Film i Väst

Fem kurser i Hållbar filmproduktion klara

Dela
I förra veckan avslutades första terminen av Sveriges första utbildning i Hållbar filmproduktion. Ett 60-tal producenter, filmarbetare och -studenter har genom föreläsningar och grupparbeten fått lära sig hur den negativa miljöpåverkan av filmproduktion kan minskas. Initiativet kommer från Film i Väst, Skandinaviens ledande filmregion.

2017 var ett rekordår för Film i Väst när det gäller inspelningar: 17 långfilmer och TV-drama i Västra Götalandsregionen. Allt pekar på att 2018 blir lika intensivt. Till det kommer en lång rad postproduktioner, alltså efterbearbetning av den färdiginspelad filmen.

För att se det här innehållet från i2.wp.com måste du ge ditt medgivande sidans topp.Inspelningar och postproduktion belastar miljön. Framför allt när det gäller transporter, mat, el- och materialförbrukning. Därför initierade Film i Väst och uppdrog åt med producenten Ronny Fritsche och hållbarhetsrådgivaren Simon Strandvik på Effort Consulting att genomföra Sveriges första utbildning i Hållbar filmproduktion.

Sedan starten i höstas har fem endagskurser hållits med producenter, filmarbetare och filmstudenter från framför allt Västra Götaland, men också Norrbotten, Stockholm och Skåne. Totalt har ett 60-tal personer gått igenom heldagsutbildningen, som varit gratis.

Under kursdagen har föreläsningar varvats med diskussioner och grupparbeten. Både om klimatfrågan i stort och om filmproduktionens specifika påverkan. Hur kan man arbeta i sina respektive yrkesroller för att minska miljöpåverkan.

För att se det här innehållet från i1.wp.com måste du ge ditt medgivande sidans topp.Två som gått kursen är producenten Daniel Lägersten och scriptan Kerstin von Bahr.

– Det är ett mycket bra initiativ eftersom Film i Väst genom sin storlek och sitt nätverk kan bidra till att förändra branschen. I min roll som producent kan jag påverka arbetssättet så att det blir mer hållbart. Ekologiskt, men också socialt och ekonomiskt hållbart. Det är när man sätter upp en produktion som man har möjlighet att förändra, inte när inspelningen redan är igång. Kursen har gett mig flera nya insikter inte minst i min egen roll, säger Daniel Lägersten.

Som scripta är det också möjligt att bidra – det kan vara så enkelt som att gå från mängder med papper och listor till att arbeta digitalt. Eller att inte förbruka engångsartiklar vid fikat.

– Det är på tiden att någon intresserar sig för miljöfrågan i vår bransch. Jag tycker att vi har släpat efter. Filmens värld är till stora delar ett lagarbete, och vi kan tillsammans visa att det går att arbeta mer hållbart på alla plan, säger Kerstin von Bahr.

För att se det här innehållet från i1.wp.com måste du ge ditt medgivande sidans topp.I utvärderingen ger kursdeltagarna höga omdömen om kursen: 96 procent av de svarande sätter betyget 4 eller 5 (av fem) och nio av tio menade att utbildningen både höjt kunskapen och varit relevant.

Just nu pågår diskussioner om en fortsättning av utbildningen, som då också kan ske nationellt.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Film i Väst
Film i Väst
Åkersjövägen 4
46153 Trollhättan

0708-643736http://www.filmivast.se

Film i Väst är en av Europas ledande regionala filmfonder och en av Nordens största och viktigaste finansiärer av film- och tv-drama. Sedan starten 1992 har Film i Väst samproducerat mer än 1000 filmer och tv-drama.

Följ Film i Väst

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Film i Väst

Tre samproduktioner i tävlan i Cannes filmfestival11.4.2024 12:21:05 CEST | Pressmeddelande

Två av Film i Västs samproduktioner är uttagna i tävlan om Guldpalmen vid filmfestivalen i Cannes: Göteborgsinspelade dramat Flickan med nålen (The Girl with the Needle) av Magnus von Horn och Ali Abbasis The Apprentice om den unge Donald Trump. Båda regissörerna har tidigare firat framgångar i Cannes. Dessutom är Halfdan Ullmann Tøndels debutfilm Armand uttagen till sektionen Un Certain Regard. Festivalen pågår mellan den 15 och 25 maj.

Inspelningsstart i Västra Götaland för Kronprinsen och tyrannens återkomst29.2.2024 10:00:41 CET | Pressmeddelande

Inspelningen av biofilmen Kronprinsen och tyrannens återkomst har påbörjats i Västra Götaland. Julkalendern Kronprinsen som försvann får nu fortsättning som storfilm på bio med Suzanne Reuter i en av rollerna. För regi och manus står Tord Danielsson, som också skrev manus till Kronprinsen som försvann. Filmen produceras av Unlimited Stories i samproduktion med bland andra Film i Väst.

Älskade Tordyveln flyger i skymningen blir tv-serie på SVT30.1.2024 14:50:31 CET | Pressmeddelande

I maj påbörjas inspelningen av Maria Gripes och Kay Pollaks klassiker Tordyveln flyger i skymningen som nu äntligen blir filmatiserad. Inspelningen sker i Västra Götaland. Serien är ett spännande familjeäventyr som kommer att visas i SVT och på SVT Play under 2025. Tomas von Brömssen, Pernilla August, Dag Malmberg och Lena Endre spelar några av rollerna. Dramaserien produceras av Nordic Drama Queens (Helen Ahlsson och Josefine Tengblad) i en samproduktion med SVT, Film i Väst, Monster AS och TV2 Norge.

36 Guldbaggenomineringar för Film i Västs samproduktioner13.12.2023 10:32:18 CET | Pressmeddelande

I dag tillkännagavs Guldbaggenomineringarna för 2023 års bästa filmer. Film i Västs samproduktioner fick sammanlagt 36 nomineringar. Sju var för Hammarskjöld och Motståndaren, fyra var för Miraklet i Gullspång och Tillsammans 99, tre för Paradiset brinner och två var för En dag kommer allt det här bli ditt och Exodus. Guldbaggegalan arrangeras av Filminstitutet i samarbete med SVT och äger rum på Cirkus i Stockholm den 15 januari 2024.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye