Audi

Fyra ringar och fyrhjulsdrift: 40 år med quattro

Dela

Audi är för många synonymt med quattro – fyrhjulsdriften som firar 40-årsjubileum i år. Premiären för den första quattromodellen gjordes på Genevesalongen 1980. Sedan dess har ca 10,5 miljoner quattrodrivna Audi tillverkats. Under årens lopp har systemet ständigt utvecklats och nu är det dags för nästa kapitel i framgångssagan. Eldrivna quattrosystem och elektrisk torque vectoring har presenterats i prototyperna Audi e-tron S och Audi e-tron S Sportback.

Audi e-tron S prototype med elektrisk torque vectoring
Audi e-tron S prototype med elektrisk torque vectoring

40 år med quattro och 10,5 miljoner bilar
Det fyrhjulsdrivna quattro-systemet har ett imponerande cv över de 40 åren. Vid årsskiftet hade 10448406 quattrobilar tillverkats, varav 804224 bara under 2019. Totalt var quattroandelen 45 % under 2019. Fyrhjulsdriften erbjuds idag till alla modellserier förutom i A1. I de mest kraftfulla S- och RS-modellerna är det en självklar standard för att överföra all kraft till vägen.

quattro 2.0: elektrisk torque vectoring

Audi presenterar nu nästa steg i utvecklingen av elektrisk fyrhjulsdrift. I prototyperna Audi e-tron S och e-tron S Sportback lanseras quattro-systemet med elektrisk torque vectoring. Den aktiva momentstyrningen fördelar kraften mellan hjulen på millisekunder. Det kan även överföra extremt höga moment, vilket göra att bilen kan styras in i kurvorna som en sportbil. Audi är första volymtillverkare i premiumsegmentet som lanserar tekniken med tre elmotorer.

Audi e-tron och Audi e-tron Sportback är de första modellerna i Audis elektrifieringsoffensiv för hållbar mobilitet. Elmotorer driver både fram- och bakaxlarna i de båda suvarna. Reglersystemen för chassi- och drivning arbetar tätt tillsammans för att skapa den optimala fördelningen av vridmoment – kontinuerligt, helt variabelt och blixtsnabbt. För att göra körningen så effektiv som möjligt används enbart den bakre elmotorn i de flesta situationer. Om föraren önskar mer effekt aktiveras den främre motorn direkt. Det sker även prediktivt under isiga förhållanden eller under snabb kurvtagning, eller om bilen understyr eller överstyr. Resultatet är extremt exakta köregenskaper vars karaktär anpassas i ett brett register via chassireglersystemet, från stabilt till sportigt.

Flera varianter av mekaniskt quattrosystem
Audi skräddarsyr quattro-tekniken efter de olika biltyperna. Gemensamt för alla är att den samverkar med hjulselektiv momentfördelning – en funktion i ESC-systemet som genom små bromsingrepp finjusterar körkänslan i gränsområdet.

För modellerna med längdsmonterade motorer finns två olika två quattrosystem. Motorversioner med tiptronic-växellåda har en självspärrande mekanisk mittdifferential. Under normal körning fördelar den något mer vridmoment till bakhjulen, men om det är nödvändigt överförs upp till 70 % till framaxeln eller upp till 85 % till bakpartiet. I modeller med S tronic-växellåda används quattro med ultra-teknik, med dubbla kopplingar som kan frikoppla kardanaxeln för att spara bränsle. Systemet kan växla blixtsnabbt från framhjuls- till fyrhjulsdrift – även prediktivt I många situationer och anpassat efter körstil. Systemet ger samma framdrivning och kördynamisk som det permanenta systemet.

De mindre modellerna med tvärställda motorer har en annan typ av quattrosystem. Hjärtat är en hydraulisk multilamellkoppling som sitter på bakaxeln för en bättre viktfördelning. I många modeller överförs en del av vridmomentet från framaxeln till den bakre så snart bilen styrs in i en kurva. Även den mittmotorförsedda supersportbilen Audi R8 är försedd med en multilamellkoppling. Den sitter dock på framaxeln. Vid behov överför den vridmomentet från bakhjulen till framhjulen.

Milstolparna under de 40 åren med quattro

När Audi quattro först presenterades på Genevesalongen 1980 var tekniken helt ny för personbilssektorn – en fyrhjulsdrift som var lätt, kompakt, effektiv och friktionsfri. Det gjorde att quattrokonceptet passade väldigt bra för sportbilar och volymtillverkning redan från början. Den 200 hk starka Ur-quattron fortsatte att tillverkas ända till 1991 även om det gjordes flera tekniska förändringar. 1984 tillkom den exklusiva Sport quattro med 306 hk. 1986 ersattes den manuellt spärrade mittdifferentialen i Ur-quattron av en Torsen-differential, som kunde fördela drivmomentet variabelt.

Märket fortsatte att förfina quattro-tekniken de följande åren. 1995 kom den första TDI-modellen med fyrhjulsdrift och 1999 introducerades fyrhjulsdriften i Audi A3 och TT. Nästa stora steg togs 2005 med mittdifferentialen med asymmetrisk-dynamisk kraftfördelning. 2007 introducerades Audi R8 med en viskokoppling på framaxeln som ett år senare följdes av sportdifferentialen. 2016 introducerades quattro med ultrateknik.

40 års framgångar inom motorsport med quattro

1981 gick Audi in i Rally-VM och dominerade redan efter en säsong. Audi-teamet vann märkesmästerskapet 1982 och 1983 tog Hannu Mikkola hem förarmästerskapet. 1984 tog Audi hem båda titlarna genom Stig Blomqvist som blev världsmästare. Samma år introducerades Audi Sport quattro med kortare hjulbas. 1985 ersattes den av Sport quattro S1 på 476 hk. 1987 tog Walter Röhrl hem segern i Pikes Peak hill climb i USA med en modifierad S1, vilket blev en perfekt avslutning på de framgångsrika åren inom rally.

Audi skiftade sen över till racing med touringbilar. 1988 tog Audi hem både förar- och märkesmästerskapet i amerikanska Trans-Am med Audi 200, året efter tävlade man med framgång i IMSA GTO-serien. 1990/91 startade märket med den stora V8 quattro i det tyska standardvagnsmästerskapet (DTM), och vann två förarmästerskap. 1996 tävlade Audi med A4 quattro Supertouring i sju nationella mästerskap och vann dem alla. Två år senare gjorde nya regler att de fyrhjulsdrivna modellerna förbjöds i touringmästerskapen.

2012 startade återigen en fyrhjulsdriven racingbil på banan - Audi R18 e‑tron quattro med hybriddrift. De bakre hjulen framdrevs av en V6 TDI, medan en svänghjulsgenerator försåg de två elmotorerna på framaxeln med energi. Vid acceleration använde bilen sig av temporär quattrodrivning. Resultatet var ett fantastiskt track reckord, med tre totalsegrar i 24-timmars Le Mans och två förar- och märkestitlar i World Endurance Championship (WEC).

40 år med quattro: Vorsprung durch Technik
quattro är en ikon. Namnet står för körsäkerhet och sportighet, teknisk kompetens och överlägsna framgångar – med korta ord Vorsprung durch Technik. Framgången för quattro-modellerna på vägen och inom rally och racing har befäst Audis devis, liksom en rad legendariska reklamfilmer och annonskampanjer. 1986 körde den professionella rallyföraren Harald Demuth en Audi 100 CS quattro upp för hoppbacken i finska Kaipola. En bedrift som upprepades 25 år senare med en Audi A6. 2019 genomförde Mattias Ekström en liknande bedrift när han körde en Audi e-tron quattro med tre elmotorer uppför den brantaste sektionen av störtloppsbacken i Kitzbühel,  Streif  , i en lutning på så mycket som 85%.

Mer information, bilder och filmer om quattro 40 år här

Se film med Stig Blomqvist och Mattias Ekström

I korthet:

40 år med Audi quattro

Genomslaget

 • Nära 10.5 miljoner bilar med quattrosystem sedan 1980
 • 2019 byggdes 804,224 quattrobilar, vilket innebar ca 45 % av totala antalet Audi-bilar
 • quattro-systemet är standard i alla S- och RS-modeller

Mekaniska quattrosystem

 • quattro permanent fyrhjulsdrift för längdsmonterade motorer med tiptronic-växellåda
 • quattro med ultrateknik för längsmonterade motorer med S tronic
 • Sport differential i många toppmodeller
 • quattro med multilamellkoppling i modeller med tvärställd motor och I Audi R8

Elektrisk fyrhjulsdrift

 • Audi e-tron och e-tron Sportback med två separat verkande elmotorer
 • Prototyperna Audi e-tron S och e-tron S Sportback har tre elmotorer, båda med två elmotorer på bakaxeln och med elektrisk torque vectoring

Tekniska milstolpar

 • 1980 till 1999: urquattro 1980 och Sport quattro 1984 med manuellt självspärrande mittdifferntial; Torsendifferential 1986; TT och A3 med quattrodrift 1999 
 • 2000 till 2020: mittdifferrential med asymmetrisk, dynamisk kraftfördelning 2005, Audi R8 med viskokoppling 2007, sportdifferential 2008, quattro med ultra teknik 2016

quattro i motorsport

 • 1980-talet: fyra titlar i Rally-VM från 1982 till 1984; Stig Blomqvist världsmästare 1984, tre segrar i Pikes Peak från 1985 till 1987;  stora framgångar i Trans-Am och IMSA GTO-serien i USA
 • 1990-talet: förarmästerskapen I DTM 1990 och 1991; sju titlar i Super Touring under en enda säsong 1996
 • 2010-talet: tre Le Mans-segrar och fyra WEC titlar för Audi R18 e-tron quattro

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Audi e-tron S prototype med elektrisk torque vectoring
Audi e-tron S prototype med elektrisk torque vectoring
Ladda ned bild
Audi Sport quattro S1 E2 med Stig Blomqvist
Audi Sport quattro S1 E2 med Stig Blomqvist
Ladda ned bild
Premiär för Audi quattro Genevesalongen 1980
Premiär för Audi quattro Genevesalongen 1980
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

Audi
Audi

151 88 Södertälje

08-553 866 50http://www.audi.se
Audi är en internationell tillverkare av premiumbilar och levererade drygt 1,845  miljoner nya bilar 2019. Företaget omsatte 59,2 miljarder euro 2018 och har över 90.000 medarbetare runt om i världen, varav ca 60.000 i Tyskland.  Audi är aktivt på mer än hundra marknader globalt och producerar bilar i 17 anläggningar i 12 länder. Audi fokuserar på nya produkter och hållbar teknik för framtidens mobilitet.  Automobili Lamborghini S.p.A, sportmotorcykeltillverkaren Ducati Motor Holding S.p.A och Audi Sport GmbH är helägda dotterbolag till Audi AG. Audi Sverige ingår i Volkswagen Group Sverige AB.

Följ Audi

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Audi

AUDI AG uppnådde finansiellt mål 2019 och sätter kurs mot långsiktig konkurrenskraft19.3.2020 15:56:42 CETPressmeddelande

Audi navigerade stabilt genom ett utmanande räkenskapsår 2019. I en konkurrensutsatt marknad ökade biltillverkaren leveranserna med 1,8% till 1,845,573 bilar jämfört med föregående år. Försäljningsintäkterna på 55,7 miljarder euro speglar den höga efterfrågan på suvar och större modeller. Rörelseresultatet uppgick till 4,5 miljarder euro och försäljningsmarginalen till 8,1 procent. Audi fortsätter elektrifieringsoffensiven med ännu fler eldrivna modeller i år. Mot bakgrund av den ökade spridningen av coronaviruset och de ovissa effekterna på ekonomin, ser tillverkaren stora utmaningar under 2020 och fokuserar på de anställdas hälsa samt på likviditet och stabilitet i affären.

Världspremiär för Nya Audi A3 Sportback3.3.2020 10:37:10 CETPressmeddelande

Audi var först av premiummärkena att lansera en modell i kompaktklassen 1996. Fram till idag har över 5 miljoner bilar sålts, vilket gör den till den mest sålda i sitt segment. Nu presenteras den fjärde generationen av den framgångsrika modellen – sportig, digitaliserad och helt uppkopplad. Med progressiv styrning, adaptivt chassi och kraftfulla motorer ser den inte bara sportig ut utan levererar även sportiga köregenskaper. I motorprogrammet kommer både mildhybrider, laddhybrider och gasdrivna g-tron att erbjudas utöver de konventionella TDI- och TFSI-motorerna. Flera innovationer har hämtats från de större modellerna, bl.a. infotainment och förarassistentsystem.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum