Familjebostäder

Familjebostäder ökar egen produktion av solenergi

Dela

Efter en solig sommar har Familjebostäders solceller levererat förnybar energi i Rinkeby och Stockholms södra stadsdelar. Nu växlar vi upp produktionen av egen solenergi och satsar på solceller i alla nybyggda hus.

Solceller på taken i kvarteret Rösträknaren i Årsta.
Solceller på taken i kvarteret Rösträknaren i Årsta.

På hustaken runt om i Stockholm har Familjebostäder över 6 000 kvadratmeter solceller. Fram till 2023 ökar vi solcellsytan med ytterligare 25 procent. Hittills har solcellerna genererat drygt en halv miljon kilowattimmar solel under 2021, en ökning med 10 procent jämfört med 2020.

– Vi kommer att installera fler solceller de närmsta åren. Det är ett viktigt steg mot att bli klimatneutrala till år 2040, säger Familjebostäders miljöchef Helena Ulfsparre.

Satsar på solceller i nyproduktion

Ytterligare 2 000 kvadratmeter solceller kommer att installeras i Familjebostäders nyproducerade fastigheter framöver.

– Det finns bra förutsättningar för solceller när vi bygger nya bostäder, eftersom vi kan anpassa takens utformning. Dessutom bidrar solcellerna till att nå energikraven för nyproducerade hus. Vi planerar för att minst 20 procent av fastighetens elbehov ska komma från solceller, säger Helena Ulfsparre.

Solenergin bidrar med omkring 15-40 procent av husens energibehov. När solen lyser som mest producerar solcellerna mer än husen behöver. Överskottet säljs till elnätet och ger förnybar energi till stockholmarna.

Rinkeby fångar upp mest solel

I Rinkeby bidrar Familjebostäder med den största delen av bolagets solenergi. Det är ett resultat av solcellssatsningen i Järva som Stockholm stad gjorde 2014.

– Det är glädjande att kunna bidra med allt mer solenergi i Stockholm. Samtidigt tittar vi på flera möjligheter för att vår energianvändning inte ska påverka klimatet mer än nödvändigt. Vindkraft är ett intressant alternativ, säger Helena Ulfsparre.

 

Fakta om Familjebostäders satsning på solceller

  • Enligt Stockholm stads miljöprogram 2020-2023 ska stadens solelproduktion öka med 100 procent till år 2023 jämfört med år 2018. Det innebär att solcellsytan ökar från 11 000 kvm till 22 000 kvm. Familjebostäder kommer att bidra med ytterligare 2 000 kvm solceller fram till år 2023.
  • De fastigheter som genererat mest solenergi 2020 för Familjebostäder är:
    Kvarteret Kvarnskruven 1 i Rinkeby, 80 000 kWh
    Kvarteret Tullkvarnen 1 i Rinkeby, 73 000 kWh
    Kvarteret Bäckkvarnen 1 i Rinkeby, 67 000 kWh

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Solceller på taken i kvarteret Rösträknaren i Årsta.
Solceller på taken i kvarteret Rösträknaren i Årsta.
Ladda ned bild

Om

Familjebostäder
Familjebostäder
Hammarby Fabriksväg 67, Box 92100,
120 07 Stockholm

https://www.familjebostader.com/
Familjebostäder har jobbat för allas rätt till ett tryggt hem sedan 1936. Vi äger och förvaltar över 20 000 hyresrätter i Stockholm. Just nu bygger vi mer än på 40 år. Vi tar klivet in i framtiden med bostäder som är energisnåla och uppkopplade. Vi förbättrar möjligheterna att leva utan bil – med bilpooler och bra service för cyklar. Vi lägger mer tid på utemiljöer, portar och källare för att det ska vara tryggt överallt. Vi bygger inte bara hus. Vi bygger hem – för dagens och morgondagens stockholmare.

Följ Familjebostäder

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Familjebostäder

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum