Film i Väst

Film i Väst: Sex samproduktioner nominerade till European Film Awards

Dela

15 december delas European Film Awards ut i Sevilla. 49 europeiska långfilmer har nominerats, sex av dem är Film i Västs samproduktioner. De är alla inspelade eller postproducerade i Västra Götaland. - Vi gratulerar de nominerade filmerna till det främsta europeiska filmpriset. Det är ett gott betyg för filmer som också skördar framgångar på festivaler som Cannes, Toronto eller Karlovy Vary. Det har varit en medveten satsning från Film i Väst få att få stora svenska och internationella samproduktioner till Västra Götaland för inspelning eller postproduktion. Filmer som ska nå den stora publiken och/eller nå framgång på internationella festivaler. Det är det vi ser resultatet av här, säger Peter Possne, produktionschef på Film i Väst.

De sex filmerna är:

  • Gräns av Ali Abbasi. Inspelad i Marks kommun och Göteborg. Vann Un Certain Regard i Cannes, visas på Toronto International Film Festival. Läs mer här.
  • Borg av Janus Metz. Inspelad i Göteborg. Invigde som första svenska film Toronto International Film Festival 2017. Läs mer här. 
  • Fuga av Agnieszka Smoczyńska. Postproducerad i Göteborg. Urpremiär på Semaine de la Critique i Cannes, tävlade i Karlovy Vary. Läs mer här. 
  • The House That Jack Built av Lars von Trier. Inspelad i Dalsland och Trollhättan. Uttagen i the Official Selection – Out of Competition i Cannes. Läs mer här. 
  • The Wild Pear Tree av Nuri Bilge Ceylan. Postproducerad I Göteborg. I the Official Selection i Cannes och uttagen till Toronto. Läs mer här.
  • Hva vil folk si av Iram Haq. Inspelad i Göteborg. Vann fyra norska Guldbaggar, Amanda, vid filmfestivalen i Haugesund, uttagen till Toronto. Läs mer här.

Mer om European Film Awards

3 500 jurymedlemmar runt om i Europa ska nu se de 49 nominerade långfilmerna, 15 dokumentärer samt ett antal kortfilmer. Juryn kommer att rösta på Bästa europeiska film, Bästa europeiska regissör, Bästa manliga europeiska skådespelare, Bästa kvinnliga europeiska skådespelare och Bästa europeiska manusförfattare. En jury på åtta personer kommer att avgöra vilka som får European Film Awards för foto, klippning, produktionsdesigner, kostymdesigner, Hår- och make-upartist, kompositör, ljuddesigner och – för första gången – visuella effekter.

2017 blev det åtta European Film Awards för Film i Västs samproduktioner. Ruben Östlunds The Square tog storslam med fem vinster. Se alla vinster här.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Film i Väst
Film i Väst
Åkersjövägen 4
46153 Trollhättan

0708-643736http://www.filmivast.se

Film i Väst är en av Europas mest framgångsrika regionala filmfonder och efter Svenska Filminstitutet näst största finansiären av svensk film och TV-drama. Sedan starten 1992 har Film i Väst samproducerat fler än 1 000 svenska och internationella långfilmer, TV-drama, dokumentär- och kortfilmer. Samproduktionerna har vunnit Oscar, Golden Globe, Emmy och European Film Awards. Även på världens främsta filmfestivaler som Berlin och Cannes har Film i Västs samproduktioner varit framträdande. Sammanlagt har Film i Västs samproduktioner vunnit 150 Guldbaggar. Till det kommer ytterligare 295 nomineringar. 2017 såg fler än 300 miljoner tittare någon av Film i Västs samproduktioner globalt. Film i Väst är en del av Västra Götalandsregionen, Sveriges ledande filmregion.

Följ Film i Väst

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Film i Väst

Film i Väst Talks: Tomas Eskilsson om filmen efter pandemin19.5.2020 09:45:32 CESTPressinbjudan

Välkommen till Film i Väst Talks med Tomas Eskilsson som i en intervju av Ulrika Grönérus reflekterar över filmlandskapet på andra sidan pandemin. Vad händer med biograferna? Hur många filmaktörer och hur många frilansare kommer försvinna under krisen? Kommer produktionerna att återupptas? Blir det några skatterabatter i Sverige? Vad får streamingtjänsternas framfart för följder? Vad händer med kvalitetsfilmen?

Pandemin och filmen - hur ser framtiden ut för film och tv-drama?23.4.2020 13:21:00 CESTPressmeddelande

Hur ser det filmlandskapet ut på andra sidan pandemin? Vad händer om kinesiskägda AMC, som i sin tur äger Filmstaden, går i konkurs? Hur många filmaktörer och hur många frilansare kommer försvinna under krisen? Kommer produktionerna repatrieras? Blir det några skatterabatter i Sverige? Vad får streamingtjänsternas framfart för följder? Vad händer med kvalitetsfilmen? Film i Västs omvärldsanalytiker Tomas Eskilsson ger en tillståndsbeskrivning av filmen, internationellt och på hemmaplan, och spanar in i framtiden. Texten är också publicerad i Point of View.

Nya stjärnskott klara för Ruben Östlunds Triangle of Sadness4.2.2020 16:02:26 CETPressmeddelande

Nu presenteras skådespelarna för Ruben Östlunds kommande film Triangle of Sadness, en episk satir som utspelar sig i modevärlden och de superrikas universum. Den internationella ensemblen kommer ledas av unga skådespelarstjärnskotten Harris Dickinson och Charlbi Dean ackompanjerade av den trefaldigt Oscar©-nominerade Woody Harrelson. Inspelningarna påbörjas den 19 februari i Göteborg och Trollhättan och fortsätter därefter på en lyxyacht i den grekiska övärlden. Filmen beräknas ha premiär 2021 och SF Studios kommer att distribuera filmen i Norden. Filmen produceras av Erik Hemmendorff, Plattform Produktion och Philippe Bober, Coproduction Office, i samproduktion med Film i Väst bland andra.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum