Försäkringskassan

Försäkringskassan ser över bristfälligt kontrollsystem

Dela

Ett kontrollsystem som, genom att generera en logg, ska upptäcka fall där obehöriga medarbetare på myndigheten söker information om enskildas ärenden har visat sig registrera felaktiga uppgifter. Loggen har indikerat att medarbetare varit inne i enskildas ärenden trots att så inte varit fallet.

– Det handlar om en logg som genereras automatiskt från olika underliggande verksamhetssystem på myndigheten. Från början fungerade detta på ett bra sätt, men i takt med att nya system lagts till i verksamheten har loggen börjat fungera felaktigt. Exempelvis har den kunnat registrera sökningar på enskilda enbart genom att någon varit inne på ett systems startsida, säger Peter Andrén, verksamhetsområdeschef vid rättsavdelningen på Försäkringskassan.

Försäkringskassan har i ett par år känt till att systemet haft olika brister och behöver bytas ut, men det är först nyligen det visat sig att det även genererar dessa felaktiga träffar.

– När enskilda begärt ut uppgifter om sitt eget ärende har det alltså kunnat se ut som att obehöriga varit inne och tittat på det trots att det inte har varit fallet. Detta har såklart kunnat skapa stress och oro hos människor, och det är något vi beklagar.

Däremot har bristerna inte inneburit att medarbetare har blivit oskyldig anklagade i exempelvis personalansvarsnämnden.

– Våra kontrollmöjligheter är inte begränsade till denna logg, så givetvis har vi ändå kunnat utreda och fatta beslut i personalansvarsärenden under denna tid, men för att kunna göra detta arbete ännu effektivare framöver måste vi bygga om det här loggsystemet. Det är oerhört viktigt för oss att skydda den enskilde från att fler än nödvändigt tar del av dennes uppgifter och då måste våra verktyg för att upptäcka detta fungera på ett bra sätt.

Försäkringskassan har sedan tid påbörjat ett arbete för att bygga om och förbättra kontrollsystemet.

Kontakt:
Försäkringskassans presstjänst, 010-116 98 88.

Länkar

Om

Följ Försäkringskassan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Försäkringskassan

Sju procent av covidrelaterade sjukskrivningar längre än 90 dagar19.1.2021 09:00:00 CETPressmeddelande

Pandemin innebar en kraftig ökning av antal sjukskrivna under våren 2020. Den absoluta majoriteten av covidrelaterade sjukskrivningarna var korta men sju procent av alla sjukfall med covidrelaterade diagnoser blev längre än tre månader. Samtidigt har färre medicinska rehabiliteringsinsatser genomförts till följd av pandemin. Detta visar en ny rapport från Försäkringskassan om pandemins effekter på sjukförsäkringen.

Försäkringskassan ändrar tidsgränser för läkarintyg11.12.2020 15:00:00 CETPressmeddelande

Försäkringskassans ledning beslutar i dag att ändra hanteringen av läkarintyg vid ansökan om sjukpenning och intyg vid ansökan om vab från och med tisdagen den 15 december. Åtgärden som innebär att intygen begärs in från och med dag 22 syftar till att avlasta hälso- och sjukvården. Försäkringskassan föreslår också regeringen att fatta de beslut som krävs för att tillfälligt slopa kravet på läkarintyg avseende smittbärarpenning.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum