kom att avsättas av sin bror Johan III, som också övertog tronen. Denne höll honom först fången men beordrade troligen så småningom att han skulle dödas genom förgiftning. Den 26 februari 1577 avled Erik XIV på Örbyhus slott.

- Vi får många frågor om kung Erik och ärtsoppan, av både små och stora besökare. Men den vanligaste frågan är nog om Eriks ben verkligen blev avhuggna, berättar pedagog Ingela Welén.

Erik jordfästes och gravsattes i Västerås domkyrka. Ursprungligen höjde sig den enkla graven bara något över golvnivån med ett diskret epitafium (bokstäverna ER, Ericus Rex = Kung Erik) på väggen. Kvarlevorna kom dock att grävas upp drygt tvåhundra år senare och fick istället - genom Gustaf III:s försorg - sin sista vila i en ståtlig sarkofag i kyrkan.

Spekulationerna kring Eriks död, och huruvida han faktiskt förgiftats, levde vidare fram till 1958. Då gjordes en undersökning av Eriks kvarlevor, vid vilken betydande mängder arsenik faktiskt hittades.

- Men kung Erik är så mycket mer än bara sin död, säger Welén. Han var en riktig renässansfurste, mycket kunnig och med fäbless för både dans och poesi. Och en och annan älskarinna.

Onsdag 26 februari kl 18-19 bjuds på en visning i Västerås domkyrka, där pedagog Ingela Welén berättar mer om hans sjukdom, kärlek och död.

Ingen föranmälan. Fri entré.

För mer information: Ingela Welén, 021-81 46 24, ingela.welen@svenskakyrkan.se

Nyckelord

Bilder

Om

Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Box 5
721 03 Västerås

https://www.svenskakyrkan.se/vasteras
Svenska kyrkan Västerås möter människor i vardag och högtid, i glädje såväl som sorg. Verksamheten är öppen för alla, oavsett tro eller tvivel. 

Det finns mötesplatser för alla åldrar och för många olika intressen, allt från öppen förskola och ungdomsgrupper till samtalsgrupper och körverksamhet. 
Kyrkan är också en naturlig del av vardagen i till exempel skolor och på sjukhuset. Fler än 80 000 av alla västeråsare tillhör Svenska kyrkan, vilket gör kyrkan till den i särklass största folkrörelsen i Västerås. Här finns 26 kyrkor och 23 begravningsplatser.

https://www.svenskakyrkan.se/vasteras

Följ Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum