Försäkringskassan

Försäkringskassan föreslår översyn av sekretesslagstiftningen

Dela

Försäkringskassan föreslår att reglerna som styr sekretessen mellan myndigheter ses över. Det är innebörden i en skrivelse som nyligen lämnats till regeringen. Idag begränsar sekretess myndighetens arbete med att förhindra brottslighet inom socialförsäkringen. Om det blev lättare för Försäkringskassan att till exempel få information från Skatteverket skulle fler felaktiga utbetalningar kunna förhindras.

I skrivelsen som skickats till regeringen föreslår Försäkringskassan att dagens regelverk ska ses över. Den nuvarande sekretesslagstiftningen är komplex och innehåller att antal sekretessbrytande regler. Svårigheten att tillämpa dessa regler medför att de sällan används. Därför anser Försäkringskassan att det är angeläget att regeringen tillsätter en utredning som ser över lagstiftningen, när det gäller sekretess till skydd för enskilda.

Försäkringskassan är beroende av uppgifter från andra myndigheter eller aktörer för att kunna upptäcka och utreda felaktigheter eller kolliderande utbetalningar. En myndighet har sällan hela bilden. Många gånger finns de uppgifter som skulle behövas för att avslöja ett brottsupplägg hos en annan myndighet. För effektiv kontroll behövs därför tillgång till uppgifter från olika delar av välfärdssystemen, som till exempel information om utbetalningar, intyg, adresser och kontrolluppgifter.

Den 4 november förra året presenterade Försäkringskassans generaldirektör Nils Öberg fyra förslag på DN Debatt om hur välfärdssystemets motståndskraft mot kriminalitet kan öka. Ett av dessa förslag var förändrad sekretesslagstiftning mellan myndigheter. Försäkringskassan går nu vidare med detta initiativ och lämnar en skrivelse till regeringen med förslag om att en utredning tillsätts för en översyn och modernisering av sekretesslagstiftningen mellan myndigheter.

Länkar

Om

Följ Försäkringskassan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Försäkringskassan

Myndigheter föreslår bättre möjligheter för informationsutbyte för att motverka felaktiga utbetalningar12.7.2021 09:13:11 CEST | Pressmeddelande

Felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen drabbar skattebetalarna och undergräver förtroendet för våra trygghetssystem. Just nu pågår flera initiativ och arbeten för att se till att de felaktig utbetalade kronorna blir färre. Som ett led i detta arbete föreslår fem myndigheter gemensamt ändringar i Lagen om underrättelseskyldighet.

Anpassningar av socialförsäkringen gav mindre smittspridning under 20208.6.2021 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Under pandemiåret 2020 anpassades många delar av socialförsäkringen för att bidra till mindre smittspridning i samhället och för att förenkla för människor. I rapporten Socialförsäkringen och coronapandemin som släpps idag analyserar Försäkringskassan utfallet och konstaterar att användningen av socialförsäkringen har varit omfattande och att många – men inte alla – anpassningar har gett önskad effekt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum