Region Örebro län

Framsteg inom miljö- och klimatarbetet

Dela

Region Örebro län har under de senaste åren minskat sin miljö- och klimatpåverkan på flera områden, det visar en ny rapport. Ett exempel är kostområdet där nästan hälften av den mat som serveras numera utgörs av ekologiska livsmedel, vilket är tredje bäst i landet.

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, publicerar i dag, för sjätte året i rad, rapporten Öppna jämförelser av miljöarbetet i regionerna. Rapporten visar att Region Örebro län uppnått positiva resultat under tioårsperioden 2009-2018.

Ökning av förnybara drivmedel och ekologisk mat

Ett exempel är arbetet med ekologiska livsmedel, där Region Örebro län ökat andelen från 16,7 procent till 49,3 procent under mätperioden. Det är en siffra som placerar Region Örebro län på tredje plats i landet när det gäller andelen ekologisk mat. Vidare har användandet av antibiotika minskat. Under år 2018 skrevs 271 antibiotikarecept ut per 1 000 invånare, vilket kan jämföras med de 322 recept som var fallet år 2009.

Andelen förnybara drivmedel i kollektivtrafiken har ökat från 13 till 81 procent medan klimatpåverkan av medicinska gaser har mer än halverats.

- Inom Region Örebro län är miljö- och klimatarbetet prioriterat, och vi ser att vi gör stora framsteg inom många olika områden. Det är bra. Men det betyder inte att vi kan luta oss tillbaka, det finns fortfarande mycket att göra, säger Andreas Svahn (S), regionstyrelsens ordförande.

Åtgärder för minskning av energianvändning

Som ett bevis på det senare visar rapporten från SKL att avfallsåtervinningen, som mätts sedan år 2014, sjunkit en aning sedan dess.

- Vi kan bli bättre på att återvinna vårt avfall, det står klart. Glädjande är att vi snart kan flytta in på den nya godsmottagningen vid Universitetssjukhuset Örebro vilket ger en förbättrad avfallshantering på USÖ-området, och därmed också för Region Örebro län, säger Andreas Svahn.

Även när det gäller energiförbrukningen i Region Örebro läns lokaler, som ökat något, finns potential till förbättringar.

- Nu måste vi genomföra insatser för att optimera driften av våra fastigheter, men även arbeta med att minska onödig energiförbrukning. Det kan till exempel handla om att genomföra särskilda energironder, kunskapshöjande insatser kring medicinteknisk utrustning och liknande åtgärder, säger Anna Jakobsson, chef för staben hållbar utveckling.

Den sammanställning SKL har gjort visar att Region Örebro län har minskat sin totala klimatpåverkan med 44 procent sedan år 2010.

Rapporten finns presenterad på SKL:s webbplats.

Kontakt

Andreas Svahn, regionstyrelsens ordförande, telefon: 070-524 22 66

Anna Jakobsson, chef för staben hållbar utveckling, telefon: 019-602 17 44

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Andreas Svahn
Andreas Svahn
Ladda ned bild
Anna Jakobsson
Anna Jakobsson
Ladda ned bild

Om

Region Örebro län
Region Örebro län
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.regionorebrolan.se

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum