Riksteatern

FATTA! Med Cleo och JUCK: En högaktuell föreställning om sexuellt våld och samtycke

Dela
I kölvattnet av #metoo tar Riksteatern FATTAs budskap, för samtycke och mot sexuellt våld, ut på turné. Budbärare är dans och performancegruppen JUCK tillsammans med rapparen och låtskrivaren Cleo. Det är kaxigt, omskakande och en ordentlig peppinjektion men också skört, nära och intimt. Premiär i Umeå den 19 januari.
foto-Saga-Berlin
foto-Saga-Berlin

- Det slog mig häromdagen hur otroligt mäktigt det känns att vi ska turnera under namnet FATTA. 2013 var vi fyra stycken tjejer som ville förändra världen, utan att veta så mycket egentligen. Och nu snart fem år senare är vi hur många som helst som tillsammans är med och skriver historia. Det är stort, säger Nathalie ”Cleo” Missaoui.

Vittnesmålen, berättelserna och uppropen om sexuella övergrepp och trakasserier präglade hösten 2017. Artisten Cleo är en av initiativtagarna bakom organisationen FATTA. Med den här föreställningen vill hon och JUCK ta frågan om sexuellt självbestämmande och #metoo-revolutionen ut på scener i landet och skapa en känsla hos publiken att "fuck it, jag ska göra allt jag kan”.

- Alla kamper kommer med framgångar och bakslag. När "meetoo" startade infann sig en brutal sorg i mitt hjärta. Först blev jag sjukt arg och sedan ledsen. Jag tänkte "har vi inte redan snackat om det här?", "är vi inte förbi dom här berättelserna och uppvaknandet?". Tydligen inte. Men det jag fick påminna mig om var att vid varje motgång, då det känns som allt dalar och man går ner igen, så nästa gång vi pikar och går uppåt så når vi en lite högre topp än förra gången vi pikade, fortsätter Cleo.

Via kropp och text visar FATTA! Med Cleo och JUCK det komplexa kring hur patriarkala strukturer kan sitta i oss alla. Det är med ett starkt industriellt uttryck av ljus, ljud, bild och video som FATTAs budskap om samtycke och motstånd mot sexuellt våld förmedlas och förstärks. Föreställningen ger även plats åt queera och icke-binära berättelser.

- I vågen av metoo-uppropen känns det extra viktigt att få turnera med en föreställning som handlar om samtycke, patriarkala strukturer och kampen för förändring! Vi tror att konst är ett viktigt och kraftfullt verktyg för att belysa problematiken som idag är högaktuell. Vi hoppas att genom föreställningen skapa en gemensamhet kring ämnet och en pepp på att en djup förändring är möjlig och att det rör oss alla, säger Madeleine Ngoma och Emelie Empo Enlund från JUCK.

En första version av föreställningen framfördes på Dansens Hus som en del av streetdansfestivalen Urban Connection 2016. Riksteatern såg den hyllade föreställningen och en idé om att utveckla föreställningen och ta den vidare ut i landet föddes.

Turnépremiär den 19 januari i Umeå

Fatta grundades 2013 av Ida Östensson och rapparen Nathalie ”Cleo” Missaoui, Vanessa Marko och Isabel ”Syster Sol” Sandblom. Sedan starten har de arrangerat kampanjer, manifestationer, och lyckats få in samtycke på den politiska agendan. JUCK grundades 2011 och har demonstrativt tagit över den juckande rörelsen och gjort den till en symbol för en feministisk manifestation. Med sina danstekniska rötter i streetdance utforskar de performance och rör sig fritt mellan olika influenser. JUCK fick utmärkelsen Årets Brott av scenkonstguiden 2016 och är nu aktuella med en dokumentärfilm regisserad av Olivia Kastebring. Cleo har med dryga 10 år på hiphop-scenen gjort musik med framgångsrika artister som Linda Pira, Adam Tensta, Alina Devecerski, Looptroop Rockers, Kristin Amparo, Syster Sol, Mwuana och Trainspotters. Hon vann titeln ”Årets Liveakt” på Kingsizegalan 2015 och ”Årets Live” på Manifestgalan 2016. Hon stod även nominerad till ”Guldmicken” på P3 Guld-galan 2015.

Medverkande

Cleo, Emelie Enlund, Shirley Harthey Ubilla, Madeleine Ngoma, Tarika Wahlberg och Bessem Bedziri

Idé och koncept Cleo och JUCK

Musik Cleo, Broke 'N Tipsy, Eric Sjögren, Johan Bäckström, Ayla Adams

Koreografi JUCK (Shirley Harthey Ubilla, Tarika Wahlberg, Madeleine Ngoma, Emelie ”Empo” Enlund, Feyona Naluzzi och Cajsa Godée)

Kostymdesign Hanna Kisch

Ljusdesign och scenbild Tobias Hallgren, Lumination of Sweden

Videodesign Con Leche

Regiöga Lo Kauppi

Konstnärlig rådgivare Fatta Isabell Stolt

För mer information samt turnéplan: http://www.riksteatern.se/fatta

Pressbilder finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/fatta-med-cleo-och-juck

Kontakter

För mer information: Anna Gerdin Press- och PR-ansvarig anna.gerdin@riksteatern.se Tel: 070- 637 59 40

Bilder

foto-Saga-Berlin
foto-Saga-Berlin
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
Riksteatern



Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

Riksteaterturné för succépjäs om förbjuden kärlek i 50-talets Västerbotten29.2.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Vajlett och Rut är en förbjuden kärlekshistoria i en frireligiös by i 50-talets Västerbotten. En ung nyinflyttad lärarinna och en kortklippt postfröken fattar tycke för varandra. Men samtidigt som känslorna växer mellan dem växer skvallret och rädslan för att bli avslöjade. I regi av Karin Enberg, dramatiserad av Ninna Tersman efter Karin Alfredssons böcker. Ett samarbete mellan Riksteatern och Västerbottensteatern. Turnépremiär med Riksteatern, 3 mars Strängnäs.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye