Exjobb för skonsammare handtag belönas med Wimanska priset
Lisa Medbo och Fredrik Olsson belönas med 50 000 kronor för landets bästa examensarbete på högskoleingenjörsutbildningen. I arbetet har de undersökt och utvecklat koncept för steglös justering av teleskophandtag för hjulförsedda resväskor.

– Lisas och Fredriks examensarbete genomsyras av ingenjörsmässighet till både innehåll och form. De har skruvat isär, analyserat och utvecklat tekniska förbättringar. Det är just så ingenjörer löser problem, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer.
Målet med examensarbetet var att få till förbättrad ergonomi och användarupplevelse. Projektet initierades av företaget Thule Sweden AB som arbetar med transportlösningar för personliga föremål, bland annat resväskor. Tillsammans har Lisa och Fredrik bidragit till utvecklingen av nästa generations teleskophandtag till resväskor.
De studerade båda programmet Sportteknologi - maskiningenjör inom innovativ produktutveckling, vid Fakulteten för naturvetenskap, teknik och medier vid Mittuniversitetet i Östersund.
Lisa Medbo är 26 år och kommer ursprungligen från Borås. Hon bor idag i Göteborg och läser just nu en masterutbildning inom produktutveckling på Chalmers.
Fredrik Olsson är 30 år och kommer ursprungligen från Karlskoga. Han bor idag i Värnamo och jobbar som designingenjör på Thule AB.
Kontaktuppgifter
Lisa Medbo, mottagare Wimanska priset 2020: medbolisa@gmail.com, 0724236288
Fredrik Olsson, mottagare Wimanska priset 2020: fredriknolsson@gmail.com, 0702660524
Om Wimanska priset
Wimanska priset delas ut varje år av Sveriges Ingenjörer för bästa examensarbete vid högskoleingenjörsutbildningen. Högskoleingenjörsutbildningen omfattar 180 högskolepoäng vilket motsvarar tre år och är en yrkesexamen på grundnivå. Som högskoleingenjör arbetar man med olika former av tekniskt utvecklings- och konstruktionsarbete, ofta i nära samarbete med civilingenjörer och andra yrkesgrupper.
Om prisutdelningen
Årets pris delas ut under en livesändning 11 november via Sveriges Ingenjörers Youtube-kanal. Då sker även utdelning av stora Polhemspriset - Sveriges finste och äldsta tekniska utmärkelse.
Vid evenemanget deltar bland andra Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer, Sofie Lindblom, innovationsexpert, tidigare global innovationschef Spotify, Petra Sundström, Head of Digital Business Development Sandvik, Tony Sandberg, Director Research & Innovation, Scania Group. Unn Svanström, ux-designer, Doberman.
Nyckelord
Kontakter
Alexander OrlingePressekreterare
Tel:08-33 74 29Alexander.orlinge@sverigesingenjorer.seBilder

Länkar
Om
Sveriges Ingenjörer är fackförbund och intresseorganisation för landets
högskoleutbildade ingenjörer. Förbundet är med cirka 162 000 medlemmar näst störst inom akademikerfederationen Saco. Se även sverigesingenjorer.se
Följ Sveriges Ingenjörer
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Ingenjörer
Nytt avtal för statliga akademiker – statlig trygghetsöverenskommelse28.6.2022 14:15:28 CEST | Pressmeddelande
Sveriges Ingenjörer har genom Saco-S ingått ett nytt avtal med Arbetsgivarverket för att komplettera det statliga omställningsavtalet och göra anpassningar till nyligen beslutade ändringar i LAS
Så mycket tjänar IT-ingenjörer28.6.2022 08:33:33 CEST | Pressmeddelande
IT-ingenjörer tillhör de bäst betalda av alla ingenjörer. I genomsnitt tjänar en civilingenjörsutbildad IT-ingenjör 53 000 kronor i månaden i privat sektor, om man räknar bort cheferna. Men det finns stora variationer inom gruppen. Det visar Sveriges Ingenjörers lönestatistik.
PRESSINBJUDAN: Högskolans betydelse för akademikers livslånga lärande27.6.2022 10:00:24 CEST | Pressmeddelande
INBJUDAN. Under Almedalsveckan bjuder Sveriges Ingenjörer in till ett webbsänt seminarium om högskolans roll och rustning för det livslånga lärandet.
Jan Gulliksen får ingenjörernas arbetsmiljöpris 202217.6.2022 14:15:19 CEST | Pressmeddelande
Jan ”Gulan” Gulliksen, professor i människa-datorinteraktion vid KTH är årets mottagare av Levipriset - Sveriges Ingenjörers pris som belönar utveckling av god arbetsmiljö genom ingenjörskap och teknik. Gulliksen belönas för sitt stora engagemang inom arbetsmiljö och digitalisering.
Tydlighet krävs av alla aktörer för att lyckas hitta rätt kompetens14.6.2022 18:12:21 CEST | Pressmeddelande
För Västerbotten är det avgörande att hitta rätt sorts kompetens till de nya, gröna industrisatsningarna. Inom kort införs ett nytt system för kompetensutveckling som kan ge helt nya möjligheter att rekrytera ingenjörer.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum