Riksteatern

Dövblinda Frans Leijons liv blir teater

Dela

Frans Leijon (1879–1947), miste som barn både syn och hörsel i sviterna av smittkoppor. Trots en tuff uppväxt utan språk och kommunikation blev han en skicklig hantverkare, glasmästare och uppfinnare. Nu dramatiseras hans liv av Riksteatern Crea i samproduktion med finska Teatteri Totti. Föreställningen Frans har premiär 5 april i Helsingfors.

Foto: Urban Jörén
Foto: Urban Jörén

För första gången sätts finska Frans Leijons häpnadsväckande liv upp på scen. Föreställningen spelas på finlandssvenskt teckenspråk som idag talas av endast 300 personer och enligt UNESCO listas som ett utrotningshotat språk. Frans Leijon växte upp utan språk eller kommunikation men blev mot alla odds en omtalad och skicklig hantverkare.

–Frans Leijon är en inspirerande berättelse som visar att ingenting är omöjligt. Det känns viktigt att ge folk lite jävlar anamma (sisu) och samtidigt inspiration och hopp i dagens ibland ganska tuffa tider, säger Sarah Remgren, manusförfattare.

Finska Aki Pirkola som själv är dövblind spelar för första gången med Riksteatern Crea tillsammans med Mette Marqvardsen. Pjäsen regisseras av Marita S. Barber, teaterchef på Teatteri Totti. Manus är skrivet av Sarah Remgren som 2015 skrev och medverkade i Jag är Sarah som bröt ner fördomar om dövblinda.

–Dövblindas historia berättas inte särskilt ofta och Frans Leijon förtjänar en plats i historien. Jag har en förhoppning om att föreställningen även bidrar till ökad kunskap om dövblindhet och vår historia, säger Sarah Remgren.

Frans har premiär den 5 april i Helsingfors och åker efter detta på turné med Riksteatern. Föreställningen är ett samarbete mellan Riksteatern Crea och finska Teatteri Totti.

Medverkande
Aki Pirkola
Mette Marqvardsen

Konstnärligt team
Manus: Sarah Remgren
Regi: Marita S. Barber
Scenografi: Debbie Z. Rennie
Kostym: Christina Yalcin
Maskdesign: Anna Olofson
Ljusdesign: Jörgen Haimanas
Dramaturg: Alexander Charlamov

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om oss

Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

Riksteaterturné för succépjäs om förbjuden kärlek i 50-talets Västerbotten29.2.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Vajlett och Rut är en förbjuden kärlekshistoria i en frireligiös by i 50-talets Västerbotten. En ung nyinflyttad lärarinna och en kortklippt postfröken fattar tycke för varandra. Men samtidigt som känslorna växer mellan dem växer skvallret och rädslan för att bli avslöjade. I regi av Karin Enberg, dramatiserad av Ninna Tersman efter Karin Alfredssons böcker. Ett samarbete mellan Riksteatern och Västerbottensteatern. Turnépremiär med Riksteatern, 3 mars Strängnäs.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye