Linköpings kommun – Politik

Förstärkning av arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck i kommunens verksamheter

Dela

På onsdag den 15 juni fattar social- och omsorgsnämnden beslut om en ny aktivitetsplan rörande kommunens arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck. Aktivitetsplanen innehåller tydliga och konkreta åtgärder med syfte att förstärka och synliggöra arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck i kommunens verksamheter.

Aktivitetsplanen avser att vara ett komplement till handlingsplanen “Hot och våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck” och ska bland annat fokusera på att separera den del i handlingsplanen som handlar om hedersrelaterat våld och förtryck för att tydliggöra var skillnaderna ligger och vilka insatser som fokuserar på endera typen av våld. 

Våld i nära relation, såsom partnervåld och våld mot barn, förekommer även i familjer som lever med hedersnormer. Det finns många likheter avseende våldets struktur och uttryck, men det finns också skillnader. En väsentlig skillnad är det hedersrelaterade våldets kollektiva karaktär och därför är det av stor vikt att handlingsplanen delas upp.

– I Linköping ska ingen behöva leva under hedersrelaterat våld och förtryck, alla människor har rätt att leva i frihet och rätt att själva bestämma över sina liv. Därför blir denna plan ett stort och viktigt steg framåt i vårt arbete, säger Annika Krutzén (M), kommunalråd och ordförande i social- och omsorgsnämnden. 

Att stärka upp kommunens arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck har varit en prioriterad fråga för Allians för Linköping. I social- och omsorgsnämndens budget 2022 förstärkte Allians för Linköping kommunens arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck som bland annat resulterade i en ny funktion: utvecklingsledare hedersrelaterat våld och förtryck, som har ett kommunövergripande uppdrag. Social- och omsorgsnämnden har därutöver budgeterat 500 tkr till utvecklingsinsatser inom området hedersrelaterat våld och förtryck. 

Kontakter

Om

Linköpings kommun – Politik
Linköpings kommun – Politik
Storgatan 43
582 23 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se

Följ Linköpings kommun – Politik

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun – Politik

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum