Stockholms stadStockholms stad

Filmkonst visar ett psykotiskt dansgolv på stadens LED-skärmar

Dela

Konstpaus #5 är en tillfällig konstnärlig gestaltning på de stora LED-skärmarna på Kungsgatan, Stureplan och Katarinahissen med konstnären Tina Willgren.

Videoverk: After hours -psykotiskt dansgolv
Videoverk: After hours -psykotiskt dansgolv

Visningsperiod: 4 juni – 30 juli i olika intervall på de tre skärmarna: Stureplan och Kungsgatan en gång i timmen mellan kl. 22-06 och två gånger i timmen dygnet runt på Katarinahissen.

Den erkända svenska konstnären Tina Willgren har i samarbete med Stockholm konst klippt om sin uppmärksammade film After Hours i tre olika varianter för stadens stora LED-skärmar.

Tina Willgren rör sig hemtamt i den digitala konstvärlden och arbetar främst med rörliga bilder. Hon använder sig av en spelmotor som en slags collage-generator för att kombinera material från många olika källor till ett eget unikt uttryck. En mängd 3d-modeller, grafiska element, fotografier och animationer förvrängs, bearbetas och till och med felanvänds så att nya samband och kombinationer uppstår. Hon beskriver själv sitt arbete som ett sätt att processa interneterans bildflöde och den föränderliga värld som oavbrutet når oss genom våra skärmar.

Filmen After Hours visar ett psykotiskt dansgolv där fragment av människoskepnader eller avatarer, kläder och andra artefakter dansar asymmetriskt på ett blinkande discogolv. Det är som att vi bjudits in till en hemlig klubb eller en ’wunderkammer’ där digitala halvfabrikat möts för att dejta och slå sig ihop till något nytt: en ny typ av livsform. En märklig ömhet infinner sig inför detta datorgenererade men - i rörelserna - märkligt mänskliga digitala skrotupplag. Så är verket också inspirerat av ett laggande dansgolv i onlinevärlden, det numera ålderdomliga Second life.

- Jag är intresserad av hur egna kroppsliga upplevelser av rörelse kan projiceras på virtuella figurer, speciellt när tekniken inte fungerar som den ska. Och hur vi via störningar i bilden som uppstår, föreslås en ny slags kropp, säger Tina Willgren

Filmen visas i tre unika versioner, klippta och anpassade efter skärmarnas olika förutsättningar och skillnaderna i stadsrummet. Som ett extra, digitalt nattliv, dygnet runt.

Under 2021 har Stockholm konst bjudit in sex svenska och internationella konstnärer att visa verk på de stora LED-skärmarna på Kungsgatan, Stureplan och Katarinahissen. Projektet startade i februari 2020 som ett samarbete mellan Stockholm konst, Atracta och Hufvudstaden.

Tina Willgren (f. 1972) är utbildad vid Kungl. Konsthögskolan i Stockholm och hennes videoverk har under de senaste åren visats i stor omfattning på utställningar, biennaler och i olika screeningprogram världen över.

Curatorer: Frida Cornell och Stefan Otto

Mer information om konstnären och verket:

Stefan Hagdahl, chef Stockholm konst 08-508 31 320

Nyckelord

Kontakter

KulturförvaltningenCarolina Ekéus, presschef

I kulturförvaltningen ingår Kulturskolan, Liljevalchs konsthall, Stockholm konst, Stockholms stadsbibliotek, Stadsmuseet med Medeltidsmuseet och Stockholmia förlag.

Tel:076-123 18 80

Bilder

Videoverk: After hours -psykotiskt dansgolv
Videoverk: After hours -psykotiskt dansgolv
Ladda ned bild
Videoverk: After hours- psykotiskt dansgolv
Videoverk: After hours- psykotiskt dansgolv
Ladda ned bild
Konstnären Tina Willgren
Konstnären Tina Willgren
Ladda ned bild

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

Kulturförvaltningen 

I Kulturförvaltningen ingår Kulturskolan, Liljevalchs konsthall, Stockholm konst, Stockholms stadsbibliotek, Stadsmuseet med Medeltidsmuseet och Stockholmia förlag samt Evenemangsavdelningen.

 

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

Start på klimatprojekt med nya träd, växtbäddar och bättre hantering av dagvatten i Björns trädgård24.9.2021 11:22:54 CEST | Pressmeddelande

Den 28 september startar Stockholms stad ett klimatprojekt i nordvästra delen av Björns trädgård. Sex befintliga träd är inte tillräckligt livskraftiga och behöver tas ned. Alla ersätts med nya träd. Samtidigt anläggs bättre växtbäddar för träden och hanteringen av dagvatten förbättras på platsen. Projektet kommer även att bidra till en förbättrad framkomlighet för gående på platsen.

Tävlingen om en unik tomt i Stockholms city är avgjord20.9.2021 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Humlegården Fastigheter är vinnare av markanvisningstävlingen gällande den näst sista lediga tomten i Stockholms city – tomten Klara City View. Humlegården är en av de största aktörerna inom Stockholms kontorsmarknad och äger och förvaltar cirka 60 fastigheter i Stockholms innerstad och i Solna. Bolaget är en långsiktig och aktiv fastighetsägare med ett stort fokus på hållbarhet och lång erfarenhet av fastighetsutveckling. Beslut om markanvisningen kommer att tas i exploateringsnämnden den 30 september.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum