Riksteatern

Länk – 1000 ungdomar och 80 ensembler i Sveriges största teaterfestival för unga

Dela

Under våren medverkar 80 unga teaterensembler från Malmö till Pajala i teaterfestivalen Länk. Sedan Riksteatern 2012 startade Länk har festivalen främjat framtidens scenkonst men också visat att intresset för teater är starkt bland unga.

VRG, Kungen är död, Länk Riksteatern
VRG, Kungen är död, Länk Riksteatern Foto: Petronella Borseman

Länk ger ungdomar förståelse för hur det är att jobba professionellt med teater. Inför varje festival får framstående dramatiker i uppdrag att skriva varsitt manus för ungdomar mellan 15 och 20 år. De unga teaterensemblerna väljer sedan ut en pjäs som de får professionell handledning i för att tolka och sätta upp. Efter månader av repetitioner uppför alla ensembler sina produktioner på en av 14 regionala festivaler som sker på en professionell teaterscen. 
 
– Det finns ett ökande behov av platser där unga själva kan utöva scenkonst och inspireras både av professionella konstnärer och varandra. Länk är en rörelse som bubblar och växer för varje år! Vi är så glada att kunna öppna teaterhuset för den kraften, säger Malin Axelsson, konstnärlig ledare för Riksteatern Barn & Unga. 
 
Sedan Riksteatern startade Länk 2012 har festivalen växt för varje omgång, i år pågår festivalsäsongen mellan 8 mars och 26 maj. Ett tusental ungdomar i 80 ensembler deltar och kommer att uppföra sina verk över hela Sverige. Sista helgen i maj visas sedan några utvalda uppsättningar på Länks nationella festival på Riksteatern i Hallunda, Stockholm. 
 
– Utöver att Länk är det största projektet för att beställa nyskriven dramatik i Sverige i dag, så är den här rörelsen också vår framtid. De som skapar Länk idag, kommer att uppfinna den nya scenkonsten imorgon, säger Malin Axelsson, konstnärlig ledare för Riksteatern Barn & Unga. 
 
Dramatiker för Länk 2024 är Lucia Cajchanova, Oda Fiskum, Deborah Pearson, Lovisa T. Onnermark och Dag Thelander. 

De regionala festivalerna arrangeras av Riksteaterns samarbetsparter: Backa teater, Byteatern Kalmar Länsteater, Dalateatern, Folkteatern Gävleborg, Frölunda Kulturhus, Gottsunda Dans & Teater, GöteborgsOperan, Kulturhuset Spira, Malmö Stadsteater, Regionteater Blekinge & Kronoberg, Regionteater Väst, Teater Halland, Ung Scen Norr/Norrbottensteatern, Unga Klara, Västerbottensteatern, Örebro Länsteater och Östgötateatern.  
 
Samt flera regionala och lokala Riksteaterföreningar: Riksteatern Gävleborg, Riksteatern Halland, Riksteatern Kalmar, Riksteatern Norrbotten, Riksteatern Norrköping, Riksteatern Skåne, Riksteatern Stockholm, Riksteatern Väst, Riksteatern Västerbotten, Riksteatern Uppsala och Riksteatern Östergötland 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Studio 32 Uddevalla, Kungen är död, Länk Riksteatern
Studio 32 Uddevalla, Kungen är död, Länk Riksteatern
Ladda ned bild

Om oss

Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

Riksteaterturné för succépjäs om förbjuden kärlek i 50-talets Västerbotten29.2.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Vajlett och Rut är en förbjuden kärlekshistoria i en frireligiös by i 50-talets Västerbotten. En ung nyinflyttad lärarinna och en kortklippt postfröken fattar tycke för varandra. Men samtidigt som känslorna växer mellan dem växer skvallret och rädslan för att bli avslöjade. I regi av Karin Enberg, dramatiserad av Ninna Tersman efter Karin Alfredssons böcker. Ett samarbete mellan Riksteatern och Västerbottensteatern. Turnépremiär med Riksteatern, 3 mars Strängnäs.

P3 Dokumentär blir scenföreställning med Riksteatern – Gängkrigets start27.2.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Det är en varm sommardag 2001. Näsets badplats i Göteborg är fylld med badande människor när plötsligt skarpa skott börjar studsa mellan klipporna. De här händelserna handlar P3 Dokumentärs "Skotten på Näsetbadet och gängkrigets start” om. I samarbete med Riksteatern får nu dokumentären en helt ny form och gestaltas av skådespelare. Turnépremiär på Stora Teatern i Göteborg den 14 mars.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye