Film i Väst

GO WEST! Film i Väst till Oscarsgalan

Dela

Natten till måndag svensk tid vet vi resultatet. Då kan det vara Ruben Östlund som höjer en gyllene Oscars-statyett för Best Foreign Film. I så fall en makalös framgång. Film i Väst kommer som samproducent att finnas på plats i Los Angeles. En självklarhet eftersom The Square är en Göteborgsinspelad film som redan skrivit svensk filmhistoria.

Ruben Östlund har sedan The Square vann en Palme d’Or i Cannes i maj 2017 lagt världen för sina fötter. Filmen har visats vid en lång rad festivaler, bland andra Toronto och San Sebastian. Den har sålts för biografvisning på alla kontinenter. Filmen har varit nominerad till en Golden Globe och brittiska filmpriset British Independent Film Awards och franska César. Vid European Film Awards vann teamet bakom The Square samtliga sex priser som den nominerats till (här kan du se hela listan: www.imdb.com).

På plats i Los Angeles kommer vi att tillsammans med Svenska Filminstitutet hålla en presskonferens med Ruben Östlund och filmens producent Erik Hemmendorff från Plattform produktion. På galadagen ordnar vi tillsammans med svenska konsulatet och ambassaden samt Handelskammaren ett Swedish Viewing Event på ett hotell mitt emot den byggnad där själva galan hålls med specialinbjudna gäster.

Oscarsgalan är ett gyllene tillfälle att lyfta fram Västra Götalandsregionen – Skandinaviens främsta filmregion – för skandinaviska och övriga internationella media och filmbransch. Det här är åttonde gången sedan 2011 som en av Film i Västs samproduktioner Oscarsnomineras (2011 vann Susanne Bier med Hämnden).

Ruben Östlund är också en av de svenska regissörer som Film i Väst har haft längst samarbete med. Här kan du läsa mer om det. Och här.

Vill du följa oss under galan rekommenderar jag att du gillar vår sida på FacebookInstagramTwitter eller här på hemsidan.

Nu håller vi tummarna!

Mikael Fellenius, vd Film i Väst

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Film i Väst
Film i Väst
Åkersjövägen 4
46153 Trollhättan

0708-643736http://www.filmivast.se

Film i Väst är en av Europas ledande regionala filmfonder och en av Nordens största och viktigaste finansiärer av film- och tv-drama. Sedan starten 1992 har Film i Väst samproducerat mer än 1000 filmer och tv-drama.

Följ Film i Väst

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Film i Väst

Film i Väst: Oscarsbidrag från Norge, Sverige och Turkiet4.9.2018 14:43Pressmeddelande

Nu är det klart att Norge, Sverige och Turkiet valt Film i Västs samproduktioner som sina Oscarsbidrag i kateborin Best Foreign Language Film. De tre filmerna är Iram Haqs Hva vilk folk si, Ali Abbasis Gräns och Nuri Bilge Ceylans The Wild Pear Tree. - Det är fantastiskt roligt att Film i Västs samproduktioner inte bara har stora internationella festivalframgångar utan också vinner det stora erkännandet på hemmaplan. Vi är också stolta över att två av filmerna är inspelade i Västra Götaland, säger Peter Possne, produktionschef på Film i Väst.

Film i Väst: 19 höstpremiärer på svensk bio och tv29.8.2018 14:44Nyheter

- Film i Väst är stolta över att kunna presentera nitton samproduktioner med premiär under ett och samma halvår. Fjorton av dem är inspelade i Västra Götaland och många är postproducerade här. Här finns en mix av bred publikfilm för barn och vuxna, internationella festivalfavoriter, framgångsrika tv-dramer och engagerande dokumentärer. Två filmer är gjorda av talangfyllda förstagångsregissörer. Det är denna bredd som sammantaget gör Västra Götaland till Skandinaviens främsta filmregion, säger Peter Possne, produktionschef på Film i Väst.

Film i Västs samproduktion GRÄNS Sveriges Oscarsbidrag28.8.2018 11:43Pressmeddelande

I dag utsågs Film i Västs samproduktion Gräns i regi av Ali Abbasi till Sveriges Oscarsbidrag. Filmen vann tidigare i år Un Certain Regard vid filmfestivalen i Cannes. – Film i Väst gratulerar Ali Abbasi och hela teamet bakom Gräns. Det är en stor framgång både för honom och för svensk film. Det ligger i vårt uppdrag att samproducera film som går från Västra Götaland ut över världen. Gräns vann i Cannes och är nominerad till en lång rad filmfestivaler, bland annat Toronto. Det stärker ytterligare bilden av att Västra Götaland är Skandinaviens mest framgångsrika filmregion, säger Peter Possne, produktionschef på Film i Väst.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum