Få konsumenter gläds åt höjd bonus
Regeringen presenterade idag sitt stödpaket för klimatet vad gäller bland annat transporter, vilket innehåller förändringar i bonus-malus-systemet. Den högsta bonusen höjs från 60 000 kr till 70 000 kr, samtidigt sänks gränsen för klimatbonusbil från idag 70 gram koldioxid /km till 60 gram koldioxid /km. Malus-skatten blir högre för de bilar som släpper ut mest.
– Syftet med bonus-malus är att det ska fungera som ett styrmedel för att fler ska välja en bil med lägre klimatpåverkan. På sikt kommer den högre bonusen att gynna klimatet men det är få privatpersoner som har råd att köpa de bilar som får högst bonus, säger Carl-Erik Stjernvall, hållbarhetsansvarig på Riksförbundet M Sverige.
Istället säljs de allra flesta nollutsläppsbilarna till företag, tack vare att deras förmånsvärde kan räknas ner till en nivå där de blir väldigt attraktiva. En bil som kostar mer än en miljon kan ha ett förmånsvärde för föraren som är jämförbart med en vanlig bil. Sådana fördelar kan en privat köpare aldrig ta del av.
När bonus-malus-systemet planerades visade utredningar dessutom att allt fler skulle köpa bensinbilar på grund av malus-skattens stora inverkan på skatten på dieselbilar. Det har vi sett hända och det påverkar vägtrafikens utsläpp i fel riktning.
– Den höga malus-skatten på dieselbilar slår fel eftersom bensinbilar har ett högre koldioxidutsläpp och inte lika enkelt kan tanka förnybara drivmedel, som exempelvis HVO-diesel, säger Carl-Erik Stjernvall.
En HVO-dieselbil borde få samma undantag från malus-skatt som en etanolbil. Då skulle biltillverkare samtidigt tvingas tillåta fler att tanka förnybara drivmedel.
M Sverige vill se förändringar som gör att fler får möjlighet att köpa en klimatanpassad bil som bättre passar deras behov.
- Fasa ut försäljningen av bilar som bara kan tanka fossila drivmedel 2030
- Förstärk bonus till dem som köper en biogasbil
- Ge HVO-dieselbilen undantag från malus-skatt på samma sätt som en etanolbil
- Inrätta en skrotningspremie som är beroende av bilens utsläppsnivå
Nyckelord
Kontakter
Carl-Erik Stjernvallteknisk expert
Tel:072-076 73 40carl-erik.stjernvall@msverige.seLänkar
Om
Riksförbundet M Sverige är med 90 000 medlemmar Sveriges största konsumentorganisation för bilister och andra trafikanter. Under sin nästan 100 år långa historia har organisationen gett sina medlemmar stöd, råd och inspiration för säkrare och roligare bilresor. M Sverige arbetar för en hållbar, säker och tillgänglig mobilitet. Samtidigt fortsätter engagemanget för trafiksäkerhet och bilkonsumenters rättigheter.
Följ M Sverige
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från M Sverige
Majoritet emot miljözoner för personbilar19.1.2023 05:50:00 CET | Pressmeddelande
En klar majoritet av stockholmarna, 56 procent, är negativa till förslaget att förbjuda bensin- och dieselbilar i vissa delar av staden 2026, medan 35 procent är positiva. Det visar resultatet av en Demoskop-undersökning som Riksförbundet M Sverige beställt. Samtidigt anser 76 procent att luften i Stockholm är bra eller mycket bra. M Sverige vill i stället för nya miljözoner se förbud av matleveranser på tvåtaktsmoped och tidigare sandsopning för att sänka partikelhalterna.
Kommentar: fler dödsfall i vägtrafiken12.1.2023 14:02:08 CET | Pressmeddelande
Dödsolyckorna i trafiken ökade under 2022, efter en nedgång under pandemin, visar siffror som Transportstyrelsen presenterade under torsdagen. 220 personer omkom och 1 929 skadades svårt i vägtrafiken under 2022. Statistiken påvisar behov av att i högre grad separera cyklister och andra oskyddade trafikanter från biltrafiken, enligt Riksförbundet M Sverige.
Inställd reform har kostat bilister 45 miljarder kronor12.1.2023 06:50:00 CET | Pressmeddelande
År 2007 infördes skatt på trafikförsäkringen som del av en reform för att omfördela kostnaden för trafikskadade. Men reformen blev aldrig av och kvar blev skatten på 32 procent som fram till 2022 gett staten en intäkt på totalt ungefär 45 miljarder kronor. För att minska konsumenternas kostnader kräver nu M Sverige att skatten slopas.
Så kör du säkert i helgtrafiken19.12.2022 07:11:00 CET | Pressmeddelande
Under jul- och nyårshelgerna är trafiken som mest intensiv när alla samtidigt är på väg för att besöka släkt och vänner. Under perioden 20 december–12 januari omkommer cirka 14 personer årligen i trafiken och varje dag behöver i genomsnitt 100 personer uppsöka vård på akutsjukhus på grund av olyckor i vägtrafiken. Det gäller att planera sin resa och se till att köra säkert.
3 av 10 ignorerar stopplikten (med lokal statistik)15.12.2022 05:50:00 CET | Pressmeddelande
3 av 10 stannade inte vid stoppskylten när Riksförbundet M Sveriges klubbar gjorde stickkontroller på 18 orter över hela Sverige.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum