Riksteaterturné för succépjäs om förbjuden kärlek i 50-talets Västerbotten
Vajlett och Rut är en förbjuden kärlekshistoria i en frireligiös by i 50-talets Västerbotten. En ung nyinflyttad lärarinna och en kortklippt postfröken fattar tycke för varandra. Men samtidigt som känslorna växer mellan dem växer skvallret och rädslan för att bli avslöjade. I regi av Karin Enberg, dramatiserad av Ninna Tersman efter Karin Alfredssons böcker. Ett samarbete mellan Riksteatern och Västerbottensteatern. Turnépremiär med Riksteatern, 3 mars Strängnäs.
Den förbjudna kärlekshistorian i en frireligiös by i 50-talets Västerbotten mellan Vajlett och Rut gjorde succé, hos såväl publik som kritiker, när den hade urpremiär på Västerbottensteatern i februari. Pjäsen bygger på de två första böckerna i Karin Alfredssons trilogi om kärleken mellan två kvinnor i ett litet frireligiöst samhälle. Det pratas och skvallras och pastorn håller predikningar om homosexualitet och synd. Berättelsen tar plats i ett Sverige som avkriminaliserade homosexualitet 1944 och som sjudomsstämplade samkönad kärlek fram till 1979.
– Publikreaktionerna som jag har fått efter premiären har varit överväldigande och visat att berättelsen om Vajlett och Ruts förbjudna kärlek berör alla olika sorters människor. Inskränkthet och intolerans är ämnen som vi känner igen även idag, det hör inte bara till historien att människor som sticker ut eller är nykomlingar i ett samhälle möter svårigheter, säger Karin Enberg.
Livet i byn Granträskåsen gestaltas av fyra kvinnliga skådespelare som levandegör byns alla karaktärer såsom skolvaktmästaren, byäldsten, magistern, handelsbodens ägare, elever, skvallrande bybor och Vajlett och Rut.
– Vajlett och Rut är en kollektiv berättarföreställning om att få, att kunna och våga vara den man är eller vill vara. Inte den som andra eller normen tycker. Jag hoppas publiken tar till sig denna fresk målad med breda penseldrag, denna teaterlek med värme, allvar och humor, som utspelar sig i en by där alla vet allt om varandra. Kanske får någon syn på sig själv, säger regissören Karin Enberg.
Intresset för Vajlett och Rut har varit stort över hela landet, 84 orter anmälde sitt intresse när Riksteatern annonserade att pjäsen skulle ut på turné. Under våren spelar Vajlett och Rut från Gällivare i norr till Lund i söder.
Medverkande
Marika Holmström
Sanna Krepper
Sonja Lindblom
Ellenor Lindgren
Konstnärligt team
Manus: Ninna Tersman efter romaner av Karin Alfredsson
Regi: Karin Enberg
Textdramaturgi: Lisa Lindén
Föreställningsdramaturgi: Tora Von Platen
Scenografi och kostym: Anna Dolata
Ljusdesign: Kin Isaksson
Komposition & ljuddesign: Magnus Larsson
Mask och perukdesign: Helena Andersson
Scenisk rörelse: Kajza Rauhala
Förlag: Colombine Teaterförlag
Producent
Riksteatern i samarbete med Västerbottensteatern
Nyckelord
Kontakter
Mireya Echeverría QuezadaPR och pressansvarigRiksteatern
Tel:070 637 59 40mireya.echeverria.quezada@riksteatern.seBilder
Länkar
Om oss
Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.
Följ Riksteatern
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Riksteatern
Palestinske Amer Hlehel utforskar migration, trauma och den osynliga vardagen för flyktingar - urpremiär för Kusinerna 25 januari16.1.2025 14:19:35 CET | Pressmeddelande
I sin nyskrivna pjäs Kusinerna belyser den palestinske dramatikern och skådespelaren Amer Hlehel de komplexa och ofta osynliga erfarenheterna av migration och trauma. I en samtid där frågor om exil och integration ständigt debatteras, bjuder Kusinerna på en känslomässig resa genom kulturkrockar, identitet och familjeband. Premiär den 25 januari i Hallunda.
Teaterklassiker på Sverigeturné med Grynet Molvig och Krister Henriksson13.1.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Våren 2025 åker Eugene O’Neills klassiker Lång dags färd mot natt på landsomfattande turné med Grynet Molvig och Krister Henriksson i huvudrollerna. I regi av Eva Dahlman. Premiär 1 februari i Klintehamn.
Riksteaterns vd: ” Kulturåret 2024 visade att vi rör oss i ett nytt kulturpolitiskt landskap”20.12.2024 14:05:26 CET | Pressmeddelande
När Riksteatern summerar året som gått är det tydligt att suget efter scenkonst är stort runt om i landet – samtidigt rör sig Sverige i ett nytt kulturpolitiskt landskap.
Ny komedi om klass och drömmar i förorten18.12.2024 12:10:02 CET | Pressmeddelande
Idris & Esra är en nyskriven pjäs av dramatikern Seluah Alsaati som kort och gott handlar om att skaffa guzz och körkort. Med blinkningar åt den romantiska komedin och roadmovien skildras hur den unga arbetarklassen i förorten får hustla sig fram för att nå sina drömmar. I regi av Nora Nilsson. Premiär 20 januari i Nyköping.
Ny kommunikationschef på Riksteatern10.12.2024 09:01:33 CET | Pressmeddelande
Sara Camursoy blir Riksteaterns nya avdelningschef för Förening, försäljning och kommunikation. Hon tillträder tjänsten den 1 januari 2025. Sara Camursoy har tidigare bland annat arbetat med marknadsföring, kommunikation och digitalisering inom Rädda Barnen, Norwegian och Hurtigruten Group.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum