Region Örebro län

Förlossningen i Karlskoga ska upphandlas med målsättningen om ett snabbt återöppnande

Dela

Förlossningen i Karlskoga ska öppna så snart som möjligt. Det anser Region Örebro läns politiska ledning. Därför görs nu ett försök att upphandla förlossningsverksamheten i den västra länsdelen.

Det var den 15 juni år 2019 som förlossningen i Karlskoga stängdes mot bakgrund av att patientsäkerheten för de akut sjuka nyfödda barnen inte kunde tillgodoses. Sedan dess har mycket kraft lagts på arbetet med ett återöppnande, och en plan för förlossningens framtid har tagits fram. I den planen pekas årsskiftet 2024/25 ut som en rimlig tidpunkt för ett återöppnande.

- Utan att vi på något sätt äventyrar patientsäkerheten vill vi öppna förlossningen i Karlskoga snabbare än så. Jag kan inte säga någon exakt tidpunkt, men vi vill se verksamheten starta upp så fort som möjligt, säger Andreas Svahn (S), ordförande i regionstyrelsen.

Vill ge möjlighet att föda i Karlskoga

Med den målsättningen för ögonen fattade regionstyrelsen i dag beslut om att föreslå regionfullmäktige besluta om att ge hälso- och sjukvårdsnämnden i uppdrag att göra en upphandling av förlossningsverksamheten med tillhörande verksamheter i Karlskoga.

- Ända sedan förlossningen stängde har vi i den politiska ledningen tillsammans med tjänstepersonsorganisationen arbetat för att även framöver kunna erbjuda föräldrar möjligheten att föda på Karlskoga lasarett. På kort sikt klarar vi inte det i egen regi och då tror jag ett samarbete med en extern aktör blir en bra lösning, säger Andreas Svahn.

Pandemin försenade processen

Från början var tanken att upphandlingsförfarandet redan skulle ha varit i gång men ärendet har försenats till följd av hälso- och sjukvårdens kamp mot coronapandemin.

- Men nu bedömer vi att läget är det rätta för att initiera den här processen, säger Andreas Svahn.

Kontakt

Andreas Svahn, regionstyrelsens ordförande, telefon: 070-524 22 66

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Andreas Svahn
Andreas Svahn
Ladda ned bild

Om

Region Örebro län
Region Örebro län
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.regionorebrolan.se

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum