Vänsterpartiet Skåne

Från högljudda krav på resurser till utförsäljning och eventuell flytt: Ingen Alliansfinansiering av palliativa i Trelleborg

Dela

Under föregående mandatperiod var Alliansen i opposition och den palliativa avdelningen i Trelleborg ett favoritämne. Turerna har varit många, men avdelningen är fortsatt stängd. När man nu får chansen i minoritetsstyre väljer man dock inte att finansiera driften så att ett öppnande blir möjligt utan vill istället överlåta verksamheten på privata aktörer – utan krav på att den ens bör ligga i Trelleborg.

- Att det finns många patienter och anhöriga som har behov av en palliativ avdelning för vård i livets slutskede i just Trelleborg har stått klart länge. Nu styr man på Alliansbudget och vill sälja ut avdelningen som man tidigare slagits för att öppna, och det verkar heller inte vara lika viktigt var den ska ligga längre, säger Agneta Lenander, representant för Vänsterpartiet i Hälso- och sjukvårdsnämnden.

I förslaget till beslut under dagens möte med Hälso- och sjukvårdsnämnden finns en ny geografisk anvisning: området Malmö/Trelleborg. Vid öppnande för privat drift kan då avdelningen hamna i Malmö istället för i Trelleborg, eller någon annanstans inom de geografiska ramarna.

- Det har varit tydligt att det är just i Trelleborg man vill återuppta de vårdplatser som tidigare fanns, nu blir det otydligt om det ens är samma sak man menar. En avdelning i Malmö är ganska långt bort för anhöriga och vänner i Trelleborg, och det stämmer inte överens med vad man tidigare lovat. Om det är vad man vill bör man driva avdelning i regional regi, då kan man garantera att avdelningen kan öppna igen på den plats där det är sagt, avslutar Peter Ahlbom, representant för Vänsterpartiet i Hälso- och sjukvårdsnämnden.

Ärendet togs upp på dagens möte med Hälso- och sjukvårdsnämnden. Vänsterpartiet yrkade avslag på förslaget som helhet då man hellre vill satsa på verksamheten i egen regi. Yrkandet avslogs och en utredning kommer att ta vid för att överse möjligheter för upphandling. 

Nyckelord

Kontakter

Agneta LenanderLedamot i Regionfullmäktige (V), sjuksköterska, Vänsterpartiets representant i PPT

072 - 4494870

Bilder

Om

Vänsterpartiet Skåne
Vänsterpartiet Skåne
Nobelvägen 51a
214 33 Malmö

040-19 27 87http://vskane.se/

Jämlika samhällen är en förutsättning för alla människors frihet. Det är när vi tillsammans ser till att välfärden och samhället ställer upp för oss alla och envar som vår individuella frihet växer. Inom sjukvården innebär det drift i egen regi för att säkra en jämlik tillgång till god vård. Bäst vård får man om patienternas behov får styra och låter skattepengarna finansiera verksamheten istället för att gå till vinster för välfärdföretagen. Sänkta avgifter för biljetter till ett modernt järnvägsnät, ett utbyggt nät av stadsbussar och regionala busslinjer som binder ihop hela regionen är Vänsterpartiets vision. Fri kollektivtrafik är framtiden!

Vänsterpartiet vill bygga ett Skåne för alla – inte bara för de rikaste.

Följ Vänsterpartiet Skåne

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Skåne

Nej till förslag om säkerställd jämlik tillgång till vårdcentraler12.2.2020 15:25:58 CETPressmeddelande

Flertalet undersökningar har visat på risker med etableringsfrihet privata vårdcentraler. En av de tydligaste är att etablering främst sker i välmående områden. Det kan drabba områden i Skåne med sämre förutsättningar och högre risk för ohälsa. Vänsterpartiet la därför ett förslag om att kartlägga behoven av offentliga vårdcentraler – men får nej av Primärvårdsnämnden.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum