Högskolan i Halmstad

Forskningsprojekt ska hjälpa gymnasieelever identifiera konspirationsteorier

Dela

Det tvärvetenskapliga projektet Research on Disinformation and Conspiracy Theories (RE-DACT) vid Högskolan i Halmstad har fått fyra miljoner kronor från Vetenskapsrådet för att utbilda gymnasielever om desinformation och konspirationsteorier.

Med hjälp av föreläsningar och en app ska gymnasieelever lära sig att identifiera falska nyheter, desinformation och konspirationsteorier.

– Det finns vissa kännetecken för konspirationsteorier som man kan lära sig och vi menar att det är angeläget att utbilda just gymnasieelever eftersom de är extra sårbara. Skolorna jobbar med de här frågorna i den ordinarie utbildningen, men det räcker inte alltid när eleverna får en så stor del av nyheter via sociala medier, säger Torbjörn Josefsson, universitetslektor i psykologi, som är projektledare för projektet som startade redan för två år sedan.

Forskarna har hållit föreläsningar i ämnet för exempelvis lärare. De har också samlat in data, bland annat från tidigare studier för att nu sammanställa och analysera.

– Vi har gjort några preliminära analyser som visar att ju mer en person tror på pseudovetenskap och ju mer den förkastar forskning, desto mer tror personen på konspirationsteorier. Eller ju sämre en person är på analytiskt tänkande, desto mer tror personen på konspirationsteorier, säger Torbjörn Josefsson.

Tack vare medlen från Vetenskapsrådet kan nu projektet utökas och forskarna är redan i gång med förberedelserna för studien med gymnasieeleverna.

– Vi ska börja med att etablera kontakt med de skolorna vi tänkt ha med i studien. De finns främst i Halmstad, men vi välkomnar även andra kommuner i Halland, säger Torbjörn Josefsson och konstaterar:

– Det här ämnet är helt rätt i tiden, vilket vi har märkt på intresset för de öppna föreläsningar som vi har hållit. Många organisationer tampas med konspirationsteorier.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Högskolan i Halmstad
Högskolan i Halmstad
Box 823 (Besöksadress: Kristian IV:s väg 3)
301 18 Halmstad

035-16 71 00https://www.hh.se/

Det innovationsdrivande lärosätet

Högskolan i Halmstad är känd för sina verklighetsförankrade utbildningar och små studentgrupper. Forskningen är internationellt välrenommerad och bedrivs i tvärvetenskapliga innovations- och forskningsmiljöer. Lärosätet har två profilområden, Hälsoinnovation samt Smarta städer och samhällen, och deltar aktivt i samhälls­utvecklingen genom omfattande samverkan med både näringsliv och offentlig sektor.

Följ Högskolan i Halmstad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Högskolan i Halmstad

Ny nationell forskarskola inom hälsoinnovation20.12.2021 13:30:50 CET | Pressmeddelande

En ny forskarskola inom hälsoinnovation beviljas 25,9 miljoner kronor från KK-stiftelsen. Samtidigt investerar de medverkande lärosätena och samverkansparterna cirka 80 miljoner kronor. Forskarskolan koordineras av Högskolan i Halmstad och är ett samarbete mellan sju svenska lärosäten, näringslivet, regioner och kommuner. Målet är att bygga ett framgångsrikt innovationsekosystem som kan dra nytta av och främja digitaliseringen inom hälso- och sjukvården.

Ny tankesmedja på Högskolan i Halmstad ordnar öppen föreläsning om demokratin i klimatkrisens tid25.11.2021 15:05:40 CET | Pressmeddelande

Tankesmedjan Ideas har bildats för att skapa en mötesplats för aktuella samhällsfrågor med fakta och forskning i fokus. Ideas, som har sin hemvist vid Akademin för lärande, humaniora och samhälle vid Högskolan i Halmstad, bjuder in till föredrag, samtal och poddsändningar som berör många i samhället. Första aktiviteten på Ideas är föredraget Demokratin i klimatkrisens tid med Daniel Lindvall, forskare vid Uppsala universitet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum