Familjebostäder

Familjebostäder återbrukar 120 ton tegel i Älvsjöstaden

Dela

Familjebostäder strävar efter att minska byggavfallet och klimatavtrycket. Det utmanar oss att testa nya metoder när vi bygger hem till stockholmarna. Nu har vi återbrukat 120 ton tegel från Älvsjöstaden och minskat koldioxidutsläppen med 8 ton co2e.

Rivningstegel från Älvsjöstaden lämnas till återbruk.
Rivningstegel från Älvsjöstaden lämnas till återbruk.

I den nya stadsdelen Älvsjöstaden i Stockholm växer Familjebostäders största stadsutvecklingsområde fram. Här bidrar vi med 964 hyresrätter till stockholmarna fram till år 2026. Vi strävar efter att bygga med så låg klimatpåverkan som möjligt och testar nya sätt att minska byggavfallet.

120 ton tegel får nytt liv

I början av nästa år drar bygget av 126 nya hyresrätter i kvarteret Kabelverket 19 i Älvsjöstaden igång. För att minska byggavfallet i projektet har Familjebostäder återbrukat 120 ton rivningstegel från en äldre byggnad på området.

Att återbruka rivningstegel är ett sätt att minska vårt byggavfall. Det är första gången vi testar det i ett byggprojekt och resultatet är över förväntan. Vi minskade klimatutsläppen med 8 ton Co2e, berättar Helena Ulfsparre, miljöchef på Familjebostäder.

Hög kvalitet i återbrukat tegel

Tegel lämpar sig väl för återbruk. Att tillverka nytt tegel innebär stora klimatutsläpp. Genom att skicka rivningstegel för återbruk istället för att deponera kan vi minska utsläppen när vi bygger. De tegelstenar som godkänns för återbruk håller en hög kvalitet och har samma frostskyddsgarantier som nyproducerade stenar. Teglet som återbrukats från Älvsjöstaden kommer nu att säljas vidare och användas i nya byggprojekt.

Vi hoppas på att kunna använda återbrukat tegel även i våra egna byggprojekt i framtiden. Vår ambition är att se hur vi kan arbeta effektivt med återbruk. Än så länge saknar vi en återbrukscentral i Stockholm. Det skulle underlätta för oss och minska klimatutsläppen ytterligare, menar Helena Ulfsparre.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Rivningstegel från Älvsjöstaden lämnas till återbruk.
Rivningstegel från Älvsjöstaden lämnas till återbruk.
Ladda ned bild

Om

Familjebostäder
Familjebostäder
Hammarby Fabriksväg 67, Box 92100,
120 07 Stockholm

https://www.familjebostader.com/
Familjebostäder har jobbat för allas rätt till ett tryggt hem sedan 1936. Vi äger och förvaltar över 20 000 hyresrätter i Stockholm, där mer än 43 500 stockholmare bor. Vår vision är att skapa hem för en enklare vardag. Vi erbjuder hyresrätter där underhåll och service ingår. Vi renoverar och btgger nytt med framtiden i sikte - energisnålt och uppkopplat. Det ska vara enkelt att bo hos oss.

Följ Familjebostäder

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Familjebostäder

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum