WSP

Fler äldre bör inkluderas i arbetet med frågor som rör dem enligt ny rapport

Dela
Människor i Norden blir allt äldre, vilket gör arbetet för att tillgodose behoven hos äldre individer i samhället allt mer angeläget. En viktig del i att skapa förutsättningar för aktivt och hälsosamt åldrande är att den äldre befolkningen i högre grad deltar i planeringen av frågor som angår dem. Det konstateras i analys- och teknikkonsultföretaget WSPs rapport ”Att åldras i Norden”, som gjorts på uppdrag av Nordens välfärdscenter.

Prognoser tyder på att hela 8,6 procent av den nordiska befolkningen kommer att vara 80 år eller äldre år 2040. Att vi lever längre i Norden är en positiv utveckling men samtidigt innebär det stora framtida utmaningar när det gäller utveckling av bostäder, transporter, kommunikation, omsorg och hälso- och sjukvårdens kapacitet. Rapporten från WSP bygger på intervjuer med aktörer som arbetar med äldrefrågor i de nordiska länderna och har ett särskilt fokus på åldersvänliga städer och mötesplatser samt ensamhet och hälsosamt åldrande.

– Det viktigaste medskicket från de intervjuade är att vi måste nyansera vår bild av de äldre. Att det handlar om en grupp i det breda åldersspannet 65 år och äldre, som har vitt skilda förutsättningar och förväntningar. Och hur viktigt det är att de som är friska fångas upp och ses som de ovärderliga resurser som de är. Där tycker jag faktiskt att WSP är ett föredöme på det sätt att vi har flera personer som passerat den gängse pensionsåldern som fungerar som seniora rådgivare, säger Lina Kumlin, senior planeringsarkitekt på WSP.

Flera av de intervjuade aktörerna skulle gärna se att målgruppen inkluderas på fler nivåer, och i fler processer än de politiska, som till exempel i stadsutvecklingsprocesser eller i utveckling av välfärdsteknologi. Det finns stora positiva vinster i att förbättra hälsan bland den äldre befolkningen, både vad gäller livskvalitet för de äldre vuxna och samhällsekonomin i stort. Fler röster i studien pekar på samspelet mellan psykisk och fysisk hälsa. En av de största utmaningarna gällande den psykiska hälsan för äldre är bristen på social interaktion och ofrivillig ensamhet.

– Frågan om ofrivillig ensamhet behöver lyftas högre på agendan. Vi har sett flertalet goda initiativ genom arbetet med rapporten, men det är inte tillräckligt. Ensamhet och social isolering är särskilt utmanande nu under pandemin och vi behöver angripa den här frågan från många olika håll i samhället. Vi på WSP har till exempel undersökt hur vi kan planera bostäder och städer på ett sätt som uppmuntrar spontana kontakter och motverkar ensamhet som framför allt är utbredd i våra större städer, säger Lina Kumlin.

Om rapporten

”Att åldras i Norden”, är en rapport framtagen på uppdrag av Nordens välfärdscenter, en institution inom Nordiska ministerrådets social- och hälsosektor. Rapporten fokuserar på fyra områden: åldersvänliga städer och samhällen i Norden, åldersintegrerade mötesplatser och generationsövergripande bostadsmiljöer, motverka ensamhet och social isolering samt aktivt och hälsosamt åldrande med hjälp av välfärdsteknologi. I kartläggningen ingår Finland, Norge, Sverige, Danmark och Island. Kartläggningen består av en dokumentstudie och analys, samt intervjuer med personer som arbetar med äldrefrågor på nationell, regional eller lokal nivå i de nordiska länderna. Ladda ner rapporten

Kontakter

Länkar

Om

WSP
WSP
Arenavägen 7
12188 Johanneshov

010-7225000http://www.wsp.com

Vi står bakom allt du tar för givet. Och framtiden du hoppas på.

Vi vet hur samhällen är uppbyggda och utvecklas. Om hur vi lever, arbetar, bygger, reser och kommunicerar, och om hur vi kan göra det bättre. Som strategiska rådgivare och teknikkonsulter har vi kunskapen att förstå och kraften att kunna förändra.

Med över 65 000 medarbetare i 40 länder använder vi vår globala expertis för att hitta de smartaste lokala lösningarna.

Följ WSP

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från WSP

Ny rapport: Här är Sveriges mest robusta kommuner28.11.2023 07:28:00 CET | Pressmeddelande

Nu släpper strategi- och teknikkonsultföretaget WSP rapporten "Regionernas Kamp", som rankar Sveriges 290 kommuner utifrån deras robusthet. Nacka, Täby och Kungsbacka toppar rankningen och analysen visar att pendlingskommuner nära större städer är de som har bäst förmåga att stå emot kriser och hantera förändringar. Rapporten tar i år också ett större grepp på trygghet och kommunernas brottsförebyggande arbete.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye