Film i Väst

Film i Väst: Sex samproduktioner nominerade till European Film Awards

Dela

15 december delas European Film Awards ut i Sevilla. 49 europeiska långfilmer har nominerats, sex av dem är Film i Västs samproduktioner. De är alla inspelade eller postproducerade i Västra Götaland. - Vi gratulerar de nominerade filmerna till det främsta europeiska filmpriset. Det är ett gott betyg för filmer som också skördar framgångar på festivaler som Cannes, Toronto eller Karlovy Vary. Det har varit en medveten satsning från Film i Väst få att få stora svenska och internationella samproduktioner till Västra Götaland för inspelning eller postproduktion. Filmer som ska nå den stora publiken och/eller nå framgång på internationella festivaler. Det är det vi ser resultatet av här, säger Peter Possne, produktionschef på Film i Väst.

De sex filmerna är:

  • Gräns av Ali Abbasi. Inspelad i Marks kommun och Göteborg. Vann Un Certain Regard i Cannes, visas på Toronto International Film Festival. Läs mer här.
  • Borg av Janus Metz. Inspelad i Göteborg. Invigde som första svenska film Toronto International Film Festival 2017. Läs mer här. 
  • Fuga av Agnieszka Smoczyńska. Postproducerad i Göteborg. Urpremiär på Semaine de la Critique i Cannes, tävlade i Karlovy Vary. Läs mer här. 
  • The House That Jack Built av Lars von Trier. Inspelad i Dalsland och Trollhättan. Uttagen i the Official Selection – Out of Competition i Cannes. Läs mer här. 
  • The Wild Pear Tree av Nuri Bilge Ceylan. Postproducerad I Göteborg. I the Official Selection i Cannes och uttagen till Toronto. Läs mer här.
  • Hva vil folk si av Iram Haq. Inspelad i Göteborg. Vann fyra norska Guldbaggar, Amanda, vid filmfestivalen i Haugesund, uttagen till Toronto. Läs mer här.

Mer om European Film Awards

3 500 jurymedlemmar runt om i Europa ska nu se de 49 nominerade långfilmerna, 15 dokumentärer samt ett antal kortfilmer. Juryn kommer att rösta på Bästa europeiska film, Bästa europeiska regissör, Bästa manliga europeiska skådespelare, Bästa kvinnliga europeiska skådespelare och Bästa europeiska manusförfattare. En jury på åtta personer kommer att avgöra vilka som får European Film Awards för foto, klippning, produktionsdesigner, kostymdesigner, Hår- och make-upartist, kompositör, ljuddesigner och – för första gången – visuella effekter.

2017 blev det åtta European Film Awards för Film i Västs samproduktioner. Ruben Östlunds The Square tog storslam med fem vinster. Se alla vinster här.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Film i Väst
Film i Väst
Åkersjövägen 4
46153 Trollhättan

0708-643736http://www.filmivast.se

Film i Väst är en av Europas mest framgångsrika regionala filmfonder och efter Svenska Filminstitutet näst största finansiären av svensk film och TV-drama. Sedan starten 1992 har Film i Väst samproducerat fler än 1 000 svenska och internationella långfilmer, TV-drama, dokumentär- och kortfilmer. Samproduktionerna har vunnit Oscar, Golden Globe, Emmy och European Film Awards. Även på världens främsta filmfestivaler som Berlin och Cannes har Film i Västs samproduktioner varit framträdande. Sammanlagt har Film i Västs samproduktioner vunnit 150 Guldbaggar. Till det kommer ytterligare 295 nomineringar. 2017 såg fler än 300 miljoner tittare någon av Film i Västs samproduktioner globalt. Film i Väst är en del av Västra Götalandsregionen, Sveriges ledande filmregion.

Följ Film i Väst

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Film i Väst

Film i Väst: Oscarsbidrag från Norge, Sverige och Turkiet4.9.2018 14:43Pressmeddelande

Nu är det klart att Norge, Sverige och Turkiet valt Film i Västs samproduktioner som sina Oscarsbidrag i kateborin Best Foreign Language Film. De tre filmerna är Iram Haqs Hva vilk folk si, Ali Abbasis Gräns och Nuri Bilge Ceylans The Wild Pear Tree. - Det är fantastiskt roligt att Film i Västs samproduktioner inte bara har stora internationella festivalframgångar utan också vinner det stora erkännandet på hemmaplan. Vi är också stolta över att två av filmerna är inspelade i Västra Götaland, säger Peter Possne, produktionschef på Film i Väst.

Film i Väst: 19 höstpremiärer på svensk bio och tv29.8.2018 14:44Nyheter

- Film i Väst är stolta över att kunna presentera nitton samproduktioner med premiär under ett och samma halvår. Fjorton av dem är inspelade i Västra Götaland och många är postproducerade här. Här finns en mix av bred publikfilm för barn och vuxna, internationella festivalfavoriter, framgångsrika tv-dramer och engagerande dokumentärer. Två filmer är gjorda av talangfyllda förstagångsregissörer. Det är denna bredd som sammantaget gör Västra Götaland till Skandinaviens främsta filmregion, säger Peter Possne, produktionschef på Film i Väst.

Film i Västs samproduktion GRÄNS Sveriges Oscarsbidrag28.8.2018 11:43Pressmeddelande

I dag utsågs Film i Västs samproduktion Gräns i regi av Ali Abbasi till Sveriges Oscarsbidrag. Filmen vann tidigare i år Un Certain Regard vid filmfestivalen i Cannes. – Film i Väst gratulerar Ali Abbasi och hela teamet bakom Gräns. Det är en stor framgång både för honom och för svensk film. Det ligger i vårt uppdrag att samproducera film som går från Västra Götaland ut över världen. Gräns vann i Cannes och är nominerad till en lång rad filmfestivaler, bland annat Toronto. Det stärker ytterligare bilden av att Västra Götaland är Skandinaviens mest framgångsrika filmregion, säger Peter Possne, produktionschef på Film i Väst.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum