Försäljningen av antibiotika till djur har nästan halverats
Europas länder har sedan år 2011 minskat försäljningen av veterinärmedicinsk antibiotika avsevärt. Enligt data från 25 länder minskade den totala försäljningen med 47 procent mellan åren 2011–2021, och nådde den lägsta siffran som någonsin rapporterats. Allt enligt den Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA:s årsrapport om försäljningen av antibiotika till djur.
Försäljningen av antibiotika som är kritiskt viktig inom humanmedicin minskade också märkbart mellan 2011–2021 och stod för endast 5,5 procent av den totala försäljningen 2021.
– Svensk livsmedelsproduktion är väldigt skicklig på att hantera antibiotika och därmed minska risken för antimikrobiell resistens, säger Fredrik Hultén som är utredare på Läkemedelsverket. Kunskapen och viljan att bidra i alla led är hög. Den goda situationen måste vårdas och utvecklas. Därför är det viktigt att myndigheter och organisationer tillsammans fortsätter stötta landets lantbrukare.
Från jord till bord
Rapporten innehåller för första gången information om de framsteg som gjorts inom Europeiska kommissionens mål för att minska försäljningen av antibiotika till lantbruksdjur och vattenbruk i EU. På bara tre år, mellan 2018 och 2021, har de 27 EU-medlemsstaterna redan uppnått en minskning med 18 procent, ungefär en tredjedel av det 50 procentiga målet för 2030.
Farm to Fork-strategin som den kallas, är kärnan i European Green Deal och syftar till att göra livsmedelssystem rättvisa, hälsosamma och miljövänliga.
– De positiva resultaten återspeglar ansträngningar från veterinärer, djuruppfödare och läkemedelsindustrin för att minska användningen av antibiotika för att förhindra antimikrobiell resistens. Det visar också att EU:s politiska initiativ och nationella kampanjer som förespråkar försiktig användning av antibiotika hos djur har en positiv inverkan, säger Ivo Claassen, chef för EMA:s veterinärmedicinska avdelning.
Årlig rapport
Denna den tolfte ESVAC-rapporten (European Surveillance of Veterinary Antimicrobial Consumption) presenterar data från 31 europeiska länder (29 EU/EES-länder, Schweiz och Storbritannien). Alla deltagande länder lämnade frivilligt information om försäljning av veterinärmedicinska antimikrobiella medel.
ESVAC-projektet lanserades av EMA i september 2009 efter en begäran från Europeiska kommissionen. ESVAC-rapporten publiceras årligen och används som referenskälla för information för forskare, veterinärer och annan vårdpersonal, riskbedömare och beslutsfattare i EU:s medlemsstater.
Enligt förordning (EU) 2019/6 kommer rapportering av data om försäljning och användning av antimikrobiella medel hos djur att bli en rättslig skyldighet för EU:s medlemsstater och kemikaliemyndigheten. De nya kraven kommer att gälla för data från 2023 och framåt.
Nyckelord
Kontakter
Pressjour
Tel:018-18 36 25press@lakemedelsverket.seLänkar
Om
Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.
Följ Läkemedelsverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket
Fem fakta om förslaget till ny föreskrift25.1.2023 14:54:21 CET | Pressmeddelande
Läkemedelsverkets förslag till nya föreskrifter om distanshandel vid apotek har väckt en del uppmärksamhet och även genererat vissa missuppfattningar. Här är fem fakta för att förtydliga vad förslaget handlar om.
Restanmälda läkemedel ökade markant under 202224.1.2023 10:58:02 CET | Pressmeddelande
Antalet restanmälda läkemedel ökade med 54 procent under 2022 jämfört med 2021. Det visar Läkemedelsverkets årssammanställning för föregående år. Orsaken till den kraftiga ökningen är sannolikt relaterad till inflation, ökade tillverkningskostnader och en ökad global efterfrågan.
Nytt sätt att sammanställa statistik förenklar miljöforskning14.12.2022 10:00:00 CET | Pressmeddelande
E-hälsomyndigheten och Läkemedelsverket har tillsammans tagit fram en ny beräkningsmodell för att sammanställa statistik om aktiva läkemedelssubstanser som har expedierats på apotek. Statistiken kan forskare använda för att bedöma vilka aktiva substanser som kan uppnå halter i miljön som utgör en miljörisk.
Allt vanligare att små barn skadas allvarligt av propplösare24.11.2022 09:13:59 CET | Pressmeddelande
Antalet samtal från sjukhus med allvarliga fall där små barn har fått i sig starkt frätande propplösare har ökat de senaste åren. Detta visar samtalsstatistik från Giftinformationscentralen, som uppmanar föräldrar att förvara en av hemmets farligaste produkter oåtkomligt för barn. Det starkt frätande ämnet skadar slemhinnan och kan leda till livshotande skador på luftvägar och matstrupe.
Var försiktig när du nätshoppar kosmetika21.11.2022 09:50:44 CET | Pressmeddelande
Just nu pågår Black Friday-handeln. Bland det mest populära att handla på nätet är kosmetiska produkter. Läkemedelsverket uppmanar till vaksamhet för den som tänker fynda dessa produkter på nätet. Att göra ett tryggt köp handlar exempelvis om att kontrollera nätshoppen och att reagera på ett alltför lågt pris eller om påslag har gjorts vid köpet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum