Göteborgs stift

Göteborg – en stad med många religioner: Utställning och bok om Heliga rum invigs 1 juni

Dela

Heliga rum är en utställning och en bok om göteborgarnas religiösa historia och rum. Syftet med Heliga rum är att öka kunskapen om egna och andras religiösa traditioner. Utställningen invigs 1 juni i Stadsbiblioteket och håller öppet till mitten av september. Boken utkommer 1 juni.

St Gabriels syrisk-ortodoxa kyrka, foto Mikael Ringlander
St Gabriels syrisk-ortodoxa kyrka, foto Mikael Ringlander

Göteborg har en spännande religiös historia. Staden grundades av reformerta holländare och befolkades tidigt av tyska, nederländska, svenska och skotska protestanter. Men läget vid havet och internationella resor gjorde att den religiösa enheten kom att utmanas.

Genom århundradena kan vi se hur staden alltmer har öppnats för religiös mångfald. Göteborg var en av de första städer där judar under slutet av 1700-talet fick tillåtelse att bosätta sig. Under 1800-talet ledde frikyrkorörelsen i form av metodism och baptism till konfrontationer med konservativ lutherdom och statskyrklighet. Göteborg var den svenska stad där det första föredraget om teosofi hölls i slutet av 1800-talet. I Göteborg byggdes på 1970-talet den första moskén på svensk mark, och på 1980-talet blev en sikhisk spårvagnsförare som bar turban en riksangelägenhet.

Syftet med utställningen Heliga rum är att öka kunskapen om egna och andras religiösa traditioner. Runt om i Göteborg finns ett antal olika trossamfunds rum. Det handlar om hur olika religiösa grupper relaterar till sin omgivning och om hur omgivningen förhåller sig till dem. Genom kunskap kan fördomar och eventuella missförstånd bearbetas. Heliga rum blir ett led i en ökad dialog och samverkan mellan människor från olika religiösa traditioner i Göteborg.

Vernissage för utställningen Heliga rum i Stadsbiblioteket i Göteborg
hålls den 1 juni kl 12.00-12.45 och kommer att sändas digitalt
via Stadsbibliotekets Facebooksida

Vid invigningen medvarkar:
Susanne Rappmann, biskop Göteborgs stift
Ahmed Ghanem, imam vid Göteborgs moské
Benjamin Gerber, representant för Judiska församlingen 

De trettiotre bilderna visar olika religiösa traditioner; kristna, muslimska, judiska, sikhiska och buddhistiska med flera. Det är folktomt i gudstjänstlokalerna, vilket är ett medvetet val, människor på bild skapar ofta ett onödigt fokus.

Det finns många heliga rum i Göteborg, kanske är det hundra, kanske är det fler. De heliga rum som presenteras i boken och i utställningen, är ett urval baserat på representativitet i Göteborg, storlek på religion och antal heliga rum inom respektive religion. 

Utställningen är öppen till 12 september 2021.

Boken Heliga rum, som ges ut på Storge förlag, släpps den 1 juni och kommer att presenteras vid vernissagen. Boken kommer att finnas tillgänglig där böcker säljs. För recensionsexemplar, kontakta Storge förlag.

Kontakt: Mikael Ringlander, mikael.ringlander@svenskakyrkan.se  070-518 19 95

Nyckelord

Kontakter

Torgny LindénPressekreterare

Kontaktperson för biskop Susanne Rappmann, stiftsstyrelse och domkapitel i Göteborgs stift. Även länk till församlingar i stiftet.

Tel:0706-331287torgny.linden@svenskakyrkan.se

Bilder

St Gabriels syrisk-ortodoxa kyrka, foto Mikael Ringlander
St Gabriels syrisk-ortodoxa kyrka, foto Mikael Ringlander
Ladda ned bild
Göteborgs moské, foto Mikael Ringlander
Göteborgs moské, foto Mikael Ringlander
Ladda ned bild
Judiska Församlingen i Göteborg, foto Mikael Ringlander
Judiska Församlingen i Göteborg, foto Mikael Ringlander
Ladda ned bild
Phat Quang Tempel, foto Mikael Ringlander
Phat Quang Tempel, foto Mikael Ringlander
Ladda ned bild
Heliga rum i Göteborg, foto Mikael Ringlander
Heliga rum i Göteborg, foto Mikael Ringlander
Ladda ned bild

Om

Göteborgs stift
Göteborgs stift
Lilla Bommen 1
411 04 Göteborg

031-771 30 00https://www.svenskakyrkan.se/goteborgsstift

Göteborgs stift är ett av Svenska kyrkans 13 stift. Geografiskt omfattar det Bohuslän, Halland och den västra delen av Västergötland. Stiftet består av 178 församlingar samlade i 69 enheter under ledning av kyrkoherde och kyrkoråd.

Stiftets uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingslivet. Stiftet leds av biskop och stiftsstyrelse. Stiftskansliet finns i Göteborg. Domkapitlet utövar tillsammans med biskopen tillsyn över verksamheten i stiftets församlingar och stiftsorganisationen. Stiftet förvaltar också den kyrkliga jorden och skogen i Prästlönetillgångarna.

Följ Göteborgs stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Göteborgs stift

Diakon- och prästvigningar med restriktioner8.6.2021 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Söndagen den 13 juni viger biskop Susanne Rappmann sju kandidater till tjänst i Svenska kyrkan, sex till diakoner och en till präst. Med rådande pandemi-restriktioner om max 50 deltagare delas vigningen upp i två gudstjänster och kandidaterna får endast bjuda in åtta personer var. Gudstjänsterna sänds därför digitalt. Vid gudstjänsten tas också en pastor emot för tjänst som präst i Svenska kyrkan.

109 kyrkor i Göteborgs stift delar på 62 miljoner för bevarandet av kulturarvet26.5.2021 10:15:38 CEST | Pressmeddelande

Sammanlagt 109 kyrkor i Bohuslän, Halland, Göteborg och sydvästra delen av Västergötland får dela på 62 miljoner kronor under 2022-2023. Det är den Kyrkoantikvariska ersättningen KAE till restaureringar etc av kyrkor som fördelats över projekt i Göteborgs stift. Pengarna ska gå till bevarandet av de kulturhistoriska värden i de kyrkor som Svenska kyrkan har ansvar för att vårda.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum