Film i Väst

Fem kurser i Hållbar filmproduktion klara

Dela

I förra veckan avslutades första terminen av Sveriges första utbildning i Hållbar filmproduktion. Ett 60-tal producenter, filmarbetare och -studenter har genom föreläsningar och grupparbeten fått lära sig hur den negativa miljöpåverkan av filmproduktion kan minskas. Initiativet kommer från Film i Väst, Skandinaviens ledande filmregion.

2017 var ett rekordår för Film i Väst när det gäller inspelningar: 17 långfilmer och TV-drama i Västra Götalandsregionen. Allt pekar på att 2018 blir lika intensivt. Till det kommer en lång rad postproduktioner, alltså efterbearbetning av den färdiginspelad filmen.

Inspelningar och postproduktion belastar miljön. Framför allt när det gäller transporter, mat, el- och materialförbrukning. Därför initierade Film i Väst och uppdrog åt med producenten Ronny Fritsche och hållbarhetsrådgivaren Simon Strandvik på Effort Consulting att genomföra Sveriges första utbildning i Hållbar filmproduktion.

Sedan starten i höstas har fem endagskurser hållits med producenter, filmarbetare och filmstudenter från framför allt Västra Götaland, men också Norrbotten, Stockholm och Skåne. Totalt har ett 60-tal personer gått igenom heldagsutbildningen, som varit gratis.

Under kursdagen har föreläsningar varvats med diskussioner och grupparbeten. Både om klimatfrågan i stort och om filmproduktionens specifika påverkan. Hur kan man arbeta i sina respektive yrkesroller för att minska miljöpåverkan.

Två som gått kursen är producenten Daniel Lägersten och scriptan Kerstin von Bahr.

– Det är ett mycket bra initiativ eftersom Film i Väst genom sin storlek och sitt nätverk kan bidra till att förändra branschen. I min roll som producent kan jag påverka arbetssättet så att det blir mer hållbart. Ekologiskt, men också socialt och ekonomiskt hållbart. Det är när man sätter upp en produktion som man har möjlighet att förändra, inte när inspelningen redan är igång. Kursen har gett mig flera nya insikter inte minst i min egen roll, säger Daniel Lägersten.

Som scripta är det också möjligt att bidra – det kan vara så enkelt som att gå från mängder med papper och listor till att arbeta digitalt. Eller att inte förbruka engångsartiklar vid fikat.

– Det är på tiden att någon intresserar sig för miljöfrågan i vår bransch. Jag tycker att vi har släpat efter. Filmens värld är till stora delar ett lagarbete, och vi kan tillsammans visa att det går att arbeta mer hållbart på alla plan, säger Kerstin von Bahr.

I utvärderingen ger kursdeltagarna höga omdömen om kursen: 96 procent av de svarande sätter betyget 4 eller 5 (av fem) och nio av tio menade att utbildningen både höjt kunskapen och varit relevant.

Just nu pågår diskussioner om en fortsättning av utbildningen, som då också kan ske nationellt.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Film i Väst
Film i Väst
Åkersjövägen 4
46153 Trollhättan

0708-643736http://www.filmivast.se

Film i Väst är en av Europas ledande regionala filmfonder och en av Nordens största och viktigaste finansiärer av film- och tv-drama. Sedan starten 1992 har Film i Väst samproducerat mer än 1000 filmer och tv-drama.

Följ Film i Väst

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Film i Väst

Film i Väst: Oscarsbidrag från Norge, Sverige och Turkiet4.9.2018 14:43Pressmeddelande

Nu är det klart att Norge, Sverige och Turkiet valt Film i Västs samproduktioner som sina Oscarsbidrag i kateborin Best Foreign Language Film. De tre filmerna är Iram Haqs Hva vilk folk si, Ali Abbasis Gräns och Nuri Bilge Ceylans The Wild Pear Tree. - Det är fantastiskt roligt att Film i Västs samproduktioner inte bara har stora internationella festivalframgångar utan också vinner det stora erkännandet på hemmaplan. Vi är också stolta över att två av filmerna är inspelade i Västra Götaland, säger Peter Possne, produktionschef på Film i Väst.

Film i Väst: 19 höstpremiärer på svensk bio och tv29.8.2018 14:44Nyheter

- Film i Väst är stolta över att kunna presentera nitton samproduktioner med premiär under ett och samma halvår. Fjorton av dem är inspelade i Västra Götaland och många är postproducerade här. Här finns en mix av bred publikfilm för barn och vuxna, internationella festivalfavoriter, framgångsrika tv-dramer och engagerande dokumentärer. Två filmer är gjorda av talangfyllda förstagångsregissörer. Det är denna bredd som sammantaget gör Västra Götaland till Skandinaviens främsta filmregion, säger Peter Possne, produktionschef på Film i Väst.

Film i Västs samproduktion GRÄNS Sveriges Oscarsbidrag28.8.2018 11:43Pressmeddelande

I dag utsågs Film i Västs samproduktion Gräns i regi av Ali Abbasi till Sveriges Oscarsbidrag. Filmen vann tidigare i år Un Certain Regard vid filmfestivalen i Cannes. – Film i Väst gratulerar Ali Abbasi och hela teamet bakom Gräns. Det är en stor framgång både för honom och för svensk film. Det ligger i vårt uppdrag att samproducera film som går från Västra Götaland ut över världen. Gräns vann i Cannes och är nominerad till en lång rad filmfestivaler, bland annat Toronto. Det stärker ytterligare bilden av att Västra Götaland är Skandinaviens mest framgångsrika filmregion, säger Peter Possne, produktionschef på Film i Väst.

Film i Väst: Sex samproduktioner nominerade till European Film Awards21.8.2018 12:45Pressmeddelande

15 december delas European Film Awards ut i Sevilla. 49 europeiska långfilmer har nominerats, sex av dem är Film i Västs samproduktioner. De är alla inspelade eller postproducerade i Västra Götaland. - Vi gratulerar de nominerade filmerna till det främsta europeiska filmpriset. Det är ett gott betyg för filmer som också skördar framgångar på festivaler som Cannes, Toronto eller Karlovy Vary. Det har varit en medveten satsning från Film i Väst få att få stora svenska och internationella samproduktioner till Västra Götaland för inspelning eller postproduktion. Filmer som ska nå den stora publiken och/eller nå framgång på internationella festivaler. Det är det vi ser resultatet av här, säger Peter Possne, produktionschef på Film i Väst.

Film i Väst tar fyra samproduktioner till Torontos filmfestival16.8.2018 10:23Pressmeddelande

6 september öppnar Nordamerikas mest betydelsefulla filmfestival, Toronto International Film Festival. Film i Väst har med fyra samproduktioner. "Återigen är Film i Väst representerat i Toronto med en bred, internationell samling filmer. Två fortsätter sina framgångar från Cannes, två får världspremiär. Och alla är inspelade eller postproducerad i Västra Götaland. Skandinaviens ledande filmregion", säger Peter Possne, produktionschef på Film i Väst.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum